logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola E398 - niedziałająca klawiatura i joy, możliwe uszkodzenia układów?

djpeterek 19 Gru 2007 13:03 938 6
REKLAMA
  • #1 4603597
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Witam
    Chciałbym się zapytać jakie układy mogły się uszkodzić w Motoroli E398 ponieważ nie działa mi klawiatura jedynie czerwona i zielona słuchawka a joy wogóle nie działa oraz inne przyciski też nie działają na klawiaturze. Poza czerwoną i zieloną słuchawką klawiaturę wygrzałem i przelutowałem oraz przeczyściłem. I dalej nie mam już pomysłu grze by dalej szukać joya też wymieniłem i cały czas taki sam efekt.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4603745
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Wymień płytke na inną, jak nadal nic to zobacz klawisze boczne czy któryś nie zwiera, jak bez efektów to sprawdz wymień lub przelutuj drivera joya taki mały czarny układ obok złącza płytki klawiatury.
  • REKLAMA
  • #3 4603966
    djpeterek
    Poziom 23  
    Wymieniłem ten układ koło joya ze sprawnej płyty i dalej to samo płytka klawiatury o dziwo płytka klawiatury jest sprawna bo na drugim telefonie jest wszystko w porządku. Procesor od zasilania wygrzałem kwarc cewki i myślę co by jeszcze wymienić?
  • REKLAMA
  • #4 4604061
    mmzajcu
    Poziom 25  
    podlej fluxem i bujnij prockiem
  • REKLAMA
  • #5 4604363
    djpeterek
    Poziom 23  
    Chyba ubiłem procesor ponieważ płyta główna już nie wstaje :(. Czy postawienie nowych kulek by coś pomogło?
  • #6 4604491
    mmzajcu
    Poziom 25  
    jak ubiłes popłynoł na kulkach czy strzelił od temperatury jak popłynoł to nowe kulki jak strzelił to lipa. nowego proca i flesza trzeba lub kompletu z dawcy.
  • #7 4604509
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    pewnie mu sie kulki zlaly

postaw na nowo i musi chodzic o ile proca nie pregrzales, ale raczej obstawiam na zlanie kulek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Motoroli E398 występuje problem z niedziałającą klawiaturą – działają jedynie czerwony i zielony przycisk słuchawki, natomiast joystick i pozostałe przyciski są nieaktywne. Klawiatura została wygrzana, przelutowana i oczyszczona, a joystick wymieniony, jednak problem pozostał. Sugerowano wymianę płytki, sprawdzenie klawiszy bocznych pod kątem zwarć oraz przelutowanie lub wymianę układu drivera joysticka, małego czarnego układu obok złącza płytki klawiatury. Po wymianie układu z innej sprawnej płyty problem nie ustąpił, a procesor został poddany wygrzewaniu wraz z kwarcem i cewkami. W wyniku dalszych prób płyta główna przestała się uruchamiać, co może wskazywać na uszkodzenie procesora. Zalecane jest ponowne przelutowanie kulek BGA procesora (tzw. postawienie nowych kulek), jeśli uszkodzenie powstało na skutek rozlania się kulek, natomiast w przypadku uszkodzenia termicznego konieczna jest wymiana procesora i pamięci flash lub całej płyty z innego egzemplarza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA