logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać problem z 2 Twiny, 2 DiSEqC i 2 tunerami?

Lidzia 19 Gru 2007 17:04 1170 8
REKLAMA
  • #1 4604374
    Lidzia
    Poziom 28  
    Ocena: 36
    Podpięto ten układ 2 Twimy,2 disqc 2 tunery i jest taki problem,jeżeli jeden z tunerów wyłącze to drugi działa prawidłowo i tak na zmiane ale jak są dwa załączone tunery na różnych satelitach AS,HB to jest problem taki że w jednym spada poziom sygnału a w drugim nie działa jedna satelita np AS a jeżeli ustawie na tych samych satelitach to działają te same satelity np HB a astry już nie w jednym tunku nie wiem jak to ugryść tak to założył fachman i stwierdzil że tak musi być,ja jestem skłonna stwierdzić że to któryś z twimów ma problem nie jest to moja instalacja więc nie moge narażać ich na koszty stąd moje pytanie.
  • REKLAMA
  • #2 4604423
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Prawdopodobnie kijowe twiny ...
    Kiedyś takie robili , teraz nie ma takich kłopotów
  • REKLAMA
  • #3 4605123
    Lidzia
    Poziom 28  
    No twimy nowe na gwarancji moze jakieś dobre ktoś by polecil ?
  • #4 4605504
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Czy aby na pewno są to TWINY, a może DUALE.Z Twinami nie powinno tak być, jeżeli są dobre.Jeśli to instalował fachowiec to należy wezwać niech poprawi.Nie powinno tak być.2 tunki+2TWINY+2 diseqi powinny dać efekt niezależnego odbierania na każdym tunku z każdej sat.Pozdro
  • #5 4606036
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Ja stosuję w takim przypadku zamiast 2 przełączników diseq jeden zespolony :AXING SPU 52-00 i nie miałem jeszcze problemów . Kłopot z pojedynczymi przełącznikami polega na tym, że często przełączają one tylko napięcie zasilające konwerterów ,nie przełączając sygnału. W konwerterach typu TWIN wystarczy zasilanie na jednym wejściu ,aby na drugim pojawił się sygnał .Jeśli przełącznik diseq nie tłumi sygnału z drugiego wejścia to mieszają się sygnały z obydwu satelit.W efekcie nie da się poprawnie odbierać równocześnie programów na dwóch tunerach z różnych satelit.Zamiast dwóch przełączników zastosuj ten zespolony AXINGa i po problemie .Metoda sprawdzona osobiście, od kilku lat działa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #6 4606489
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Twin Maximum będzie działał idealnie . Starsze twiny firmy Gold miały takie problemy ( były też inne )
  • #7 4608598
    Lidzia
    Poziom 28  
    No to musze sie rożejżeć, fachman do nich chodził kilka razy i kase zbierał starsi ludzie sie nie znają czy to dobrze dopiero na ich rocznicy zauważyłam ten problem chce im jakoś w tym pomóc.
    Dzięki za rady można zamknąć temat
  • REKLAMA
  • #8 4608738
    arik92
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Taka sytuacja może być spowodowana dwoma przełącznikami diseqc, mogą one mieć za małą separację i stąd te problemy. Do instalacji z twinami stosuje się przełączniki do nich dedykowane, ze zwiększoną separacją między wejściami. Można zastosować dwa takie przełączniki 2/1 lub jeden dedykowany pod twiny 5/2 http://www.dipol.com.pl/przelacznik_diseqc_1_2_twin__naziemna_viper_R852505.htm
    Ten dodatkowo ma wejście pod tv naziemną, ale nie trzeba go wykorzystywać.

Pozdrawiam.
  • #9 4609088
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Proponuję ci wezwać tego fachowca, aby poprawił to co zrobił i za co pobrał kasurę.Ale z drugiej strony zleceniodawca chyba ta fuszerkę odebrał a potem zapłacił.Poważny fachman powinien przyjąć reklamację i do końca wykonac zlecona usługę.Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji z dwoma konwerterami typu TWIN, dwoma przełącznikami DiSEqC oraz dwoma tunerami, gdzie przy jednoczesnym włączeniu obu tunerów na różnych satelitach (np. Astra i Hot Bird) pojawiają się zakłócenia: spadek poziomu sygnału na jednym tunerze i brak odbioru jednej z satelit. Przy ustawieniu tunerów na tych samych satelitach problem dotyczy braku sygnału z drugiego satelity. Przyczyną może być wadliwy lub starszy model konwertera TWIN, niewłaściwe przełączniki DiSEqC o niskiej separacji sygnałów lub ich nieprawidłowa instalacja. Zalecane jest stosowanie dedykowanych przełączników DiSEqC o zwiększonej separacji, np. modelu AXING SPU 52-00 lub przełączników 5/2 dedykowanych pod TWINY, które eliminują mieszanie się sygnałów i zapewniają niezależny odbiór na obu tunerach. Starsze konwertery TWIN, np. firmy Gold, mogą powodować takie problemy, natomiast nowsze modele, np. Twin Maximum, działają poprawnie. Wskazane jest również wezwanie fachowca do poprawy instalacji, gdyż obecne rozwiązanie jest wadliwe i nie powinno występować w prawidłowo wykonanej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA