logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa odbiornika lampowego Serenada

sosek 19 Gru 2007 20:34 4905 14
REKLAMA
  • #1 4605289
    sosek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Długo myślałem nad tym czy naprawiać te radio czy nie, ale zdecydowałem się że spróbuje je naprawić. Zacząłem od wykręcenia wnętrza z obudowy tego już w prawdzie wraka. Myślałem że sytuacja będzie gorsza, ale o dziwo wszystko jest jeszcze w dobrym stanie. Nie podłączałem tego jeszcze do prądu bo kabel jest ucięty, ale nie tylko z tego powodu. W radiu brakuje jednej lampy, gniazdo na bezpiecznik jest ułamane z jednej strony, ktoś urwał podświetlenie skali jaki i sam sznurek od niej. Brakuje także głośnika, którego nie wiem gdzie mam podłączyć, ponieważ po starym nie zostały żadne kable. Elektronika wygląda dobrze, wszystkie części wydają się być na swoim miejscu.

1.Mam kilka pytań czy radio w takim stanie w jakim jest teraz mogę włożyć do prądu czy raczej nie.
    2.Jak naprawić gniazdo na bezpiecznik
    3.Gdzie podłączyć głośnik

Zdjęcia można pobrać stąd:
    http://www.zgrywacz.com/pobierz-fWtkAqOyvEBm4lHsUnBC-serenadarar.html
  • REKLAMA
  • #2 4605345
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Raczej do prądu to Ty nie wkładaj.Jest witryna ze schematami starych radio to będziesz wiedział gdzie podłączyć głośnik i jakiej Ci brakuje lampy.Przed włączeniem przejrzyj je najpierw dokładnie na sucho.Tobie może się nic nie stanie ale popalisz obwody w radio i wywalisz bezpieczniki.
  • #3 4605364
    sosek
    Poziom 13  
    Mam już schemat i wykaz lamp postaram się uzupełnić braki
  • REKLAMA
  • #4 4730192
    sosek
    Poziom 13  
    Radio po dokładnych oględzinach włożyłem do prądu, bez jednej lampy, a dokładniej az1. Transformator buczy, żarzy się magiczne oko ale nic nie pokazuje, reszta lamp nie daje żadnych oznak życia nie wiem czy są spalone albo nie działają przez to że nie ma AZ1.
  • #5 4730319
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    To jest dioda prostownicza. Ona daje napięcie na pozostałe lampy.
  • #6 4731008
    sosek
    Poziom 13  
    Włączyłem dzisiaj pozmieniałem trochę lampy i ech21 oby dwie się żarzą bez tej az1 i eld21.
  • #8 4731402
    sosek
    Poziom 13  
    Schemat mam już dawno, bo posiadam instrukcje trochę się już rozsypuje. Ale z tego schematu i tak nic nie wiem, nie wiem nawet gdzie podłączyć głośnik i gdzie ma być podłączony gramofon i inne rzeczy.

Dodano po 9 [minuty]:

tutaj jest film

http://pl.youtube.com/watch?v=2UMOXV5bfB0
  • #9 4732132
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Zacznij od poszukiwania lampy ktorej brakuje - bez niej radio w ogole nie zadziala.

Jak bedziesz czekal na lampe ( allegro ) albo jej szukal to mozesz obejrzec radyjko pod lupa - czy nic nie popekalo, sciezki ok, luty ok.

Jak znajdziesz lampe to dalej bedzie mozna dumać

Głośnik powinien być podłączony do transformatora głośnikowego ( nie sieciowy ! )
  • REKLAMA
  • #10 4733783
    sosek
    Poziom 13  
    Jak lampa pojawi się na allegro w dobrej cenie, to kupie. Dzięki za pomoc przy podłączeniu głośnika, aha transformator sieciowy po kilku minutach działania jest cały ciepły, a po wyłączeniu syczy jakby powietrze uciekało z opony.
  • #11 4734205
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Nie powinien tak robić.

Sprawdż wszystkie kondensatory czy nie mają zwarcia ( na elektrodzie na pewno gdzieś jest porada jak sprawdzić kondensator, nie chce mi się już pisać :) )
  • REKLAMA
  • #12 4735303
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2926
    Ta lampa nie jest konieczna. To zwykła dioda prostownicza, a więc możesz dać zwykłą diodę np. 1N4007.
  • #13 4735424
    sosek
    Poziom 13  
    W głośniku jest jakiś szum, ale nie ma dwóch lamp, w kablach to podświetlenia skali reż jest prąd, muszę wymienić też potencjometr ponieważ radia nie da sie wyłączyć, nie wiem jak z regulacją głośności.
  • #14 4735737
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Tutaj masz jak zastąpić tą AZ1 1N4007 -2szt i rezystor 100Ω/5W
    Naprawa odbiornika lampowego Serenada
  • #15 4736585
    sosek
    Poziom 13  
    Te diody mogą być o takich parametrach 1N4007 - 1A, 1000V ?

Moderowany przez Artur k.:

Przecież w poprzednim poście jest napisane: "1N4007 -2szt i rezystor 100Ω/5W".
    Po co kolega zadaje to pytanie ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy lampowego odbiornika radiowego Serenada w stanie uszkodzonym, z brakującą lampą prostowniczą AZ1, uszkodzonym gniazdem bezpiecznika, brakiem głośnika oraz zerwanym podświetleniem skali. Zaleca się nie podłączać radia do sieci bez uprzedniego sprawdzenia stanu elementów i uzupełnienia brakujących lamp. Lampa AZ1 pełni funkcję diody prostowniczej, która zasila pozostałe lampy, jednak można ją zastąpić dwoma diodami 1N4007 i rezystorem 100 Ω/5W. Głośnik należy podłączyć do transformatora głośnikowego, a nie do transformatora sieciowego. Transformator sieciowy nie powinien się nadmiernie nagrzewać ani wydawać dźwięków syczenia; w takim przypadku należy sprawdzić kondensatory pod kątem zwarć. Wymiana potencjometru jest konieczna, gdyż obecny nie pozwala na wyłączenie radia i może wpływać na regulację głośności. Schematy i instrukcje są dostępne, jednak autor ma trudności z identyfikacją punktów podłączenia głośnika i gramofonu. Zaleca się dokładne oględziny, sprawdzenie lutów i ścieżek oraz poszukiwanie brakujących lamp na aukcjach internetowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA