logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Gorenje KI277 - ciągła praca, szron na parowniku, brak wyłączania

montes 20 Gru 2007 10:24 11146 6
REKLAMA
  • #1 4606814
    montes
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich na forum.
    To mój pierwszy post więc mam nadzieję, że nie zostanę zganiony.
    Postaram sie opisać co jest mojej lodówce licząc na pomoc.

w skrócie:
    Lodówka Gorenje KI277 działa (chłodzi) cały czas, ale nie wyłącza się.

szerzej:
    Zamrażalnik mrozi, część chłodziarkowa chłodzi. Na parowniku tworzy się szron i jest on na całej powierzchni parownika, z tym że w górnej części grubsza warstwa, w dolnej mniejsza. Ten szron narasta i narasta i dopiero jak się go nazbiera ze 2-3cm, to wtedy następuje odmrażanie (rzadko). Termostat zwykle nastawiony na pół skali. Produkty w lodówce na górnej półce potrafią się pokryć lodem - zwłaszcza te stojące bliżej parownika. Ponieważ samoczynne odmrażanie nie zaskakuje częściej niż 1 na miesiąc to czasami wyłączam lodówkę i tak ją odmrażam.

I tak ostatnio przyuważyłem, że w zasadzie sprężarka cały czas pracuje (wcześniej jakoś na to nie zwracałem uwagi czy tak było), skraplacz z tyłu jest "letni" (ani nie zimny, ani gorący). Warstwa szronu (na całym parowniku) sobie rośnie, a sprężarka pracuje. Przestawianie termostatu na "min." nic nie zmienia. Odnoszę wrażenie że niezależnie od jego położenia tak samo chodzi.
    Zmierzyłem wczoraj temp. wewnątrz na środkowej półce - wskazał 0st C, stojąca testowo obok woda była lodowata (czyli ok 0), ale nie zamarzła. W kuchni jest ok 17st.

I coś mi się wydaje, że z tą lodówką jest coś nie tak. Z tego co mi wiadomo powinna się co jakiś czas włączać i wyłączać.

Co to może być?
    Odkręciłem kilka śrubek i sprawdziłem przejście na termostacie - jest. Kręcenie termostatem nie zmienia oporu. Przełączenie na "0" rozłącza obwód.

Myślałem, że to może zatkany obwód, ale moim zdaniem wtedy parownik nie byłby cały oszroniony, a jedynie na części. Wiec może to coś mniej skomplikowanego co mógłbym sam wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 4606900
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Jeśli regulacja temperatury (sterowanie pracą agregatu) nie odbywa się elektronicznie a przy pomocy "tradycyjnego" termostatu z kapilarą, to przy kręceniu pokrętłem możliwe są tylko dwa stany: włączony i wyłączony. Zmniejsz chłodzenie na minimum (bez wyłączania) i obserwuj pracę agregatu. Nie wyłączy się = wymiana termostatu.

Możliwe, że podwiesił się mechanizm, na który działa zestaw kapilara+mieszek. W wypadku innego typu możesz mieć problem z zamocowaniem.
  • REKLAMA
  • #3 4606922
    montes
    Poziom 2  
    Moze nie dokładnie wcześniej napisałem, ale pokrętło jest ustawione na "min." i cały czas agregat pracuje.
    Termostat jest "tradycyjny" z gałką; czujka temp od termostatu wchodzi do wnętrza, tzn w obudowę.

Czy termostat może sie tak uszkodzić, że się zewrze?
    Czy muszę kupić dokładny typ termostatu czy mogę jakiś zamiennik (albo uniwersalny)?
  • REKLAMA
  • #4 4607362
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    Czy termostat może sie tak uszkodzić, że się zewrze?
    Tak ale po sporym zwarciu, jeżeli nie było takiego to:
    1) jest za mała temperatura na płycie parownika - naprawa: sprawdzenie odwadniacza i ilości gazu , możliwy wyciek, drogie i ryzykowne ( bo jak był wyciek to gdzie ? )
    2) temperatura odpowiednia na płycie ale termostat ma zakres kosmiczny np minimalna przy której wyłączy to -25 i wtedy nie wyłączy, uszkodzenie rzadkie bo te termostaty najczęściej gubią temperaturę załączenia i wtedy wogóle nie załacza, naprawa -wymiana termostatu
    3) temperatura na płycie OK ale czujka jest w "krzakach" i nie dotyka do płyty - sprawdzić
    Termostat kupić "na płyte" ze stałą temperaturą załączania, najlepiej z temperaturą wyłączania -7 do -18, dowolny w zasadzie , sprawdzić długośc kapilary
  • REKLAMA
  • #5 4608095
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 815
    Witam.
    Sprawdź czy nie masz włączonego mrożenia ciągłego-przełącznik obok gałki termostatu.
  • #6 4610103
    montes
    Poziom 2  
    Gdzie znaleźć na termostacie jego symbol, albo coś go identyfikującego?
    Na metalowej obudowie jest wytłoczone pełno cyferek (prawie jak tabelka), na plastikowej części mam wytłoczone 3,7 -23,0 i 3,7 -33,0. I jest jeszcze naklejka z kodem paskowym a pod nim 077B6108.

-> andrzej1959
    Takiego wyłącznika obok gałki w ogóle nie mam.
  • #7 4611451
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 815
    Witam
    077B6108 to jest typ termostatu Danfoss.
    A ten przełącznik jest jako opcja w tego typu lodówkach.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Gorenje KI277 ma problem z ciągłą pracą sprężarki i narastającym szronem na parowniku, który rzadko jest automatycznie odmrażany. Termostat jest tradycyjny, z gałką i kapilarą, ustawiony na minimum, ale agregat nie wyłącza się. Możliwe przyczyny to uszkodzony termostat, który może ulec zwarciu lub mieć nieprawidłowy zakres temperatur załączania/wyłączania, niewłaściwe umiejscowienie czujki temperatury (nie dotyka płyty parownika) lub problemy z odwadniaczem i ilością czynnika chłodniczego (możliwy wyciek). Zaleca się sprawdzenie termostatu, jego typu i długości kapilary oraz ewentualną wymianę na oryginalny lub kompatybilny model z zakresem wyłączania od -7 do -18°C. W lodówkach tego typu może występować opcjonalny przełącznik mrożenia ciągłego, jednak w tym modelu go nie znaleziono. Termostat z kodem 077B6108 to model firmy Danfoss.
REKLAMA