logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe JVC - płyty przeskakują przy wstrząsach, co może być przyczyną?

adam cs 20 Gru 2007 20:06 1130 9
REKLAMA
  • #1 4608503
    adam cs
    Poziom 14  
    Ocena: 81
    Witam.
    mam radio samochodowe marki JVC na plyty , radio nie jest jakies tam najnowsze (bez MP3) . problem mam taki ,ze to radio jest bardzo wrazliwe na wstrzasy , nawet jak sie odpali silnik to juz cos przeskakuje, zacina...
    Czy w radiu jest jakas czesc ktora mogla by sie zuzyc i dlatego tak sie dzieje ?? Z gory dziekuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 4608666
    Raczek_6
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Tak jest zabrudzona optyka. Wystarczy wyczyścić i powinno działać. Nie polecam płyt czyszczacych.
  • REKLAMA
  • #3 4609280
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    niekiedy laser luzuje sie. Trzeba poprawić mocowanie
  • #4 4610008
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 416
    Witam
    i najlepiej zmienic na nowy silniczek ktury kręci płytą pewnie ma luzy na łożysku
  • #5 4610109
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    A może amortyzatorki mechanizmu, a może zasilanie źle odfiltrowane a może po prostu taki urok tandety... Po prostu trzeba obejrzeć fachowym okiem i podjąć decyzję co robić.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 4610916
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    To i ja sie podlacze do tematu,
    mam radyjko JVC na plytki (bez mp3) i skaczą mi tylko nagrywane plyty audio cd-r, na oryginalnych nic nie skacze. Dokladnie sprawdzone na kostce brukowej jedna skacze druga nie. O co chodzi?
  • #7 4610959
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Może jednym z powodów było zbyt szybkie nagrywanie płyty CDR audio.
  • #8 4611610
    adam cs
    Poziom 14  
    Ocena: 81
    a gdyby to byly amortyzatorki mechanizmu to takie cos sie naprawia?
    i czy czy drogie sa takie uslugi ?
  • REKLAMA
  • #9 4612411
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jack14 napisał:
    Może jednym z powodów było zbyt szybkie nagrywanie płyty CDR audio.

płytki audio nagrywam z prędkością 16x(2 400KB/s)
  • #10 4621021
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    To proponuję nagrywać max x8.
    Kiedyś w starszych nagrywarkach można było ustawiać nawet x2.
    Zasada jest prosta im wolniej nagrywasz płyty audio tym lepiej no i oczywiście dobrych CDR-ach.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem przeskakiwania płyt w radiu samochodowym JVC bez funkcji MP3 jest najczęściej spowodowany zabrudzoną optyką lasera, którą należy wyczyścić (niezalecane są płytki czyszczące). Inną przyczyną może być poluzowanie mocowania lasera, co wymaga jego poprawy. Zużycie mechaniczne, takie jak luzy na łożysku silniczka napędzającego płytę, również może powodować zacinanie i wymagać wymiany silniczka. Dodatkowo, amortyzatory mechanizmu mogą być uszkodzone, co wpływa na stabilność odtwarzania podczas wstrząsów. Problemy mogą też wynikać ze złej filtracji zasilania lub niskiej jakości samego urządzenia. W przypadku płyt CD-R, szczególnie nagrywanych zbyt szybko, mogą występować przeskoki tylko na tych nośnikach, podczas gdy oryginalne płyty działają poprawnie. Zaleca się nagrywanie płyt audio CD-R z prędkością maksymalnie 8x, aby poprawić kompatybilność i stabilność odtwarzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA