logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matryca w Toshiba Satellite S1800-614 wyłącza się po starcie - co robić?

goldboss 21 Gru 2007 11:13 2445 8
REKLAMA
  • #1 4610083
    goldboss
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    dzien dobry mam pilne pytanie laptop toshiba satellite s1800-614 wylancza sie matryca po starcie nieraz po wcisnieciu klawiszy Fn-F5 wlancza sie by za chwile ponownie sie wylaczyc czasami zaskoczy i chodzi albo po zamianie bateri tez zaskakuje czy to powazna awarja moze chodzi tu o baterje?
  • REKLAMA
  • #2 4619437
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    Jak nie świeci to przypatrz się jej dokładnie pod światło, bo może być tak że matryca działa tylko nie jest podświetlana. Jeśli tak to może to być problem świetlówki podświetlającej matrycę albo przetwornicy zasilającej świetlówkę.
  • REKLAMA
  • #3 4619449
    goldboss
    Poziom 18  
    co ciekawe to raz potrafi matryca pracowac normalnie 2-3-5 godzin
    i nic sie nie dzieje a raz pochodzi 3sek. i klapa kabinacja klawiszyFn-F5
    zapala na chwile i gasnie Np wylacze komputer i za 1 godz znowu chodzi
    a na drugi dzien znowu klopoty to jest meczace jak w trakcie programowania dzieja sie takie numery.
  • #4 4619500
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Odpowiedz najpierw na pytanie Rysio4001.
  • #5 4619520
    goldboss
    Poziom 18  
    to wyglada na to ze cos chyba nie laczy tam mysle bo jk sie dobrze przypatrzyc to cos na matrycy widac
  • REKLAMA
  • #6 4619535
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    Laptopów generalnie nie znam, tak więc nie za wiele mogę pomóc, natomiast spotkałem się z podobną sytuacją że matryca czasem działała normalnie a czasem gasła po paru sekundach i przyczyną była zużyta świetlówka podświetlająca matrycę. Słyszałem też że lubią wysiadać przetwornice zasilające świetlówkę i występują podobne objawy. Łatwo to sprawdzić. Jak ci zgaśnie to popatrz dokładnie z bliska na matrycę, możesz też spróbować podświetlić świecąc w nią latarką. Jeśli będzie widać słabo nie podświetlony obraz wyświetlany na matrycy to jest problem z podświetlaniem (świetlówka albo przetwornica). Być może że w laptopie tym jest możliwość wyłączania podświetlania programowo ale ja tego nie wiem.

Dodano po 1 [minuty]:

goldboss napisał:
    to wyglada na to ze cos chyba nie laczy tam mysle bo jk sie dobrze przypatrzyc to cos na matrycy widac

To właśnie brak podświetlania
  • #7 4620002
    goldboss
    Poziom 18  
    no dobra brak podswietlania jak by sie spalila swietlowka to by wcale nie swiecilo a to raz swieci a raz nie moze to jest efekt wykanczajacej sie sw ietlowki? tego niewiem bo w tym temacie niemam doswiadczenia za
    ciekawe podpowiedzi serdecznie dziekuje A ta przetwornica to jest jakis oddzielny element czy jest zintegrowana z plyta glowna
  • #8 4620115
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Zużyta świetlówka może na przemian gasnąć i się zapalać, i robić inne dziwne rzeczy. Przetwornice na ogół są montowane obok matrycy jako mała płytka.
  • REKLAMA
  • #9 4620181
    goldboss
    Poziom 18  
    no teraz juz jest wszystko jasne z togo co tu wyczytalem to na 99% mam skopana swietlowka a teraz zasadnicze pytanie na allegro sprzedaja swietlowki ale nie podaja np do jakiego laptopa czy tu niema zadnej roznicy? czy tylko wymiary musza sie zgadzac

Ile razy jeszcze kolega "nie dostrzeże" zaznaczonych błędów? Proszę poprawić WSZYSTKIE błedy w dotychczasowych postach. To jest POLECENIE
    [jankolo]

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Toshiba Satellite S1800-614 matryca wyłącza się po starcie, czasem działa kilka godzin, a innym razem gaśnie po kilku sekundach. Problem objawia się również miganiem podświetlenia po użyciu kombinacji klawiszy Fn-F5. Najprawdopodobniejszą przyczyną jest uszkodzona świetlówka podświetlająca matrycę lub przetwornica zasilająca tę świetlówkę. Uszkodzona świetlówka może powodować nieregularne działanie podświetlenia, które można zweryfikować poprzez obserwację matrycy pod światło lub latarkę – jeśli obraz jest widoczny, ale bez podświetlenia, to potwierdza problem z podświetlaniem. Przetwornica zwykle jest osobnym elementem montowanym obok matrycy. Wymiana świetlówki wymaga dobrania odpowiednich wymiarów, natomiast nie zawsze jest konieczne dopasowanie do konkretnego modelu laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA