logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-94 - jak wykonać prostą sondę i czy jest konieczna?

Villen 21 Gru 2007 14:03 6926 10
REKLAMA
  • #1 4610515
    Villen
    Poziom 21  
    Ocena: 509
    Witam...

Mam osyloskop produkcji radzieckiej C1-94 i chciałbym sprawdzić jego działanie a nie mam żadnego kabla/sondy procz zasilającego (ktory z resztą jest zintegrowany :D)

Czy ma ktoś schemat jakiejs prostej sondy którą mógłbym wykonać? Czy sonda jest konieczna do uzywanai oscyloskopu czy moze wystarczy zwykły kabel?

(przepraszam za tak laickie pytania ale z oscyloskopem nie miałem za wiele wspolnego do tej pory)

I ostatnie pytanie: ile warto płacić za taki oscyloskop? Na allegro niestety nie ma takich więc ciężko mi się zorientować...

Pozdrawiam
    Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu Warsztat

• REKLAMA
  • #2 4611705
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Wystarczy kawałek przewodu koncentrycznego i wtyk BNC do oscyloskopu dotkniesz palcem do żyły i powinieneś mieć zniekształcony przebieg 50Hz.Jeśli chodzi o cenę to widziałem na bazarze trochę lepszy C-112 za 100zł.
  • REKLAMA
  • #3 4611805
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Na forum jest temat nt. sond oscyloskopowych, poszukaj.
  • REKLAMA
  • #4 4611820
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    daduszeryf napisał:
    Cześć.Wystarczy kawałek przewodu koncentrycznego i wtyk BNC do oscyloskopu dotkniesz palcem do żyły i powinieneś mieć zniekształcony przebieg 50Hz.Jeśli chodzi o cenę to widziałem na bazarze trochę lepszy C-112 za 100zł.

fabryczna sonda do C1-94 wygląda jak w załączniku.
    Gdzie tam jest BNC?
    Załączniki:
    • Oscyloskop C1-94 - jak wykonać prostą sondę i czy jest konieczna? sonda.jpg (52.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4611898
    Villen
    Poziom 21  
    Właśnie o to mi chodzi... Nie ma tam BNC tylko DIN5 (chyba tak to się nazywało). Wtyk to nie problem, mam tego multum od starego sprzętu audio, tylko nie wiem jaką sondę zbudować i do których konkretnych pinów co ma być podłączone...

Dysponuje ktoś może schematem fabrycznej sondy? Albo schematem sondy najbardziej odpowiedniej dla tego oscyloskopu i rysunkiem z rozmieszczeniem pinów (tzn ktory do czego) w gniezdzie?

Byłbym niezmiernie wdzięczny za podrzucenie czegoś...
  • #6 4617679
    staszeks
    Poziom 27  
    zajrzyj na stronę:
    http://www.qrz.ru/schemes/index.phtml?id=8&sub1=2&sub2=0&sub3=0&st=25&mh=25&order=top
    chyba przedostatni.
    ściągnij schemat oscyloskopu,może to coś ci podpowie.
    Gdzieś miałem dokumentację ale po ostatnim remoncie
    cężkie do odszukania.
    Dokładna dokumentacja była w instrukcji obsługi.
    W wypadku problemów napisz na PW wtedy przynajmniej schemat oscyloskpu ci odszukam.
  • #7 4617775
    Villen
    Poziom 21  
    Znalazłem na tej stronie dokumentacje do C1-94 ale po pierwsze nie widze na schemacie nic co by nawet przypominało to gniazdo, z tekstu nic nie wywnioskuję (języka w ogole nie umiem), a co najsmieszniejsze na zdjęciu ten oscyloskop ma złącze BNC...

Mój natomiast wygląda tak:

Wydaje mi się, że sonda 1:10 z komensacją była by dobra do moich zastosowań, wartość elementów mogę sobie wyliczyć korzystając z tego:

Jedyny problem to właśnie samo gniazdo w oscyloskopie... Od środka wygląda to niby jasno, masa gniazda i jeden z pinów, ale jest tam jeszcze podlutowany jakis trymer który mnie dezorientuje z lekka...
  • #8 4617818
    staszeks
    Poziom 27  
    A gdzie ty widzisz na tym zdjęciu BNC?
    na dole z lewej strony jest DIN a z prawej masa.

Dodano po 5 [minuty]:

tak bez dokumentacji.
    któryś z pinów bedzie masą-poszukać omomierzem.
    Później metodą prób i błędów sprawdzić które piny są aktywne i zobaczyć co pokazuje oscyloskop
    leżeli podać na nie jakiś konkretny sygnał,znany sygnał.
    Do tego nie trzeba rozbierać oscyloskopu,a szczególnie ruszać trymery.
  • #9 4618293
    Villen
    Poziom 21  
    BNC jest na oscyloskopie w PDF'ie ściągniętej ze strony z Twojego linka, mimo ze to ten sam C1-94...

A z podłączeniem to chyba metoda prób i błędów rzeczywiscie bedzie najlepsza...
  • #10 4618716
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    BNC jest w oscyloskopie SAGA... największym problemem w samodzielnym zrobieniu sondy jest... przewód. Jeśli chcesz badać przebiegi o f>50kHz dorób przejściówkę (na możliwie krótkim i dobrej jakości koncentryku) i kup sondę z prawdziwego zdażenia
  • #11 19639694
    rs232
    Poziom 11  
    Ocena: 52
    Przepraszam za odkopanie ale sam miałem problem z sonda i jej podłączeniem, pinout sondy jest opisany na schemacie (oznaczony jako Y) w linku oraz z załącznika.

Temat do zamknięcia.

Załączniki:
    • c1-94_oscilloscope_sch.pdf (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz oscyloskopu radzieckiego C1-94 pytał o możliwość wykonania prostej sondy do pomiarów oraz czy sonda jest konieczna, czy wystarczy zwykły kabel. W dyskusji wskazano, że do podstawowego testu można użyć kawałka przewodu koncentrycznego z wtykiem BNC, dotykając żyły palcem, aby zobaczyć przebieg 50 Hz, jednak oryginalne gniazdo sondy w C1-94 to złącze DIN5, a nie BNC, co komplikuje samodzielne wykonanie sondy. Użytkownicy sugerowali poszukiwanie schematów sondy fabrycznej lub odpowiedniej do tego modelu, zwracając uwagę na konieczność identyfikacji masy i sygnału w gnieździe metodą omomierza i prób. Podano linki do dokumentacji oscyloskopu C1-94, choć w dostępnych schematach pojawia się wersja z BNC, co może dotyczyć innej rewizji lub modelu. Zalecano sondę 1:10 z kompensacją, a także zwrócono uwagę, że samodzielne wykonanie sondy jest utrudnione przez jakość i długość przewodu koncentrycznego. Wskazano, że do pomiarów powyżej 50 kHz lepiej użyć gotowej sondy i ewentualnie przejściówki. Na koniec podano zdjęcie z opisem pinoutu sondy do C1-94, co pozwala na samodzielne wykonanie odpowiedniego kabla. Co do ceny, oscyloskop C1-94 jest rzadko spotykany na rynku, ale podobny model C-112 można znaleźć za około 100 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA