logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać płytkę PCB w Protel 9 na Windows XP? Problemy z błędami triala

CarRy 13 Gru 2003 19:18 1547 8
REKLAMA
  • #1 435929
    CarRy
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    czy mógłbym Was prosić o przysługę.
    Mianowicie chodzi mi o wykonanie płytki PCB.
    Próbowałem coś sklecić ale jakoś mi nie wychodzi na dodatek mam XP i wersje trialową protela9Service pack2) i co chwile mi jakoeś błędy wyskakują...
    Sądze, że dla ludzi oceznanych w projektowaniu dużo to nie zajmnie... raptem 9rezystorów, 5kondensatowów 1dioda i 1 Tl'ek, no i 3 potencjometry :>

byłbym wdzięczny za wszelaką pomoc
    Załączniki:
    • Jak wykonać płytkę PCB w Protel 9 na Windows XP? Problemy z błędami triala audio_strobo.gif (24.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 436886
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Zrobiłem Ci taki projekt (w Protelu DXP - jest wyeksportowane do PDF).
    Załączniki:
    • Components overview.pdf (13.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bottom Mirrored Layer.pdf (11.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 437391
    CarRy
    Poziom 11  
    Jestems bardzo bardzo wdzięczny
    jeśli w jakiś sposów mógłbym się odwdzięczyć Ski Man to pisz
  • REKLAMA
  • #5 437588
    CarRy
    Poziom 11  
    jedno pytanko:
    po czym poznać jakie w tym schemacie są użyte potencjometry 100kA, czyB??
  • #6 437639
    Ski Man
    Poziom 23  
    Jeśli nie zaznaczono inaczej to powinny być liniowe.
    Jaką metodą będziesz wykonywał płytkę?
  • #7 437690
    CarRy
    Poziom 11  
    papier kredowy, żelazko, wytrawiacz biały.....

chodź chyba wybiore 2nd opcje --> zlecenie wykonania. W p-ń za 1dm2 płace 10zł - analogicznie za tą płytkę dam 2,27zł. Więc bardziej opłaca sie zamówić :>
  • #8 438323
    Ski Man
    Poziom 23  
    Jeśli bedziesz robił żelazkiem to zastosuj wersję drugą.
    Powiększyłem pady, bo domyślne z Protela są malutkie
    i trudne do wykonania w warunkach domowych.

PS. Pamietaj, że te płytki są już w lustrzanym odbiciu
    (mirrored)
    Załączniki:
    • Bottom Mirrored Layer V2.pdf (16.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 445071
    CarRy
    Poziom 11  
    wykonałem układ i mam pewne obiawy
    mianowicie przy żadnym sygnale dioda cały czas świeci
    a jak włanczam muzykę to niemrawo mruga [daje sie poznać, że mruga w rytm basu]
    może to wina POT4 [R4] może powinien być 100kb choć nie sądze...

sprawdzając napięcie między:
    R9 a C5 mam 5,61V,
    przy łaczeniu R8 z R7 6,35V,
    przy C2 odstrony C3 6,31V
    za C2 od strony R15 [pot] 5,33V,
    przy R1 przy łaczeniu z R2 mam 5,92,
    za R1 od strony 1st nogi US1 mam 5,63V
    na 6 nodze US1 5,62V

wszystke napięcia byłby mierzone względem masy [0]
    aha napięcie wejściowe 10,61V

druga sprawa to podłaczenie to do stroboskopu jabla. Wywaliłem p1 r4 r5 d3 d4 th1 --> zastępując to MOC3043
    następnie podłączam w sposób pokazany w załaczniku
    czy dobrze?? bo nie działa :/

proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Jak wykonać płytkę PCB w Protel 9 na Windows XP? Problemy z błędami triala stroboskopdysk.jpg (56.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wykonaniem płytki PCB w programie Protel 9 na systemie Windows XP z wersją trialową, która generuje błędy. Użytkownik prosi o pomoc w zaprojektowaniu prostej płytki zawierającej rezystory, kondensatory, diodę, tranzystor i potencjometry. Otrzymał gotowy projekt w formacie PDF wykonany w Protelu DXP oraz wskazówki dotyczące rodzaju potencjometrów (liniowe 100kA, jeśli nie zaznaczono inaczej). Poruszono metody wykonania płytki – samodzielne przy użyciu papieru kredowego, żelazka i wytrawiacza lub zlecenie wykonania w firmie (koszt około 10 zł za 1 dm²). Zwrócono uwagę na powiększenie padów w projekcie dla łatwiejszej realizacji domowej oraz na konieczność wykonania płytki w lustrzanym odbiciu. Użytkownik zgłasza problemy z działaniem układu – dioda świeci ciągle, a przy sygnale muzycznym mruga w rytm basu, podejrzewa potencjometr POT4 (R4). Podaje pomiary napięć w różnych punktach układu względem masy oraz opisuje modyfikację podłączenia do stroboskopu Jabła, gdzie zastąpił elementy P1, R4, R5, D3, D4, TH1 układem MOC3043, ale układ nie działa poprawnie i prosi o pomoc w weryfikacji podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA