logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-8I1000 rev3.1 - zanik obrazu przy obciążeniu CPU, co robić?

Mauuy 23 Gru 2007 03:42 2113 14
REKLAMA
  • #1 4615693
    Mauuy
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Może to sie dla niektórych wydawac smieszne ale płyta Gigabyte GA-8I100 rev 3.1 zachowuje sie bynajmniej dziwnie.
    Sprawdzałem ją w różnych konfiguracjach sprzetowych, na różnych zasilaczach i nadal pracuje sobie normalnie procek dostanie wiekszego obciażenia i pach niby dyski pracują poniewaz słychac ale znika obraz z monitora i reset lub wyłączenie całkowicie zasilania nic nie daje, nie włączy sie, dopiero kiedy zdejmę radiator i założę ponownie komputer odpali:-) nie ma zadnych uszkodzonych kondensatorów wiec co to moze byc bo juz nerwy mi powoli nie wytrzymują
  • REKLAMA
  • #2 4615768
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Podaj konfigurację komputera. Jaki masz zasilacz? Sprawdź temperaturę procesora w jakimś programiku np Everest albo w biosie. Zobacz w biosie czy nie masz ustawionego resetowania komputera po przekroczeniu jakiejś temperatury. Przedmuchaj wszystkie radiatory i wiatraczki. Sprawdź czy pasta na procku nie jest wyschnięta, jeżeli tak to przesmaruj go.
  • #3 4616410
    Mauuy
    Poziom 12  
    A więc tak: procesory były trzy P4 2,4ghz potem celeron 1,7 a obecnie p4 2,66. Pamięci RAM tez różne (wszystkie kingstona) i kilka kart graficznych na ATI i NVIDIA wszystkie radiatory czysciutkie, pasta była srebrna oraz Coolermastera biała, temperatura procesora w granicach 33-37.Opcja zabezpieczenia przed przegrzaniem procesora wyłączona. A zasilacze były tez różne wszystkie 400W z Pfc i bez pfc jakis tez obecnie jest tracer 400W z pfc
  • #4 4616515
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    To zmień tracera na zasilacz, i napisz co się dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 4617386
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Prawie pewne, że problemy są spowodowane przez zasilacz. Znajdź coś markowego. Chiftec, Tagan. Dobre zasilacze produkuje ostatnio Corsair.
  • #6 4619332
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!
    Jeśli już były różne warjacje sprzętowe to wypada na płytę.
    Podając cały konfig można podejrzewać zasilanie a najlepiej mierzyć.
    Tak z ciekawości pasta srebna przewodząca prąd?
    Jeśli tak to przed dziwnymi objawami płyty nie nakładałeś jej na procesor?
    Pozd.
  • REKLAMA
  • #7 4619866
    Mauuy
    Poziom 12  
    Nie nakładałem pasty przed tymi czarami a pasta to srebrna pasta silikonowa termoprzewodząca.
  • #8 4619963
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Objawy sugerują uszkodzenie płyty głównej (np. mikropęknięcia). Płyta prawdopodobnie wygięta w okolicy procka. 100% pewność po sprawdzeniu procesora na innej pycie.
  • #9 4620135
    movzx
    Poziom 40  
    To dość ... wysublimowana teoria ;) Ja bym zaczął od wymiany wyrobu zasilaczopodobnego, a potem dopiero przejechał płytę mikroskopem :)
    Zwłaszcza że te problemy są przy zwiększonym zapotrzebowaniu na prąd.
  • #10 4620293
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Kolega napisał ,,Sprawdzałem ją w różnych konfiguracjach sprzętowych, na różnych zasilaczach,, więc teoria teorią ale wierze mu i najlepiej byłoby gdyby sprawdził samego procka na innej płycie.
  • REKLAMA
  • #11 4621500
    movzx
    Poziom 40  
    Ależ jak najbardziej można próbować :) Ja po prostu zrozumiałem że kolega miał kilka zasilaczy, ale ich wymiana nie była związana z tą usterką, tylko było to w jakimś dłuższym okresie czasu. Obie teorie wydają mi się słuszne, tylko te "mikropęknięcia" jakoś groźnie zabrzmiały :) Wesołych Świąt :)
  • #12 4621537
    Mauuy
    Poziom 12  
    niestety procek chodzi na innym kompie bez problemu:( a te mikropęknięcia to juz pewnie nie do naprawy w domowym warsztacie aha a płyta juz sie wogóle nie podnosi
  • #13 4621579
    movzx
    Poziom 40  
    Wymień zasilacz.
    Jak nie pomoże odepnij wszystko oprócz procesora, ramu i głośniczka i zobacz co będzie.
  • #14 4631415
    Mauuy
    Poziom 12  
    Ja nie wiem czy nieczytelnie pisze czy po chińsku ale wyraźnie zaznaczyłem ze na różnych zasilaczach to samo montowałem takze chiefteca 400W PFC i cały czas to samo a koledzy mnie męczą o ten zasilacz;) a płyta juz sie wogóle nie podnosi[/b]
  • #15 4631583
    movzx
    Poziom 40  
    Pomroczność jasna, przepraszam :)
    Ile lat ma ta płyta? Może mimo braku "napuchnięć", warto wymienić kondensatory? Zresztą to chyba jedyne co tu jeszcze można zrobić, bo wygląda to dość jednoznacznie na płytę.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Gigabyte GA-8I1000 rev 3.1 wykazuje problem zaniku obrazu przy obciążeniu procesora, po czym następuje reset lub całkowite wyłączenie zasilania. Problem występuje niezależnie od używanego procesora (Pentium 4 2,4 GHz, Celeron 1,7 GHz, Pentium 4 2,66 GHz), różnych kart graficznych ATI i NVIDIA, a także różnych zasilaczy 400W (w tym Tracer i Chieftec z PFC). Temperatura procesora utrzymuje się w normie (33-37°C), a pasta termoprzewodząca jest odpowiednio nałożona i nie przewodzi prądu. Objawy sugerują uszkodzenie płyty głównej, możliwe mikropęknięcia lub uszkodzenia mechaniczne w okolicy procesora, zwłaszcza że procesor działa poprawnie na innej płycie. Próby wymiany zasilacza nie przyniosły efektu, a płyta ostatecznie przestała się uruchamiać. Zalecane jest odłączenie wszystkich komponentów oprócz procesora, pamięci RAM i głośniczka diagnostycznego oraz ewentualna wymiana kondensatorów, mimo braku widocznych uszkodzeń. Problem najprawdopodobniej leży po stronie płyty głównej, a dalsza diagnostyka wymaga testów na innym sprzęcie lub wymiany płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA