logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dexon SCW10 vs Beyma SCW10/WD100 – który głośnik niskotonowy wybrać do kolumn?

dwoje19 23 Gru 2007 09:20 1617 11
REKLAMA
  • #1 4615817
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    Chcę wymienić głośniki nisko tonowe w swoich kolumnach. Zastanawiam się nad "BEYMA SCW10" bądż "Dexon WD100". Chciałbym głośniki o jak nawyższej skuteczności i tu chyba Dexon ma u mnie plusa...równierz plusa ma za cenę. Ale czy jest on dobrym głośnikiem?, czy może lepiej wybrać Beymę?. Zapomniałem dodać...martwi mnie tylko pasmo tego Dexona bo zaczyna się dopiero od 60Hz...
  • REKLAMA
  • #2 4615855
    nok47
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    musle ze nawed nie musze głośników oglądac, zeby powiedziec ż BEYMA!!! dexon to co ala głosnik z gieldy. nie liczyl bym tu na zeczywisce dane
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4616363
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Dexon to solidna firma, ale ten głośnik o którym mówisz, to głośnik do suba samochodowego! W domu raczej się nie sprawdzi.

ta Beyma jest typowo głośnikiem do suba... więc może nie spełnić twoich oczekiwań jeśli władujesz ją w jakieś kolumny (co z litrażem, i strojeniem ???).

Więc co to za kolumny?
  • #4 4616726
    dwoje19
    Poziom 25  
    Kolumny są trójdrożne (sam je poskładałem) i pracują w tej chwili na alphardach LW1000. Powiem szczerze, że te alpchardy też raczej są do suba a jednak mi się podoba jak grają w kolumnie (mają głęboki bas jak subwoofer ). Chcę wymienić je na głośniki o większej efektywności poprostu a to, że dexon jest 4 ohma to tylko kolejny chyba plus. Wzmacniacz mój obsługuje 4 ohma.
    A wymiary kolumn to:
    wys: 60cm
    szer: 32cm
    gł: 30cm.

Dodano po 4 [minuty]:

nok47 napisał:
    musle ze nawed nie musze głośników oglądac, zeby powiedziec ż BEYMA!!! dexon to co ala głosnik z gieldy. nie liczyl bym tu na zeczywisce dane

Bez obrazy ale skoro nie znasz głośników i nawet nie chcesz ich zobaczyć to po co zabierasz głos.
  • REKLAMA
  • #5 4616771
    nok47
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    bo jesli wybur miedzy beyma a dexonem to jest smiech na sali.
    tak gdybym dal post o tresci ''maluch czy clio''
  • #6 4619587
    SzokalML
    Poziom 36  
    a jakie są pozostałe głośniki w tych kolumnach?

I po co ci większa efektywność,jaki masz wzmacniacz?
  • #7 4620408
    dwoje19
    Poziom 25  
    Pozostałe głośniki są Tonsila GDWK 9-120 i GDM 16/150 obydwa 94dB. A wię ksza efektywność potrzebna aby głośniej grał. Zasilane końcówkami mocy AVT-5000 (troszkę przerobiony ale to samo).
  • #8 4620833
    SzokalML
    Poziom 36  
    w takim razie proponuję Tonsil 25/80.
  • Pomocny post
    #9 4621328
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Tonsil do wzmacniacza Altare może być za słaby, ten wzmacniacz na 8Ω daje 300W.
    Wysokotonowy niezły, średniak też mocny, można dać niskotonowy mocniejszy, minimum SM110 (jeżeli z Beymy), choć sam dałbym 10LW30 - obydwa sporo droższe od Tonsila ale znam Altare i wiem co potrafi, więc polecam pod rozwagę mocne niskotonowe.
  • REKLAMA
  • #10 4621473
    dwoje19
    Poziom 25  
    No zaciekawił mnie ten 10LW30 ze względu, że niżej schodzi (może nawet zejdzie jak mój alphard :D). Tylko martwi mnie te jego górne zawieszenie "papierowe" czy sobie poradzi. Nigdy nie miałem głośnika niskotonowego na tym zawieszeniu bo zawsze jakoś ciągło mnie do gumowych. Ale jak się na nie zdecyduję to będę musiał jeszcze trochę dozbierać kasy :roll: .
    PS. swoje końcówki Altare okroiłem z zasilania i z jednaj pary tranów a mimo to rozlatują się na nim głośniki :D.
  • Pomocny post
    #11 4621713
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    dwoje19 napisał:
    Tylko martwi mnie te jego górne zawieszenie "papierowe" czy sobie poradzi. Nigdy nie miałem głośnika niskotonowego na tym zawieszeniu bo zawsze jakoś ciągło mnie do gumowych.

Popatrz tutaj: http://www.loudspeakersplus.com/html/subs.html Nie znajdziesz tam głośnika na gumowym zawieszeniu, bo to inna bajka, te firmowe głośniki miażdżą wszystkie te, o których pisaliśmy, a przyjrzyj się ich zawieszeniu. Baśnie o ułomnościach "papierowego" zawieszenia powstają z niewiedzy i braku styczności z prawdziwymi głośnikami estradowymi. Wiele opinii powstaje na podstawie doświadczeń z głośnikami z najniższej półki cenowej, którym daleko do rasowych głośników.
  • #12 4621814
    dwoje19
    Poziom 25  
    No faktycznie chyba masz rację. Poszperałem jeszcze w innych miejscach i z tego co widzę to praktycznie każden głośnik z papierowym zawieszeniem ma bardzo dobrą efektywność, może i to nie jest regółą ale tak zaobserwowałem. Dzięki za naświetlenie sprawy, teraz już chyba wiem w którym kierunku podążać...
    Spokojnych świąt :) .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika niskotonowego do trójdrożnych kolumn o wymiarach 60x32x30 cm, obecnie wyposażonych w Alphard LW1000, które mają głęboki bas i są używane zamiast subwoofera. Rozważane są modele Dexon WD100 i Beyma SCW10. Dexon WD100 cechuje się wyższą skutecznością i niższą ceną, ale jest głośnikiem przeznaczonym głównie do subwooferów samochodowych, z pasmem zaczynającym się od 60 Hz, co może ograniczać jego zastosowanie w kolumnach. Beyma SCW10 to typowy głośnik subwooferowy, który może nie spełnić oczekiwań w kolumnach o określonym litrażu i strojeniu. W kolumnach znajdują się także głośniki Tonsil GDWK 9-120 i GDM 16/150 o efektywności 94 dB. Wzmacniacz to AVT-5000 (zmodyfikowany), obsługujący 4 Ω, co jest korzystne dla Dexona. Pojawiły się sugestie rozważenia mocniejszych głośników niskotonowych, takich jak Beyma SM110 lub Alphard 10LW30, które mają lepsze parametry i niższe zejście basu. Dyskutowano także o zawieszeniu głośników – papierowe zawieszenie, choć budziło wątpliwości, jest powszechnie stosowane w profesjonalnych głośnikach estradowych i charakteryzuje się dobrą efektywnością, w przeciwieństwie do gumowego, które jest rzadziej stosowane w wysokiej klasy konstrukcjach. Ostatecznie autor skłania się ku głośnikom z papierowym zawieszeniem ze względu na ich efektywność i parametry basowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA