logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Triak KT 207/600 wytrzyma 4 żarówki 70W w kolorofonie?

szukus 23 Gru 2007 10:55 6171 8
REKLAMA
  • #1 4616044
    szukus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Mam pytanie dotyczące Triaka KT 207/600. Mam pewien kolorofon zrobiony na tych Triakach. Chce równolegle do jednego wyjścia podpiąć 4 żarówki po 70 watt. Czy ten Triak wytrrzymie obciążenie tych 4 żarówek? Po prostu w kolorofonie mam 4 wyjścia (na cztery żarówki) A chce ogólnie zrobić ten kolorofonu na 16 żarówek. Czyli do każdego wyjścia podpiąć 4 żarówki. Nie chce mi sie rozbudowywać tego układu. Dodam jeszcze że Triaki są przykręcone do Radiatora z wentylatorem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4616073
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 350
    Teoretycznie powinien wytrzymać (5A/600V), ale lepiej dać dobry radiator.
  • #3 4617302
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Ogólnie
  • REKLAMA
  • #4 4617607
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Witam. Te triaki były nawet montowane w ściemniaczach na max 300W. Osobiście testowałem je z kuchenką 1kW. I działało :). Oczywiście bez dobrego radiatora ani rusz :D. Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 4622876
    szukus
    Poziom 13  
    hefid napisał:
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Ogólnie

Jeżeli był reportowany to gdzie? Bo ja nie znalazłem. Czy nie możecie porpostu napisać symbol tego zastępczego Triaka?

Proszę o odp :]
  • #6 4623131
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    szukus napisał:
    Jeżeli był reportowany to gdzie? Bo ja nie znalazłem. Czy nie możecie porpostu napisać symbol tego zastępczego Triaka?

Proszę o odp :]

Witam
    Twój post został po prostu przeniesiony przez moderatora do innego działu. Jakiś życzliwy anonim (nie ja ;)) go zgłosił i to wszystko.
    A wracając do triaków, to nie wiedziałem, że chcesz coś wymieniać!!!
    Spytałeś czy KT207 na dobrym radiatorze uciągnie 280W i odpowiedź brzmi: uciągnie na pewno. Jeżeli jednak nie wierzysz, to wymień je na przykład na BTA12/600 (na 12A 600V) i będziesz miał spokój. Wydatek monstrualny nie będzie. Uważaj jednak na różnice w rozkładzie wyprowadzeń.
    Pzdr.
  • #7 4624027
    szukus
    Poziom 13  
    No w sumie masz racje że nie pytałem. Miałem to cały czas na myśli i byłem pewny że umieściłem to pytanie w pierwszym poście.. Głupia sytuacja. Ale dziękuje za odpowiedź :) Będę je miał w zapasie :)

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #8 4624046
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    szukus napisał:
    No w sumie masz racje że nie pytałem. Miałem to cały czas na myśli i byłem pewny że umieściłem to pytanie w pierwszym poście.. Głupia sytuacja. Ale dziękuje za odpowiedź :) Będę je miał w zapasie :)

przy podmianie na inny typ triaka zwróć uwagę na wyprowadzenia elektrod ZOBACZ.

Pozdrawiam
  • #9 4624159
    szukus
    Poziom 13  
    Quarz napisał:
    Witam,
    szukus napisał:

przy podmianie na inny typ triaka zwróć uwagę na wyprowadzenia elektrod ZOBACZ.

Pozdrawiam

Wiem wiem kolego. Dzięki wielkie za pdf-a. Przyda się :)

Podsumowanie tematu

✨ Triak KT207/600 o parametrach 5A/600V teoretycznie wytrzyma obciążenie 4 żarówek po 70W (280W łącznie), pod warunkiem zastosowania odpowiednio wydajnego radiatora z wentylatorem. Triaki KT207 były stosowane nawet w ściemniaczach o mocy do 300W, a testy wykazały ich działanie z obciążeniem do 1kW. Dla większego bezpieczeństwa i pewności działania można rozważyć wymianę na triaki BTA12/600 (12A/600V), które mają większy zapas prądowy, jednak należy zwrócić uwagę na różnice w wyprowadzeniach elektrod. W dyskusji podkreślono konieczność stosowania dobrego chłodzenia radiatorowego, aby uniknąć przegrzewania triaków przy takim obciążeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA