logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie tyrystorami 50-100A z U2008B przy dużym obciążeniu 4-6kW

mareszym 11 Mar 2008 09:50 5703 7
REKLAMA
  • #1 4896050
    mareszym
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam i proszę o podpowiedź.

Zrobiłem układ sterowania fazowego na U2008B, wersja prosta, z soft startem, bez kompensacji. Działa bez zarzutu.
    Niestety triak przy obciążeniu które podłączam (zestaw żarówek 4-6kW) grzeje się niemiłosiernie, a ze względu na duży za przeproszeniem syf w powietrzu tam, gdzie to ma pracować, wszelkie układy chłodzenia typu radiator z wentylatorem odpadają, zatkają się po kilku dniach.
    Takie obciążenie wytrzymują jednak bez problemu tyrystory 50-100A na radiatorze.
    I tu się zaczyna mój kłopot. Podłączyłem je do U2008B z triakiem wg schematu:
    http://www.elektronika_10.republika.pl/maa14.jpg
    Kompletny schemat mojego układu tu: http://www.cso.pl/sciemniacz_2008.pdf
    Symbole tyrystorów na schemacie nie odpowiadają prawdzie, ale to raczej jest bez znaczenia, próbowałem 2 różnych typów 50 i 100A, reszta wartości elementów jest prawdziwa :)
    Działa mi to tak, że mam regulację do mniej więcej 30-40% zakresu, potem lampy zapalają się na stałe (ale nie na 100% mocy, tylko trochę mniej) i regulacja nie działa. Gdy "zjadę" potencjometrem do zera lampy gasną i znowu mogę regulować do 30-40%.
    Podejrzewam - może niesłusznie - że winną temu jest funkcja ponownego wyzwalania triaka, która głupieje w momencie gdy napięcie na nim i jego prąd spadną poniżej pewnej wartości. Miernik pokazuje, że napięcie na anodzie D2 względem N spada spokojnie od 230V do mniej więcej 120V z działającą regulacją, potem jest gwałtowny spadek do ok. 12V i tak zostaje, a kręcenie potencjometrem nie daje regulacji, dopiero zjazd potencjometrem do zera wyłącza ten cały bałagan i regulacja wraca.

Chcę spróbować układu takiego:
    http://www.elektronika_10.republika.pl/maa13.jpg
    ale też nie wiem czy retriggering nie zacznie szaleć.

Czy macie może jakieś pomysły jak ten problem rozwiązać ? A może jest jakiś inny scalak do sterowania fazowego, dostępny bez problemu i działający w tym układzie ?? MAA436 to już historia, nie mogłem go nigdzie znaleźć, zresztą jest mi potrzebne coś, co powinno utrzymać się w sprzedaży przez najbliższe kilka lat.

Pozdrawiam
    Marek Szymański
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4905345
    mareszym
    Poziom 10  
    zibi40 napisał:
    A może taki układ wykożystać do tego twojego oświetlenia.
    http://sterownikspawarka.republika.pl/

Jak pisałem triak mi działa, chcę, żeby zadziałały tyrystory.
    Próbowałeś swój układ obciązyć 8kW??

Pozdrawiam
    MS
  • REKLAMA
  • #4 4905386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4907100
    mareszym
    Poziom 10  
    WojcikW napisał:
    Ten schemat z transformatorem pewnie nie przejdzie ze względu na zbyt słaby prąd wyzwalający tego scalaka. Jeżeli chodzi o ten układ już zmontowany to moim zdaniem wina leży w triaku. Daj triak na wyższe napięcie. Najlepszy będzie triak na 600V i prąd w granicach 3A do 6A. Ani mniej, ani więcej. Ten układ też nie jest najlepszy. Ja bym to zrobił tak:

Dzięki za podpowiedź, tylko, że poza ilością elementów to ja nie widzę wielkiej różnicy funkcjonalnej między moim układem a Twoim, a już całkiem nie mogę się dopatrzeć tego wyższego napięcia.
    Triaka dałem dokładnie jak napisałeś 600V/4A.
    Myślałem o tym, żeby triaka zasilać bezpośrednio z 230, a nie "spod" obciążenia, ale wtedy chyba spaliłbym bramki tyrystorów.
    Czy możesz w kilku słowach wyjaśnić dlaczego to, co narysowałeś będzie działać ??

Pozdrawiam
    MS
  • #6 4908711
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4909181
    mareszym
    Poziom 10  
    WojcikW napisał:
    Skąd miałem wiedzieć jakiego dałeś triaka. Nie jestem jasnowidzem. Pisałeś że tyrystory na schemacie są inne niż w rzeczywistości. Triak to też tyrystor. Taki lub bardzo zbliżony schemat zastosowałem ale do układu MAA436 i triaka KT207 Tesli. Sterowało to tyrystorami 80A Unitra Lamina. Sam wykombinowałem taki układ. Dla małych napięć daje większy prąd bo ma mniejszą rezystancję szeregową, dla dużych prąd bramki tyrystorów jest ograniczony bo część przepłynie przez diody Zenera. Wg. mnie jeden i drugi układ powinien działać. Może odwrotnie wlutowałeś triaka?

Triaka wlutowałem dobrze, tzn. na 100% zgodnie ze schematem. Jak usunąłem połączenie z tyrystorami i zmostkowałem D2 D3 i R1 to sterowanie działa OK, przynajmniej na żarówce 200W.
    Twój układ rzeczywiście wymusza większy prąd na triaku więc jest szansa, że zakres regulacji zbliży się w kierunku 100%, ale ciekawe jak blisko. Czy udało ci się to sprawdzić w tamtym układzie na MAA436 i KT207 ??

Pozdrawiam
    MS
  • #8 4909787
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania tyrystorami o prądzie 50-100A za pomocą układu U2008B w zastosowaniu do obciążenia 4-6kW (zestaw żarówek). Problemem jest nadmierne nagrzewanie się triaka przy dużym obciążeniu oraz trudności z chłodzeniem w zanieczyszczonym środowisku. Proponowano zastąpienie triaka tyrystorami na radiatorze, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące schematu i parametrów wyzwalania bramek. Wskazano, że triak powinien mieć napięcie około 600V i prąd wyzwalający 3-6A, a układ sterowania powinien zapewniać odpowiedni prąd bramki, co może wymagać modyfikacji schematu. Jeden z uczestników dyskusji odniósł się do podobnego układu z MAA436 i triakiem KT207, który sterował tyrystorami 80A Unitra Lamina, podkreślając znaczenie diod Zenera w ograniczaniu prądu bramki. Zasugerowano również sprawdzenie zachowania układu przy mniejszym obciążeniu, aby wykluczyć spadek napięcia zasilania scalaka U2008B. Wskazano, że poprawne wlutowanie triaka jest kluczowe, a obecny schemat może wymagać korekt, aby uzyskać pełny zakres regulacji mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA