logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie matrycy LCD - przyczyny zbyt jasnego obrazu monitora?

waldorfzg 13 Gru 2003 22:59 5544 9
REKLAMA
  • #1 436210
    waldorfzg
    Poziom 11  
    Witam

Mam pytanie - czy LCD może się zużyć czy też może jest to jakieś uszkodzenie?
    Mam monitor, który świeci za jasno tzn. świtlówki świecą OK tylko jakby
    sama matryca była jakaś przejaskrawiona - sprawdziłem napięcia i elki w elektronice - wszystko jest OK. Monitor miał uszkodzony kondenastor w przetwornicy ale ten po stronie pierwotnej - 100u/400V czyli napięcie
    zasilania zapewne nie podskoczyło by coś uszkodzić - co więc to może być?
  • REKLAMA
  • #2 436336
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Spróbuj zmniejszyć jasność w ustawieniach OSD. Poza tym napisz, jaki to monitor. Niektóre, była kiedyś taka firma, dawały tylko rok gwarancji na panel, a trzy lata na resztę. Te potrafiły dość szybko się zużyć. Zwykle prędzej padają świetlówki, niż matryca TFT. A może chodzi Ci o czysty LCD?
    Pozdrawiam.
  • #3 436380
    waldorfzg
    Poziom 11  
    jest to monitor oczywiście TFT 15' COMPAL, monitor podobno działał poprawnie przed usterką zasilacza, ale to tylko zapewnienia tego od kogo mam ten sprzęt - pewności żadnej.
  • REKLAMA
  • #4 437044
    Nemo
    Poziom 31  
    A ile lat ma ten sprzęt? Matryca powinna wytrzymać nawet do 10.000 godzin ciągłej pracy (to chyba minimum). Każdy producent ma jednak inaczej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 437626
    waldorfzg
    Poziom 11  
    Monitor jest gdzieś z roku 2000 - 2001, nie wiem ile pracował, ale mam przykład innego monitora LCD - mam NEC-a z 2000 roku, który pracował przy serwerze pewnie non stop - i efekt tak jest taki jak się przyjrzeć to widać jakby wypalone miejsca po ikonach ale jest to bardzo mało widoczne no i dolana część ekranu jest jaśniejsza od górnej - monitor wygląda na mocno eksploatowany a i tak ma jakość obrazu w normie i można na nim pracować. Ten natomiast którego dotyczy ten post jest fatalny obraz jest beznadziejny i nie widać żadnych śladów wypalenia ikon czy tp. dodam jeszcze że obraz na monitorze jest taki jakby lekko popaskowany, trudno mi to opisać więc później postawię fotkę tego obrazu może to coś pomoże
  • REKLAMA
  • #7 438915
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    możliwe że jakieś kondensatory elektrolityczne są już do wymiany w zasilaczu lub na płycie kontrolera ... często na miernik mogą być ok , ale po wymianie problem ustępuje :evil:
    (elka w zasilaczu obok radiatora wymieniłbym w już ciemno to samo tyczy się tych SMD na płycie kontrolera)

warto by też sprawdzić czy zasilanie samej matrycy mieści się w tolerancji podawanej przez producenta w karcie katalogowej
  • #9 469286
    tytus_r
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja posiadam matryce TFT i pojawily sie na niej trzy niedyze plamki swiecace na bialo ale widac je tylko na jasnym tle na ciemnym sa niewidoczne o czym to moze swiadczyc??? moze o wypalaniu sie matrycy???,pozatym przy podnoszeniu ekranu pojawia sie czasami cienki pasek pionowy-chyba cos nielaczy ,za jakie kolwiek info dziekuje
  • #10 469460
    Nemo
    Poziom 31  
    U mnie czasami po kilku godzinach pracy w 640x480 na TFT też pojawiają się białe kropki w tych miejscach, gdzie ekran nie jest wykorzystywany. Gdy powracam do normalnej rozdzielczości, znikają. Może to być skutek przegrzania matrycy, albo jej wypalania. Niestety, nic nie jest wieczne. Trzeba się z tym pogodzić, albo czym prędzej wymienić monitor.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zbyt jasnego obrazu w monitorze LCD TFT 15" marki Compal, po wcześniejszej usterce zasilacza. Użytkownik zauważa, że świetlówki działają prawidłowo, natomiast matryca wydaje się przejaskrawiona, a obraz jest lekko popaskowany. Sprawdzono napięcia i kondensatory elektrolityczne, które wydają się być w porządku, choć uszkodzony był kondensator w przetwornicy po stronie pierwotnej. Wskazano, że matryce LCD/TFT mogą się zużywać, zwłaszcza po wielu godzinach pracy, co może objawiać się wypaleniem lub pojawianiem się jasnych plamek. Zalecane jest zmniejszenie jasności w ustawieniach OSD oraz wymiana elektrolitów w zasilaczu i na płycie kontrolera, nawet jeśli pomiary wskazują na ich poprawność, gdyż często po wymianie problem ustępuje. Warto również zweryfikować, czy napięcie zasilania matrycy mieści się w tolerancji producenta. Przykłady innych monitorów (np. NEC z 2000 roku) pokazują, że matryce mogą wykazywać ślady wypalenia ikon i nierównomierne podświetlenie, ale nadal zachowują akceptowalną jakość obrazu. Pojawienie się białych plamek i pionowych pasków może świadczyć o zużyciu matrycy lub problemach z połączeniami wewnętrznymi. Ostatecznie, zużycie matrycy jest możliwe i może wymagać wymiany monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA