logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL E100 + Amplituner 2.1 Harman 2 x 120 W -pomocy...

kukix 23 Gru 2007 22:47 5368 12
REKLAMA
  • #1 4618727
    kukix
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.
    Planuje wydać pare groszy na nagłośnienie...

Interesują mnie dwie kolumny + wzmacniacz...
    Czytałem dużo na forum i zastanawiam sie nad:

JBL Northridge E100 - 2 299,00 zł
    HARMAN KARDON HK 3480 - 2 x 120 W - 1 499,00 zł

Amplituner wydaje sie docyś mocny... tzn bez porównania do innych 7.1...
    Słucham na 2xTONSIL głównie techno/pop... mp3 i radio eska :)
    Zależy mi na niskichg tonach... (oczywiście bez przesady)

Prosze doradźcie, co sądzicie o takim zestawieniu.
    Będe bardzo wdzięcny za podpowiedź.

Prosze tez włąścicieli tych głośników o opinie...
    Moje pomieszczenie to 6x5m wysokie na 3m..

P.S. Czytalem, że te głośniki JBL są przereklamowane.. sa może jakies w niższej cenie o podobnych parametrach?

(pomocy) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4618792
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Wzmacniacz to ja bym dał inny coś z stajni DENON, ONKYO, NAD wtedy zobaczysz jakość tych kolumn możesz też podpiąć i tego co podałeś czy jakiś ampli YAMAHA ale wg mnie JBL najlepiej pracuje z w/w Te kolumny to bardzo dobry wybór miałem możliwość ich przetestowania na wzmacniaczu 2X150 i grały wyśmienicie godne uwagi JBL nie jest wcale przereklamowany to firma która trzyma wysoką renomę
  • REKLAMA
  • #3 4618868
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    JBL E100 charakteryzują sie ocieplonym dźwiękiem z lekko wycofaną średnicą oraz mięsistym basem. Żeby to wszystko ogarnąć potrzebujesz MOCNEGO napędu z charakterystycznie rozjaśnionym dźwiękiem. Amplituner do tych kolumn to jak sól do herbaty. Przedewszystkim za słaby (za niski model - małe trafo, słabiuteńka wydajność prądowa). Pozostają jedynie wzmacniacze stereo. Polecam używany sprzęt vintage. Technics bądź Yamaha (wysokie modele) z racji wyekspanowanej średnicy oraz krótkiego basu.
  • REKLAMA
  • #4 4618924
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    ja jestem innego zdania.

jbl e100 - nie chcial bym ich miec -baaaas zbyt wywalajacy sie na pierwszy plan..

amplituner - najwiekszy minus - bas (bylem posiadaczem przez 10 miesiecy)

razem jest to bdb zestaw - harmanik gra cieplutko, ladna scena itp, oraz zamaskuje meczacy bas E-setek.
    razem daje to naprawde zadowalajacy efekt, jesli muzy sluchasz z mp3/radia bedzie to swietny zestaw, z tym ze warunek...
    minimum 25 m...
    jesli pokoj jest mniejszy to bierz e90.
  • REKLAMA
  • #5 4619349
    RADUL
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Jble z serii E to kupa (przereklamowany badziew).
    Za takie pieniądze, a nawet za jeszcze mniejsze, można do 30 m2 wybrać znacznie lepiej:
    ProTonsil Siesta i Maestro II 180,
    Koda Harmony 5000,
    Mission M35,
    Dali Blue 6006,
    Magnat Qantum 507,
    Tannoy F4
    i wiele innych.
  • #6 4619959
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    radul... jak zobaczylem ze Twoj opis jest ostatni to juz wiedzialem co bedzie "maestro II 180"

jbl northridge E to nie az taka kupa, nie sa to kolumny dla audiofila, ale dla przecietnego sluchacza to sie calkiem nadaja.

problem jest tylko ze zbyt dobitnym basem, ktorego maskuje bas harmana.

wszystko.
  • #8 4620059
    RADUL
    Poziom 21  
    To wcale nie muszą być Maestro II 180 (chociaż te są najtańsze ze wszystkich kolumn, które wymieniłem - a co za tym idzie - za połowę ceny E100 otrzymujemy produkt od nich lepszy)
    Pudłowaty (nie schodzący nisko i dudniący) bas to nie jedyna wada tych Jbli - one nadają się tylko do robienia hałasu.
    Jak ktoś lubi takie brzmienie to taniej wychodzą Zeusy i Altusy 300.
  • #9 4622135
    kukix
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dzieki chłopaki za opinie...
    Wada dla Was jest zbyt duzy BAS w E100.. jednak jak dla mnei jest to ogromna zaleta... Właśnie szukam takich kolumn.. nie lubie wąskich kolumienek, które nie mają basu... :|

Lubie sluchac muzyki techno, pop... natomiast bardzo żadno muzyke poważną, jazz...

Musze jednak umówić sie na odsłucvh tych kolumienek przed zakupem...
  • #10 4622931
    RADUL
    Poziom 21  
    Tu nie chodzi o to, że bas jest "zbyt duży', ale o to, że jest on rozlazły, dudniący i do tego nie schodzi nisko - jest po prostu bardzo kiepskiej jakości, a reszta pasma również, mówiąc delikatnie nie zachwyca.
    Za taką kasę można oczekiwać czegoś sporo lepszego.
  • #11 4627138
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Mam E100 i jestem zadowolony. Umów się koniecznie na odsłuch. Masz duży pokój, zagrają na pewno dobrze. Opinie typu"kupa", "badziew" nie są profesjonalne, więcej w nich emocji niż doświadczenia. Nic jednak nie zastąpi samodzielnego odsłuchu.
  • #12 5693216
    roberto79a
    Poziom 1  
    Opinie typu kupa gówna, badziew są jak najbardziej trafne... to bardzo kiepskie kolumny jak to z resztą przystało na JBL-a z budżetowych serii... Dobre do robienia kiepskiej jakości hałasu... słuchałem tego na porządnych końcówkach Rotela i nadal brzmiało to bardzo marnie, zero szczegółów, wszystko się zlewa, kiepskie wysokie i te męczące basy. Mówiąc krótko kolumny słabiutkie... jedyny ich plus to wygląd - są nawet ładne. Jako mebel ok, jako kolumny nie... Pozdrawiam
  • #13 5978217
    stempek
    Poziom 1  
    Byłem posiadaczem wymienionych kolumn JBL E100, grały wraz ze wzmacniaczem harmana hk670. Powiem krótko do technomaniaka ideał, dla audiofila nie za bardzo. Bas jest dominujący, średnica sucha, tak samo z górą, której jest poprostu jak na lekarstwo. Kolumny są prądożerne, ten amplituner będzie za słaby. Zdecydowanie bardziej polecam np. MISSION m35, sporo basu, ale z lepszą średnicą. No i soprany wytwarzane za pomocą kopułki Vify.. Polecam i POZDRAWIAM.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zestawu nagłośnieniowego składającego się z kolumn JBL Northridge E100 oraz amplitunera Harman Kardon HK 3480 (2 x 120 W). Użytkownicy podkreślają, że JBL E100 charakteryzują się mocnym, dominującym basem, który dla niektórych jest zaletą, ale często oceniany jest jako rozlazły, dudniący i niskiej jakości. Średnica i soprany są krytykowane za niedostateczną obecność i szczegółowość. Amplituner Harman Kardon HK 3480 jest uważany za zbyt słaby do efektywnego napędzenia tych kolumn, zwłaszcza ze względu na niską moc prądową i małe trafo. Zalecane są wzmacniacze stereo marek takich jak Denon, Onkyo, NAD, Yamaha czy Technics, które lepiej współpracują z JBL E100, oferując bardziej rozjaśnione brzmienie i lepszą kontrolę basu. Wskazano również alternatywne kolumny o lepszych parametrach i niższej cenie, takie jak Tonsil ProSiesta, Maestro II 180, Koda Harmony 5000, Mission M35, Dali Blue 6006, Magnat Quantum 507 czy Tannoy F4. Opinie na temat JBL E100 są podzielone – dla audiofilów są to kolumny przeciętne lub słabe, natomiast dla przeciętnego słuchacza techno/pop mogą być satysfakcjonujące, zwłaszcza w większych pomieszczeniach (około 25-30 m²). Podkreślono konieczność odsłuchu przed zakupem, aby ocenić subiektywne preferencje dotyczące basu i charakterystyki dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA