logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda HDD LED świeci ciągle po podłączeniu dysku do portu SATA III - Foxconn C51XEM2AA

RaffaelloNSX 24 Gru 2007 10:10 1411 7
REKLAMA
  • #1 4619411
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Po zakupie i podłaczeniu nowego dysku twardego do pierwszego wolnego portu SATA II - trzeciego z rzędu. Mam niewielki problem, w zasadzie trudno nazwać to problemem, ale drażni i intryguje. otóż dioda pracy dysku twardego - HDD LED świeci cały czas ciągłym światłem kiedy dysk jest w spoczynku. Na zakonczenie dodam, ze pierwszy i drugi port SATA mam zajete w chwili podłaczenia jakiegokolwiek dysku do portu SATA od trzeciego w wzwyż dioda HDD LED 'szaleje', bo nie gaśnie, pali sie ciagłym światłem. Z czego to może wynikać. I jak temu zaradzić. Ta dioda sygnalizuje prace a nie oświetla otoczenie...

Płyta główna: Foxconn C51XEM2AA nforce590,
    procesor: Athlon 5600 X2
    pamieć: 2x1Ga Patriot LLK
    dyski
    Dysk nr 1 - ST3320620AS (298 GB)
    Dysk nr 2 - SAMSUNG SP0842N (74 GB)
    Dysk nr 3 - ST3500320AS (465 GB)
    grafika: NVIDIA GeForce 8800 GTS (640 MB) EVGA
  • REKLAMA
  • #2 4619421
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Kolego ta dioda sygnalizuje pracę tak jak napisałeś, a świeci sie dlatego że któryś dysk jest w danym momencie odczytywany.
  • REKLAMA
  • #3 4619489
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Możesz sprobować odwrotnie podłączyć kabelek od diody do płyty głównej.
  • #4 4619970
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Gdyby to była kwestia przepięcia kabelka i zmiana polaryzacji to sprawa była by zbyt prosta a to, że dioda pali sie kiedy odczytywane sa dane z dysku jest oczywiste. Moja dioda po podłączeniu 'jakiegokolwiek' dysku do portu SATA od 3 - 6 i uruchomieniu komputera po prostu zapala sie i nie gaśnie - nie mruga - sygnalizując prace głowicy. Jest to może smieszne, ale nie spotkałem sie z czyms takim nigdy. Aby skomplikować problem dodam, ze podłaczajac jeden dysk, po formatowaniu z partycjami bez systemu, do któregoś z tych 'szalejacych' portów 3,4,5 lub 6 dioda HDD LED tez bedzie palic sie ciąglym światłem.
  • REKLAMA
  • #5 4620128
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Być może te porty podłączone są do innego kontrolera niż dwa pierwsze, i producent coś schrzanił w podłączeniach (to dość dziwna płyta). Ewentualnie poeksperymentuj w biosie, chociaż sądzę że przyjdzie ci się z tym pogodzić.
  • REKLAMA
  • #6 4620713
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    też tak sadze, ale mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie.
  • #7 4623493
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Nie wiem, jak w SATA (nadal "siedzę" na ATA), ale w ATA była jedna żyła w kablu, równoległa do LED w płycie głównej (korzystają z niej np. producenci kieszeni na dyski) - może i tu dałoby się w taki sposób "wpiąć" z LED w kabel?
    Wesołych Świąt :)
  • #8 4624017
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Raczej nie :D SATA ma tylko 4 linie (TX+/- , RX+/-) i ekran, nie ma już tak dobrze :) Wpinanie się bezpośrednio w linię może skutecznie zakłócić pracę przy takich częstotliwościach jakie tam są.

Podsumowanie tematu

✨ Po podłączeniu nowego dysku twardego do portu SATA III (trzeci i kolejne porty) na płycie głównej Foxconn C51XEM2AA dioda HDD LED świeci ciągłym światłem, nawet gdy dysk jest w spoczynku i nie wykonuje operacji odczytu/zapisu. Dioda ta normalnie sygnalizuje aktywność dysku, jednak w tym przypadku nie gaśnie i nie miga, co nie występuje przy podłączeniu dysków do pierwszych dwóch portów SATA. Możliwe przyczyny to różne kontrolery obsługujące porty SATA lub błędy w implementacji płyty głównej. Próby zmiany polaryzacji kabla diody nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje, że porty SATA od trzeciego wzwyż mogą być podłączone do innego kontrolera, co powoduje stałe świecenie diody. W SATA nie ma dedykowanej linii do sygnalizacji LED jak w ATA, co utrudnia modyfikacje sprzętowe. Użytkownik dysponuje konfiguracją z procesorem Athlon 5600 X2, pamięcią Patriot LLK, dyskami ST3320620AS, SAMSUNG SP0842N, ST3500320AS oraz kartą graficzną NVIDIA GeForce 8800 GTS EVGA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA