logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon FC 22 - brak obrazu na bębnie, mimo dosypanego tonera i sprawnej elektrody

rafal.m 14 Gru 2003 13:07 2333 26
REKLAMA
  • #1 436663
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam canona fc 22 prawie to samo co fc 1,2,3,,5 chodzi oto, że kopiarka robi mi białe kopie, nie ma obrazu na bębnie, elektroda ładująca jest ok, dosypany toner, jesli macie jakieś pomysły to piszcie.
  • REKLAMA
  • #2 436686
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Jeżeli jest "czysty-biały" bęben to szukaj w optyce czy nie ma przestawionych luster i sprawdź jeszcze raz toner - elektrody też.
  • REKLAMA
  • #3 436726
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    :arrow: TELEX W FC22 nie ma luster! To jest kopiarka z
    ruchomą szybą i przenisienie obrazu jest bezpośrednie.

Jak zwykle należy zrobić próbę z zatrzymaniem kartki
    i sprawdzić czy jest obraz na bębnie światłoczułym.
    Jeśli obraz tam jest to zostaje elektroda transferowa
    lub coś z wysokim napięciem.
  • #4 436757
    rafal.m
    Poziom 14  
    Jak już pisałem nie ma obrazu na bębnie i z elektrodą ładującą też mi się wydaje wszystko w pożądku
  • #5 436876
    Albert II
    Poziom 12  
    Witam

Proponuję sprawdzić elektrodę transferową(jak zresztą podpowiedział SKI MAN).Najlepiej wymontować ją i wtedy sprawdzić czy powstaje obraz na bębnie.
  • #6 436912
    Ski Man
    Poziom 23  
    A na innym kartridżu sprawdzałeś?
    Czy usterka wystąpiła po dosypaniu toneru?
  • #7 439829
    rafal.m
    Poziom 14  
    na innym kartridżu nie sprawdzałem bo nie mialem ale niedługo będe miał, to samo było przed dosypaniem toneru
  • #8 439944
    Ski Man
    Poziom 23  
    A lampa "skanera" świeci? Robiłeś kopie z otwartą klapą?
    Czy drucik elektrody pierwotnej (tej w kartridżu) jest cały?
    Czy podłączenie wysokiego napięcia do kartridża jest OK?
    Nie za bardzo pamietam szczegóły, ale na spodzie kartridża
    A30, powinna być blaszka (lub blaszki) do których podłączane
    jest HV.
  • #9 440111
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ski Man napisał:
    A lampa "skanera" świeci? Robiłeś kopie z otwartą klapą?
    Czy drucik elektrody pierwotnej (tej w kartridżu) jest cały?

na te pytania: Tak

co do wysokiego napięcia to muszę pomierzyć i dam znać
  • #10 443498
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    miałem taki przypadek i to była elektroda transferowa ( dolna )
  • #11 523305
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    odgrzebuję ten temat ponieważ spotkałem się z identycznym przypadkiem - a właściwie dwoma. Są to dwie kopiarki FC2. Ani jedna ani druga nie daje kopii. Jedna wyświetlała jeszcze E-1 - ale poradziłem sobie z tym - była to przesunięta folia pieca. Nie mam doświadczenia w kardridźach - więc może ktoś się z tym spotkał jednak ???

Robiłem wszystkie możliwe testy - przekłądałem bębny, zasobniki tonera, elektrody, złącza HV - bez efektu :(. Przy zatrzymaniu kopii bęben jest szary - brak śladów obrazu. Kartki z jednego z bębnów wychodzą delikatnie zaszażone - ale kopiarka nie reaguje na nastawy.
  • #12 523352
    BoBa
    Ocena: 95
    czesto zdarza się, że przy " przebiciu" elektrody transferowej do masy n a bębnie nie powstaje obraz, wymień elektrode transferową ! i sprawdź
  • #13 523360
    uaz
    robiłem testy z wyjętą elektrodą transferową - ten sam efekt. Elektroda "nie świeci" przy wyjętym bębnie. Podmieniałem na inną ( z Canona 1010 ) i bez zmian :(
  • REKLAMA
  • #14 523381
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ja nadal nie zrobiłem swoich canonów a mam dwa z takimi objawami (nie mam czasu się za nie wziąć) ale dowiedziałem się że przyczyną biełych kopii może być któryś kondensator gdzieś na zasilaniu.
    Niedługo się za to wezmę to dam znać co i jak
  • REKLAMA
  • #15 528738
    manitu8
    Poziom 12  
    W kopiarkach canona fc2 ,fc22 ,fc1 elektrody połączone sa szeregowo, sugestie ,że to trasnsferowa była dobra . Spróbój nagżac farelką generator i transfreową elektrodę, jeżeli pomoże to ta elektroda ma przebicie.
  • #16 528767
    krystian k
    czyżby generator ?
  • #17 528781
    uaz
    transferą podkładałem już z dobrej maszyny, całość leżała kilka godzin na grzejniku - co raz bardziej zastanawiam się nad generatorem :(
  • #18 528784
    krystian k
    Faktycznie miałem może dwa przypadki , gdzie wymieniałem generator , raczej w zasilaczy było wszystko wporządku
  • #19 528861
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Jak już padła sugestia , po wyeliminowaniu wszystkigo zostaje generator HVT , też miałem kilka takich przypadków ze starymi FC
  • #20 542239
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    też mam podobny przypadek - FC-2 , może ktoś już wie co może być przyczyną braku kopiowania - wychodzą białe kartki i czy ktoś z poprzedników poradził sobie z problemem ? - dzięki za odp.
  • #21 543214
    klimimoto
    Poziom 12  
    Miałem ten problem białych kopii w FC2 kilka razy i zawsze był do wymiany mały kondensator elektrolityczny na płycie głównej. Po wymianie obraz się pojawiał.
  • #22 551950
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    wymieniłem elektrolity (5szt.) ale bez zmian , podejrzewam trafko WN ; jak można sprawdzić ? , może ktoś ma możliwość sprawdzenia takiego trafka przez podstawienie lub ma do sprzedania ? , może jakieś pomysły w tym temacie ..
    może ktoś dysponuje schematem takiego lub podobnego ksero ?
    może jakaś pomoc w naprawie - nie za darmo - proszę na priv
  • #23 552136
    uaz
    witam

ja w swoim wymieniłem trafo - niestety bez zmian.

Ale robiłem obserwacje długości i zachowania łuku WN i w tych kopiarkach z białymi kopiami jest zdecydowanie krutszy i o mniejszej częstotliwości.
  • #24 1435648
    hugh_h
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    a czy ktoś ma schematy do fc-2 i gdzie poczytać o tych wszystkich testach co ówicie ??
  • #25 1436288
    zyg1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    kolega klimimoto ma rację z kondensatorkiem . Trzeba wymienić na płycie głównej ( DC kontroler ).
  • #26 1439878
    rafal.m
    Poziom 14  
    Może ktoś zrobić zdjęcie płyty i zaznaczyć który to kondensator?
  • #27 1739187
    hugh_h
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Czy można prosić o bliższe info na temat tego kondensatora, bo z tego co widze na schematach to DC Controler to cała płytka. Jest to C.... ? albo jaką wartość ma ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej kopiarki Canon FC 22 zgłoszono problem braku obrazu na bębnie światłoczułym, mimo dosypania tonera i sprawnej elektrody ładującej. Użytkownicy wskazali, że w modelu FC22 nie ma luster, a obraz przenoszony jest bezpośrednio przez ruchomą szybę. Sugerowano sprawdzenie elektrody transferowej, która często bywa przyczyną braku obrazu, a także pomiary wysokiego napięcia i stanu przewodów oraz połączeń HV. Próby z wymianą elektrody transferowej i użyciem innych kartridży nie przyniosły efektu. Pojawiły się sugestie dotyczące uszkodzenia generatora wysokiego napięcia (HVT) lub kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej (DC Controler), które mogą powodować białe kopie. Wymiana kondensatorów w niektórych przypadkach rozwiązała problem, jednak u niektórych użytkowników wymiana trafo lub elektrod nie przyniosła poprawy. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kondensatora elektrolitycznego na płycie głównej, co wymaga identyfikacji i wymiany. Dyskusja zawierała prośby o schematy i dokładne oznaczenia elementów do naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA