logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY DCR-TRV10E - zniekształcenie obrazu przy złączach wej/wyj

Hybrid 24 Gru 2007 21:31 2025 8
REKLAMA
  • #1 4621103
    Hybrid
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam kłopot w w/w kamerką.
    Podczas nagrywania co jakiś czas obraz staje sie zniekształcony (zalączam foto). Po zciśnięciu palcami kamery w okolicach złącz wej/wyj zniekształcenie znika i przez jakiś czas obraz jest normalny. Po chwili wszystko zaczyna się od nowa.
    Jeśli ktoś się z tym spotkał, proszę o radę jak temu zaradzić.

Kamera SONY DCR-TRV10E - zniekształcenie obrazu przy złączach wej/wyj
  • REKLAMA
  • #2 4621123
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    Jeśli masz pojęcie o lutowaniu( nie obrażając nikogo) rozbierz umiejętnie kamerę i w miejscach które opisałeś - reagujące na nacisk , popraw zimne luty ,będące najprawdopodobniejszą przyczyną owych zniekształceń,Moż eteż być przyczyną uszkodzenie druku,tj ścieżek-które być może trzeba będzie poprawić. Jeśli natomiast nie masz zielonego pojęcia przekaż urządzenie fachowcowi - sprawny fachman usunie w mig tę usterkę
    Pozdrawiam Piotr
  • #3 4621134
    Hybrid
    Poziom 11  
    Pojęcie mam i to chcę zrobić.
    Wiesz może gdzie znaleźć opis jak rozebrać tę kamerkę???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4622224
    Hybrid
    Poziom 11  
    Ten link jest niestety martwy. Znalazlem podobny (trv8x) ale niestety zawiera tylko schematy.
  • Pomocny post
    #6 4624281
    jaro41
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    :D Hybrid, ten link nie jest martwy!! Obejrzałem go sobie. Masz tam wszystko czarno na białym. W prawym rogu masz do pobrania.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4625373
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    toż przecież badziewia nie zapodaję :) jest tam wszystko czego potrzeba,cała serwisówka
  • #8 4627455
    Hybrid
    Poziom 11  
    OK. Macie rację :) Ja używałem Opery a nie IE i stad klopoty :) Jak odpaliłem IE wszystko ruszyło :)
  • #9 4638070
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Na załączonej fotce widac wyrażnie, że uszkodzony jest przetwornik CCD. Nic nie kombinuj bo popsujesz jeszcze bardziej. Jeśli masz możliwośc wymień CCD. Uwaga: po wymianie konieczna jest regulacja przy pomocy specjalistycznych urządzeń dostępnych tylko w serwisach autoryzowanych. Jeśli chcesz szczegółów pisz na prv.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kamerą SONY DCR-TRV10E polega na okresowym zniekształcaniu obrazu podczas nagrywania, które znika po delikatnym nacisku w okolicach złącz wejścia/wyjścia. Przyczyną mogą być zimne luty lub uszkodzenia ścieżek na płytce drukowanej w tych miejscach. Zaleca się rozebranie kamery i poprawę lutów lub naprawę ścieżek, jeśli posiada się odpowiednie umiejętności lutownicze, w przeciwnym razie oddanie urządzenia do serwisu. Udostępniono link do serwisówki kamery, zawierającej schematy i instrukcje rozbiórki, choć dostęp do niej może wymagać użycia przeglądarki Internet Explorer. Alternatywnie, zniekształcenia mogą wynikać z uszkodzenia przetwornika CCD, którego wymiana wymaga specjalistycznej regulacji w autoryzowanym serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA