logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N73 nie rozpoznawana przez Windows po fleshowaniu USB JAF-em

tomekdpl 25 Gru 2007 11:41 1773 11
REKLAMA
  • #1 4621923
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Nokia podczas fleshowania usb jafem padła bo komputer zrobił zawieche teraz nie fleshuje pod dead usb bo windows nie rozpoznaje urządzenia myślicie ze po fbusie pójdzie ??

A druga N73 po sim-locku bb5boxem nie chce odpalic sprawdzałem kulki pod mikroskopem i wszystko jest oki . Jakieś pomysły ??
  • REKLAMA
  • #2 4622038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4622407
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Kabel 10 pinowy do jafa ??
  • REKLAMA
  • #5 4622538
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    tomekdpl napisał:
    A druga N73 po sim-locku bb5boxem nie chce odpalic sprawdzałem kulki pod mikroskopem i wszystko jest oki . Jakieś pomysły ??

Mnie pomogło postawienie flascha na nowych kulach, ale moja po sprawdzeniu na stronie noki miała 4 naprawy gwarancyjne więc coś z nią było od początku było nie tak, a padła mi przy smoku na bb5box, kulki pod mikroskopem też wyglądały ok.
  • #6 4633527
    tomekdpl
    Poziom 19  
    No i fbus doszedł oczywiscie wlutowałem rezystory 5.1 i 68 ale nie chce mi bootować telefonu jaf.Próbowałem na dodatkowym zasilaniu 9V i na ładowarce z wciśnietym power on i nic nadal nie bootuje. Jakies pomysły ??
  • REKLAMA
  • #7 4634206
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Jeśli padł na sofcie to nie ma co ruszać HW. Kabel napewno fbus czyli pod baterię bo na dku 2 to raczej nic nie wskurasz . Musi jakos iść. Czasami bootowanie przez ładowarke pomoże - sam byłem zdziwiony.
  • #8 4634438
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Od razu fleshowac ?? Czy probówać najpierw zbutować go poprzez check ?? ?
  • #9 4634487
    fokus73
    Poziom 27  
    Normalnie ładować flasha. Nie bootowac tylko flashować.
  • #10 4638442
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Nadal nic dzisiaj grzałem flesh ale nie pomogło próbowałem też phoenixem ale to samo nie wykrywa na dead mode. Macie jakieś jeszcze pomysły ??
  • #11 4711383
    Pikolini
    Poziom 19  
    ja postawilem moja jafem . przy flasowaniu udznacxzylem opcje backupu 308 i cert. wtedy sie flashuje. Nokia chodzi - teraz mam inny problem komp jej dalej nie wykrywa przez usb. mial ktos taki problem?
  • REKLAMA
  • #12 4711886
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Z moich obserwacji N73 i kilka innych 'symbianowców' nie można postawić po usb jako 'dead', od razu wyskakuje 'nie rozpoznano urządzenia'. Jedynie przez F-Bus.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia N73, który po próbie fleshowania przez USB za pomocą JAF przestał być rozpoznawany przez system Windows i nie uruchamia się w trybie dead USB. Dyskusja wskazuje, że w przypadku uszkodzenia oprogramowania (software) istnieje możliwość przywrócenia telefonu poprzez interfejs F-Bus z użyciem kabla 10-pinowego, podłączanego pod baterię, a nie przez port DKU-2. Zalecane jest wgranie najwyższej dostępnej wersji oprogramowania z oficjalnego supportu Nokii. Próby bootowania telefonu przez ładowarkę 9V z wciśniętym przyciskiem power mogą pomóc w uruchomieniu procesu flashowania. W przypadku drugiego telefonu N73 po sim-locku wykonanym BB5Boxem, mimo prawidłowego stanu kulek pod mikroskopem, telefon nie chce się uruchomić, co może wskazywać na uszkodzenie software lub konieczność ponownego flashowania. Użytkownicy zauważyli, że modele Symbian, w tym N73, nie dają się postawić w trybie dead USB i wymagają użycia F-Bus do przywrócenia oprogramowania. Dodatkowo, podczas flashowania JAF-em warto zaznaczyć opcję backupu plików 308 i certyfikatów, co może pomóc w poprawnym przywróceniu telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA