logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-on DVDRW SHW-16H5S, niepowodzenie uaktualnienia PMA

Artur k. 25 Gru 2007 19:26 4986 6
REKLAMA
  • #1 4623125
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Problem dotyczy nagrywarki jak w temacie. Podczas nagrywania płyt "CD audio", wyświetla się błąd - "niepowodzenie uaktualnienia PMA".
    Przy nagrywaniu "data CD" oraz DVD (nie ważne czy + czy -) wszystko jest w porządku.
    Przeglądałem różne fora i niestety nie znalazłem odpowiedzi, większość radzi: "kup inne płyty".
    Ja próbowałem na płytach: Emtec, TDK, Benq, Esperanza i zawsze jest to samo, a więc to raczej nie wina płyt.
    Do nagrywania używam Nero.

Nagrywarka nie jest już na gwarancji, a więc pozostaje albo to naprawić albo kupić nową.

Proszę Was o poradę co z tym fantem zrobić.

Dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4623189
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Spróbuj uaktualnić firmware napędu.
  • REKLAMA
  • #3 4623261
    Artur k.
    Przed chwilą zaktualizowałem firmware. Plik pobrałem ze strony:
    http://www.liteon.ab.pl/download.php?id=firmware&sub=dvdrw

Odszukałem moją nagrywarkę, ściągnąłem plik, wypakowałem, uruchomiłem... proces przebiegł bezbłędnie i zakończył się sukcesem.

Problem w tym, że teraz jest jeszcze gorzej :(, próba nagrania płyty kończy się całkowitym zawieszeniem komputera. Pomaga jedynie "twardy reset"
    Nie mam już płyt żeby sprawdzić czy nagrywa DVD albo "data CD" (i dziś na pewno nigdzie nie kupię).

Jakieś inne pomysły ? :)

Dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4623418
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Testuj nagrywanie na płytach wielokrotnego nagrywania (RW). Firmware niekoniecznie musisz wgrywać najnowszy możesz wgrać np przedostatni.
  • #5 4625021
    Artur k.
    mariusz.ja napisał:
    Testuj nagrywanie na płytach wielokrotnego nagrywania (RW).

Wiem ale nie mam takiej płyty, są święta więc nie mam gdzie kupić. Zapewne prace ruszą ponownie od jutra :)
    mariusz.ja napisał:

Firmware niekoniecznie musisz wgrywać najnowszy możesz wgrać np przedostatni.

Masz jakieś namiary na inny firmware niż ten który ja wgrałem ?
    Przeszukałem trochę i wszędzie jest raczej najnowszy (co zresztą jest logiczne).
    Zresztą sam nie wiem który jest który - nie jest to moja mocna strona :(.

Pozdrawiam
  • #6 4625108
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Mam takie biosy do tej nagrywarki LiteOn SHW-16H5S:

2005/10/25 - LS0N (Dodano w nim obsługę większej ilości nośników)

2005/11/25 - LS0R (Dodano w nim obsługę większej ilości nośników)

2006/03/24 - LS0W (Dodano obsługę nowych nośników)
    Załączniki:
    • DR16LS0W.zip (634.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DR16LS0R.zip (630.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DR16LS0N.zip (625.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4635337
    Kazimierz Marczak
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Na początek powinieneś zgrać stary BIOS i EEPROM. Eeprom dotyczy ustawienia lasera.. Info znajdziesz na neci (cdrinfo.pl ...)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Lite-On DVDRW SHW-16H5S, która podczas nagrywania płyt CD audio generuje błąd "niepowodzenie uaktualnienia PMA". Nagrywanie płyt data CD oraz DVD przebiega bez problemów. Próby użycia różnych marek płyt (Emtec, TDK, Benq, Esperanza) nie rozwiązały problemu, co wskazuje na błąd sprzętowy lub firmware. Aktualizacja firmware do najnowszej wersji ze strony liteon.ab.pl zakończyła się sukcesem, lecz problem się nasilił – nagrywarka zawiesza komputer podczas próby nagrania płyty. Sugerowano testowanie nagrywania na płytach wielokrotnego zapisu (RW) oraz ewentualne wgranie starszej wersji firmware (LS0N, LS0R, LS0W) z różnymi datami wydania, które dodają obsługę nowych nośników. Zalecane jest również wykonanie kopii zapasowej starego BIOS-u i EEPROM, które zawierają ustawienia lasera, co może pomóc w diagnostyce i ewentualnej naprawie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA