logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcje mikroprocesora Z80 - jak rozróżniać pobranie, odczyt, zapis?

Geralt 14 Gru 2003 16:10 1711 3
REKLAMA
  • #1 436918
    Geralt
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czy nie macie jakis danych wyjasnien na temat rozkazow ich rozpisywania do mikroprocesora Z80. Skad wiem ze w jednych rozkazach jest pobranie, odczyt ,
    a w innych pobranie odczyt zapis??

Nie ma w necie jakis materiałow z których moglbym to zakapowac, jutro robi mi koles kolosa a tak tlumaczy ze nic nie kapuje

Pomozcie
  • REKLAMA
  • #2 440650
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    cięzko będzie z tym procesorem - jest to archaik. Wiem że wymagał zewnętrznej pamięci. niestety technikum juz dawno skończyłem, a tam był fachowiec od własnie z80.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 440811
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Staroć ale takie coś jak "Pathfinder" na Marsie miał to na pokładzie - ponoć NASA uzasadniła to taką pewnością wykonania programu, że nic innego im nie pasowało. Wszystkie rozkazy mają fazę pobrania (fetch) z pamięci i wszystkie wykonania (execution). Ponieważ rozkaz w Z80 jest od 1 do 4-ro bajtowy (chyba dobrze pamiętam) to "fetch'y" może być więcej. Faza "execution" też nie jest stała i zależy od rozkazu. Dokładne materiały to niestety opis działania procesora z rozbiciem na grupy rozkazów i kolejne fazy cyklu rozkazowego, ale to dziś tylko w jakichś archiwach do odnalezienia. Jedno pewne - każdy rozkaz jest zaczynany odczytem pierwszego bajtu z pamięci, a co dalej to od tego właśnie bajtu zależy. Zaraz, w latach 80 była książka "Komputer w pytaniach i odpowiedziach" lub jakoś tak i właśnie z Z80 - pewnie da się to odnaleźć w bibliotekach.
  • #4 751814
    Mikrob
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Dokładne informacje do tego procesora znajdziesz w książce "Mikroprocesor w pytaniach i odpowiedziach " Krzysztofa Sacha i Andzrzeja Rydzewskiego oraz "Przewodniku po ZX Spectrum " Kuryłowicza Madeja Maraseka .
    :D A co do procesora to jest to chyba jeden z najlepszych procesorów na świecie , który inny procesor był lub jest stosowany przez tyle lat ,
    napewno nie żaden INTEL !!! :cry:
REKLAMA