logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między bateriami Nokia BL-4C a BL-5C - którą wybrać?

206cc 26 Gru 2007 10:42 31666 10
  • #1 4624361
    206cc
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Czym się różnią te dwie baterie, która warto założyć do telefonu??
  • #2 4624407
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    4c ma 720mAh a 5c 1020mAh. Więc jest różnica w pojemności. 5C jest grubsza i nie wejdzie w wszystkich fonów.
  • #3 4628268
    Laser1990
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jeżeli chodzi o pojemność to mają te dwa modele bateri różną, zarówno bl-4c może być mocniejsza, ale nie musi. W niektórych telefonach noki bl-5c ma dużą pojemność, no i może mieć większą od bl-4c. Zasadnicza różnica to wielkość, bl-5c jest większa.
  • #4 4628675
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Laser1990 napisał:
    Jeżeli chodzi o pojemność to mają te dwa modele bateri różną, zarówno bl-4c może być mocniejsza, ale nie musi. W niektórych telefonach noki bl-5c ma dużą pojemność, no i może mieć większą od bl-4c. Zasadnicza różnica to wielkość, bl-5c jest większa.

Czy ja czegoś nie rozumiem w tej wypowiedzi czy autor nie napisał co ma na myśli?

Prawdą jest to co napisal epol. Jak się da włożyć do telefonu to brać 5C.
  • #5 4648053
    tytus666
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam
    W noki 6300 na oryginalnej baterii nie za długo pogadamy. Tam jest bl-4c myślałem o założeniu bl-5c wystarczy tylko troszkę zeszlifować górę baterii żeby weszła i klapkę zamkniemy. Tylko tak się zastanawiam co będzie przy ładowaniu. Czy tahvo wytrzyma ładowanie baterii o większej pojemności?? Bo telefon został przystosowany do baterii bl-4c. Myślicie że ładowanie będzie dłużej trwało a telefonu nie uszkodzi to??
    pozdrawiam
  • #6 4648274
    88508850
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam oryginalną BL-5C 1020 mAh która była wsadzona do Noki 6100. Musiałem dość dużo zeszlifować baterię oczywiście wcześniej obierając ją ze skórki i plastiku aby zmieściła się. Podczas tego zabiegu bateria zaczeła wydzielać dziwny charakterystyczny zapach (metal pilnika pewno zaczął reagować z litem). Zakleiłem dokładnie wszystko taśmą. Działała bez problemu. Po 2 miesiącach na brzegu baterii pojawiło się kilka kryształków. Zeskrobałem (pewno lit reaguje tak z powietrzem) działa dalej. Sprzedałem jakiś czas telefon, kupiłem 3120. BL-5C trzymał w niej ok. 4-5 dni (bardzo mało rozmów, 3 smsy dziennie, bardzo słaby zasięg sieci lub full, w zależności o której godzinie jestem w jakiej części). Sprzedałem i ten telefon. Na BL-5C działała też Nokia N70. Maksymalnie 2 dni, sprzedałem. Na BL-4C działała kilka godzin mniej.

Mój wniosek: wymiana baterii BL-4C na BL-5C w nowym i nowoczesnym telefonie dołoży do pół dnia dłuższego działania.

Na marginesie: Ogólnie nie polecam telefonów które trzymają na baterii 3 dni. To szmelce chociaż ładnie wyglądają. Uważam, że należy używać profesjonanych narzędzi do konkretnych rzeczy: iPod/inny odtwarzacz do mp3, minilaptop/laptop do Internetu, aparat cyfrówka do zdjęć, telefon 6310i do gadania i smsowania. Amatorzy chcą wszystko w jednym, czyli każda z tych rzeczy o dość kiepskiej możliwości, dlatego tyle rzeczy miałem uniwersalne w życiu ;) (uwaga: nie dotyczy to kobiet)
  • #7 4648360
    tytus666
    Poziom 12  
    Żeby założyć bl-5c do 6300 nie trzeba szlifować tej blachy która ukrywa ogniwa. Wystarczy u góry w tym miejscu gdzie jest ukryta elektronika zeszlifować ten czarny plastik żeby w tym miejscu była cieńsza o jakieś 0,5mm. Zależy mi na tym żeby telefon długo trzymał bo denerwuje mnie ładowanie baterii co 1-2dni. Nawet 12 godzin więcej to zawsze cos.
  • #8 4648401
    dawson444
    Poziom 11  
    Do swojej 6300 włożyłem BL-c5 bez żadnej specjalnej obróbki.Fakt,że nieco z większym oporem.Mimo tego telefon trzymał max. 3-4 dni.Pozbyłem się tego modelu-może i ładny,ale zarządzanie energią mierne.Przez te parę m-cy użytkowania nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów pracy,ładowania na baterii o większej pojemności.
  • #9 4648473
    tytus666
    Poziom 12  
    dawson444 a ta bl-5c co założyłeś to była oryginalna nowa??
    No nic zamówię nową bl-5c i zobaczymy czy się coś zmieni. Gdyby trzymał 4-5 dni to by było już przyzwoicie. Bo telefon fajny tylko ta nieszczęsna bateria :cry: Teraz znaleźć przyzwoity telefon z dobrą baterią to naprawdę cud. Chyba już nigdy nie zobaczymy następcy 6310i :cry:
  • #10 4648486
    dawson444
    Poziom 11  
    Tak to była nowa oryginalna bateria wysłana przez Nokia w ramach wymiany baterii(do innego telefonu).Ja zamieniłem 6300 na 6233 i jestem bardzo zadowolony.Oczywiście nie ma takiego wyświetlacza i designu jak 6300 ale ma wszystkie funkcje jak w 6300 a nawet go lekko bije po wnikliwym porównaniu.Bateria trzyma min. 5 dni przy moim użytkowaniu(wlączony również nocą).
  • #11 4648502
    88508850
    Poziom 10  
    6300 nigdy w życiu na jakiejkolwiek baterii która się zmieści pod obudową nie będzie trzymał 4-5 dni, sprzedaj telefon i nie bądź więcej orędownikiem nowoczesnych telefonów jak wszyscy naiwni ludzie do których i ja należę. Kupując BL-5C do 6300 stracisz tylko kasę nie przyniesie to oczekiwanej zmiany na 2 razy dłuższe trzymanie baterii.

Na marginesie: Nokia kiedyś wykona następcę 6310i, Motorola już to zrobiła jakiś czas temu wydając bardzo brzydki i nie funkcjonalny z okropnym menu model aparatu (nie pamiętam jaki) który wyświetla wielkie litery jak na starym kalkulatorze i baterią trzymającą tydzień. Nokia 6310i to nie jest rekordzista, znane są telefony które biją na głowę Nokię. Np. "Philips 9(małpa)9++" (b. ciężko dostępny) trzyma 25-30 dni. Przepis na idealny telefon: Nokia 8910i z poprawioną mechaniką taśmy i elektroniką oraz baterią BPS-2 z 6310i. Ogólnie każdy telefon w promocji do 500 PLN z wysokim abonamentem firmowym jest do bani jeśli chodzi użyteczność praktyczną. Liczą się niedostępne eksluzywne telefony lub nieprodukowane a nowe. Teraz zgadnij dlaczego śmietanka biznesowa w Polsce i za granicą używa tylko jednego modelu telefonu? Dlaczego ludzie pracujący w rządzie, ministrzy, VIPy używają tylko tego jednego modelu? Jak sądzisz, dlaczego Ci ludzie używają tej słuchawki kiedy telefon dla nich jest jedną z najwazniejszych rzeczy w codziennym życiu i stać ich na każdy telefon jaki jakakolwiek firma wyprodukowała i jest dostępny w Polsce?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Baterie Nokia BL-4C i BL-5C różnią się przede wszystkim pojemnością oraz rozmiarami. BL-4C ma pojemność około 720 mAh, natomiast BL-5C około 1020 mAh, co przekłada się na dłuższy czas pracy telefonu na jednym ładowaniu. Jednak BL-5C jest fizycznie większa i grubsza, przez co nie pasuje do wszystkich modeli telefonów bez modyfikacji obudowy lub baterii. W modelu Nokia 6300 możliwe jest zamontowanie BL-5C po delikatnym zeszlifowaniu plastikowej części baterii, co pozwala na zamknięcie klapki, ale wymaga ostrożności ze względu na ryzyko uszkodzenia ogniw lub elektroniki. Ładowanie baterii o większej pojemności w telefonie przystosowanym do BL-4C jest możliwe i nie powoduje uszkodzeń, choć czas ładowania może się wydłużyć. W praktyce wymiana BL-4C na BL-5C w nowoczesnych telefonach może wydłużyć czas pracy o kilka godzin do pół dnia, ale nie zawsze osiąga się znaczące wydłużenie pracy do kilku dni. Użytkownicy wskazują, że zarządzanie energią w niektórych modelach, np. Nokia 6300, jest słabe, co ogranicza efektywność większej baterii. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych modeli Nokii (Nokia 6100, N70, 6233) oraz uwagi o trudnościach z znalezieniem telefonu o długim czasie pracy na baterii, nawiązując do legendarnych modeli jak Nokia 6310i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA