logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olympus C-5050 - Obiektyw nie wysuwa się, zdjęcia nieostre, naprawa ślimaka?

KwadratCo 26 Gru 2007 11:33 3218 3
REKLAMA
  • #1 4624498
    KwadratCo
    Poziom 1  
    Witam,

Nie jest to może problem czysto elektroniczny ale z Waszym doświadczeniem na pewno będziecie mogli coś doradzić.

Mam problem z aparatem Olympus C-5050. Samo urządzenia działa jak najbardziej i robi zdjęcia tylko nie ostre. Podczas włączenia go obiektyw powinien się wysunąć a niestety nic takiego się nie dzieje. Słychać tylko strzelanie i terkotanie. Oczywiście po włączeniu aparatu zdjęcia można robić ale nie działa focus więc zdjęcia są nieostre.

W autoryzowanym serwisie powiedzieli mi, że najprawdopodobniej jest to tak zwany "ślimak" i cena naprawy to 600zł. Co jest oczywiście lekkim absurdem bo sam aparat tyle już kosztuje :] (używany na allegro). Ale wiadomo taka polityka firmy - klienci mają kupować nowe

Może ktoś wie co jest nie tak, mógłby polecić jakiś serwis albo osobę która podjełaby się naprawy za "normalne" pieniądze.

No chyba, że naprawa jest nieopłacalna.

P.S. Wesołych Świąt.
  • REKLAMA
  • #2 4628735
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Podepnę się pod temat.
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów zajmuję się naprawą Olympusa (np: c7070 czy właśnie C-5050)
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4637920
    mar.zag
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    To ja też...:)
    Mam olypusa C 5060 poleciałem z nim do miejscowego szpeca,ale nie poradził sobie bo brak częsci zamiennych:|

Stwierdził mi,że uszkodził mi się potensjometr ten głowny co steruje do ustawiania funkcji w aparacie...:cry:

Szukam czegoś tanszego w naprawie niż servis bo widomo jak kolega wczesniej opisał wservisie temat naprawy jest nie opłacalny:cry:

prosze o każdą radę lub wskazówkę

PS
    kupiłem sobie sony,ale niestety różnica w zdjęciach jest kolosalna i mimo
    tego,że odstawiłem olympusa do szafy to chętnie bym go naprawił aby
    dalej być zadowolonym z jakości zdjęc:D
  • #4 4902520
    bogusdr
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Dla wszystkich kolegów odpowiedz na maila
REKLAMA