logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP nie widzi partycji NTFS po formacie, Linux ją widzi - jak naprawić?

MAF 26 Gru 2007 22:11 14935 10
REKLAMA
  • #1 4626386
    MAF
    Poziom 11  
    Witam!

Kilka godzin temu miałem formata. Przyczyna prosta - Winda padła. Od teraz jedna z partycji jest niewidoczna. W dodatku ma ona system plików NTFS, zamiast FAT32. Wiem to bo odpaliłem Ubuntu z CD, który wszystko widzi jak należy. Dane na partycji są nieuszkodzone, mam do nich pełny dostęp. Szkoda tylko, że nie pod Windowsem.

Do formatowania użyłem Acronis OS Selector (tak dla wygody), ale skoro Linux wszystko widzi to znaczy, że to nie jest problem tablicy MRT (czy jakoś tak - nie znam się na tym najlepiej).

Z faktu, że Linux wszystko odczytuje, a Windows nie sugeruje, że XP ma gdzieś listę partycji ?? Może trzeba tam utracony dysk po prostu dodać ??

No i jeszcze jedno. Utracona partycja była ostatnia na liście. Teraz jej literę zajmuje CD-ROM.

Za wszelka pomoc z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4626393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4626405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4626454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4626814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4626908
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    To że XP czegoś nie widzi to nie znaczy, że nie pokaże.
    Na tym dysku 4 linuksowych partycji XP też nie widzi.
    I do tego są dwie partycje podstawowe.
    Może przed zainstalowaniem dalszych programów do partycjonowania dysków warto chwilę zatrzymać się i pomyśleć dlaczego na partycji został zmieniony system plików ?

P.
    Załączniki:
    • WinXP nie widzi partycji NTFS po formacie, Linux ją widzi - jak naprawić? dd.jpg (19.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4626935
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    To , że XP widzi dwie podstawowe partycje - żadna tajemnica , ale problemy związane z pracą systemu w takiej konfiguracji to druga strona medalu .
    Nie bez powodu windowsowy fdisk nie pozwala na "produkowanie" więcej niż jednej partycji primary na dysku .
  • REKLAMA
  • #9 4627268
    MAF
    Poziom 11  
    (1) Przed formatem miałem partycje od C do G w FAT32.
    (2) Partycja podstawowa jest tylko jedna - C (wg. Acronis'a).

No i nie powiedziałem o jeden bardzo ważnej rzeczy. Przy formatowaniu odnalazłem 10G wolnego i dodałem to do C.

Mogę w każdej chwili przerzucić dane z utraconej partycji na inne za pomocą Ubuntu i zrobić formata, ale może istnieje inny sposób by WindowsXP widział wszystko jak należy.

... po paru chwilach ...

Nie oparłem się możliwości stworzenia nowego dysku za pomocą narzędzia "Zarządzanie dyskami" (prawym na wolnym miejscu i "Nowa partycja"). Przedtem odpiłem CD-ROM'y (by móc przypisać do niego literę G). Tworzyłem nową partycję bez formatowania i zmiany systemu plików.

Windows wykrywa nową partycję jako dysk bez systemu plików (nie można do niego wejść). Acronis i Linux wykrywają go normalnie i bez zmian. Ponadto dla WIndowsXP G: nie ma woluminu, a dla reszty ma jak dawniej.

Chciałem objechać partycję programem EasyRecovery 6 DataRecovery, ale on tego dysku nie wykrywa!
  • #10 4627483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4627501
    MAF
    Poziom 11  
    To znaczy mam pełen dostęp do tych "utraconych" danych poprzez Linux'a. Chcę sprawić by Windows też tak miał (nie widzi on poprawniej jednej z partycji - patrz wyżej). Instalator Windows'a też widzi tę partycję G jako [Nieznane].

I jeszcze jedno. Może ktoś za alternatywny do Acronis'a administrator dysków, którym można by było również bootować. PartitionMagic nie ma takiej możliwości (przynajmniej ten co znalazłem - 8.0).

PS: Chyba będzie trzeba porzucić w końcu Windows'a i przejść się definitywnie na Linux'a.

Podsumowanie tematu

✨ Po formacie systemu Windows XP jedna z partycji NTFS stała się niewidoczna dla systemu, mimo że Linux (Ubuntu) ją widzi i umożliwia dostęp do danych. Formatowanie wykonano za pomocą Acronis OS Selector, a problem nie wynika z uszkodzenia tablicy partycji. Użytkownik zauważył, że partycja była ostatnia na liście, a jej literę zajmuje teraz napęd CD-ROM. Próby przypisania litery partycji w narzędziu Zarządzanie dyskami Windows XP kończyły się wykryciem dysku bez systemu plików. Dyskusja wskazuje na możliwe problemy z konfiguracją partycji podstawowych (primary), gdyż Windows XP nie obsługuje więcej niż jednej partycji primary na dysku. Sugerowano sprawdzenie układu partycji w Zarządzaniu dyskami lub użycie narzędzi takich jak Partition Magic, choć ten nie umożliwia bootowania. Użytkownik rozważał przeniesienie danych przez Linux i ponowne formatowanie na FAT32, ale wolałby zachować NTFS i dostęp w Windows XP. Pojawiły się też ostrzeżenia przed zapisem na dysku z utraconymi danymi. Ostatecznie rozważana jest migracja na system Linux ze względu na lepszą obsługę partycji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA