Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips FW545C Po naprawie nie włącza się

27 Gru 2007 10:47 1008 4
  • Poziom 22  
    Witam

    Dostałem niedawno wieże firmy Philips do naprawy. Stwierdziłem że jedna końcówka siedzi.Po jej wymianie na stole (jeszcze rozkręcona działała ok) Przy jej skręcaniu usłyszałem lekki trzask (myślałem że sie obudowa tak śmiesznie schodzi). Niestety wieża nie odpaliła. W zasilaczy wszystkie bezp ok.Usterką była przerwa na ścieżce przy głównym trafie od strony pierwotnej:idea:. Zaznaczam od razu że to nie było przepalenie!! Wyglądało jakby ktoś przeciął ścieżkę nożykiem. No więc połączyłem to.Następnie stwierdziłem brak napięcia +5V.Zrobiłem to i na tym koniec.Nie wiem co dalej.Wieża jedyne co robi po podaniu nap to zaświeca dwie skrajne,lub wszystkie trzy zielone diody od CD-CHANGERA (te diody z numerkami płyt). Na głównym procesorze są oscylacje przy kwarcu. Może ktoś się już spotkał z czymś takim, bo już zaczynam powoli szukać tej wieży na allegro :/ W końcu klient nasz Pan..
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 12  
    Czy dobrze wnioskuje że skręcałeś obudowę przy włączonym zasilaniu - bo jeśli tak mogło dojść do jakiegoś przepięcia i jakiś z drobniejszych układów poleciał jeśli posiadasz schemat proponuje sprawdzić główne napięcia próbkowe może to cię na coś naprowadzi - ale wydaje mi się ze jakiś scalak sterujący mógł pójść - a co do przeciętej ścieżki to mogła ona być fabrycznie z robiona gdyż nie raz podczas linii produkcyjnej jak brakuje im jakiś elementów to robią układy zastępcze często bywa ze ścieżki im wtedy nie pasują :) już się z tym spotkałem
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 22  
    Składana była oczywiście bez podłączenia do sieci.Jedynym błędem jaki zrobiłem ,to to że nie rozładowałem kondenstorów w zasilaczu :/ Wszystkie główne napięcia są,procesor pracuje,ale już np nie podaje nap ST-BY do modułu końcówki. Próbowałem je podać oddzielnie,ale nic to nie dawało
  • Poziom 27  
    Skoro poleciało +5V, to prawdopodobnie zrobiłeś zwarcie pomiędzy napięciami zasilającymi końcówkę, a +5V. Na elektrodzie jest schemat tej wieży, ale jak chcesz to mogę go wysłać na maila. Ta przecięta ścieżka była zrobiona fabrycznie co widać na schemacie serwisowym. Napisz co wymieniłeś po uszkodzeniu linii 5V.
  • Poziom 22  
    Stabilizator 5V ,tranzysor od ograniczenia napięcia przy tym stabilizatorze i narazie tyle wymieniałem