logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Harry - brak nadawania i odbioru, diody nie świecą, co sprawdzić?

pawel_srem 27 Gru 2007 21:49 2872 7
REKLAMA
  • #1 4629824
    pawel_srem
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Właśnie próbuje kumplowi naprawić radyjko president harry w radyjku nie ma nadawania i odbioru diody podczas nadawania nie zapalają się radio szumi ale nie odbiera ani nie nadaje postanowiłem zmienić końcówkę mocy (tda... ale to jutro) czy może być coś innego bo zastanawia mnie dlaczego nie zapalają się diody podczas nadawania ??
    Czy to przez końcówkę mocy ??
    Za opd. dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #2 4629908
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    To nie stopień mocy mcz,bo "szumi".Nie wiem jak długo to radio jest używane ale jeżeli dłużej to sprawdż luty na płycie w okolicach vco,to taki filtr zalany woskiem a od strony płyty niekiedy to miejsce jest dodatkowo ekranowane.Warto sprawdzić także poł.mikrofonu.
  • REKLAMA
  • #3 4629949
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Radiotechnika - CB, KF, UKF, TV
  • REKLAMA
  • #4 4631782
    pawel_srem
    Poziom 11  
    Witam właśnie zmieniłem końcówkę mocy tda1905 mam odbiór ale nie mam nadawania w wtyczce od mic był urwany kabel i jak go przylutowałem to radio zaczyna piszczeć jak ten kabel był urwany to miałem odbiór ale nie miałem nadawania luty poprawiłem wszystkie co dalej może być przyczyną grucha jest od midlanda ???
  • #5 4634676
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Następny temat do tego urządzenia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic906163.html
    założony z naruszeniem p.10.5 regulaminu, usunąłem.
    Przypominam również, że na Forum obowiązują zasady pisowni (stosowanie interpunkcji itd.) - regulamin p.15.
    Za następne naruszania zapisów regulaminu udzielę ostrzeżenia.
  • #6 4635100
    kotuniunia
    Poziom 29  
    To masz błędne wyprowadzenia we wtyczce mikrofonowej,przycztną może być żle podpięty punkt masowy we wtyczce,gdzieś tam na forum podawali wyprowadzenia do wtyków mikrofonowych poszukaj.
  • #7 4636088
    pawel_srem
    Poziom 11  
    Witam

Gruche podłączyłem dobrze metodą prób i błędów i doszedłem tylko jeszcze jeden problem jak dusze nadawanie na gruszce to w innych cb zapala sie wskaźnik ale nic nie słychać a ze grucha jest od innego cb więc nie wiem jaki mikrofon musi być może ktoś zn wartość mikrofonu ?

Moderowany przez Mirek Z.:

Zwracałem wcześniej uwagę, że należy stosować interpunkcję. Jak widać, bezskutecznie.
    Ostrzeżenie.
    Profilaktycznie przypominam, że po znakach przestankowych (przecinki, kropki itd.) muszą być spacje.

• REKLAMA
  • #8 4637744
    kotuniunia
    Poziom 29  
    A jaką masz wkładkę bo ona może być przyczyną? Jezeli jest elektretowa to zmień na dynamiczną podłaczając w szereg elektrolit rzędu 20-50µF na 25V.Jak zaś dynamiczna to by zmienić na elektretową musisz zmienić aplikacje mikrofonu bo wymagane jest zasilanie,które to najlepiej podciagnąc z radyjka .Ten temat też gdzieś niedawno widziałem na forum nawet schemat tej aplikacji tam masz.

Proszę przeczytać ostatnie zdanie w ramce powyżej. [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z radiem President Harry polega na braku nadawania i odbioru oraz braku świecenia diod podczas nadawania. Radio szumi, co wskazuje, że stopień mocy (końcówka mocy TDA1905) nie jest uszkodzony. Zaleca się sprawdzenie lutów na płycie, szczególnie w okolicach VCO oraz połączeń mikrofonu. Po wymianie końcówki mocy i naprawie przerwanego kabla mikrofonowego pojawił się odbiór, ale nadal brak nadawania. Możliwą przyczyną są błędne wyprowadzenia we wtyczce mikrofonowej, zwłaszcza nieprawidłowe podłączenie masy. Warto zweryfikować schematy wyprowadzeń mikrofonu. Dodatkowo, typ mikrofonu ma znaczenie: elektretowy wymaga zasilania i kondensatora elektrolitycznego (20-50 µF/25V) w szeregu, natomiast dynamiczny nie wymaga zasilania, ale wymiana typu mikrofonu wymaga zmiany aplikacji mikrofonu w radiu. Problem może też wynikać z niekompatybilności mikrofonu (tzw. "grucha") pochodzącego z innego CB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA