logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić kolumny Uniwersum, by wyeliminować wywiew powietrza?

zapek42 27 Gru 2007 23:09 5068 8
REKLAMA
  • #1 4630188
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam!!
    Dostałem ostatnio kolumny uniwersum chciałem je zastosowac na tyły,problem tkwi w tym ze gdy dam głośniej to słychac wywiew powietrza.
    Czym to najlepiej uszczelnic ??Starym poczciwym silikonem czy może jakimś klejem?
    Dla dodatkowej informacji mogę podac ze powietrze bucha spod głośnika,widocznie stare dziury montażowe sie wyrobiły i ktoś zrobił nowe i tam wkręcił.stare dziury chciałbym zaślepic,uszczelnic także całą kolumne.
    Z góry dziękuje wszystkim ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4630442
    fruuu
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Obudowe uszczelń nakładając na łączenia płyt klej do drewna, może być np. wikol, soudal 64A albo podobny.
    Do uszczelnienia połączeń obudowa-kosz głośnika idealnie nadaje sie gąbkowa uszczelka okienna 3mm przyklejona na koszu - i od tej rzeczy wypadałoby zacząć, może (a raczej na pewno) kosz nie przyjega dokładnie do płyty i "wieje".
    Cytat:
    widocznie stare dziury montażowe sie wyrobiły i ktoś zrobił nowe i tam wkręcił

Stare otwory po wkrętach? jeśli tak, tak samo zalej klejem i odczekaj aż wyschnie, chyba że mowa o dziurach wielkosci palca to najlepiej przykleić w te miejsca, od wewnątrz małe kawałki sklejki albo cieńkich płyt wiórowych.

I jeszcze jedno, górne zawieszenie membrany nie jest popękane?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4631863
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Bardzo dziękuje Ci za pomoc ;-)

Dodano po 35 [minuty]:

Górne zawieszenie jest z gumy i jest całe,jak sprawdzalem dolne i górne to głosnik szaneje na 2/4 mocy nieda sie tego jakoś utwardzic ??
  • Pomocny post
    #4 4632890
    normi1993
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Co do utwardzenia zawieszeń to pomysłów nie mam. A co do "łatania" braków najlepiej do kleju dosypać bardzo drobniutkie wiórki drewniane lub nawet pył z obróbki drewna czy materiałów drewnopochodnych. Dobrze by było jeżeli konsystencja "mazidła" będzie przypominać szpachle. Jest to bardzo dobre rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #5 4634363
    Pawełat1
    Poziom 11  
    Po wszystkim dobrym sposobem na szczelność konstrukcji jest delikatne wciśnięcie mębrany przy zamkniętych kolumnach powinna wolno wracać na swoją pozycje...
  • REKLAMA
  • #6 4636138
    normi1993
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Aby uszczelnić kolumnę można jeszcze na kosz głośnika nałożyć warstwę silikonu(1 - 2 cm), poczekać aż wyschnie (na wolnym powietrzu! Opary silikonu mogły by zniszczyć połączenia np.:zawieszenie górne-membrana) i przykręcić go do kolumny.
  • Pomocny post
    #7 4638216
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Tak dodam ze u mnie bardzo dobrze poradzil sobie sylikon "od srodka" kolumny i szpachel do drewna od zewnatrz. Ale ja mialem az szpary, tak wyszlo w kolumienkach wlasnej roboty...
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problemem w kolumnach Uniwersum jest wywiew powietrza spod głośnika przy większej głośności, spowodowany nieszczelnościami w obudowie i wyrobionymi otworami montażowymi. Zaleca się uszczelnienie łączeń płyt obudowy klejem do drewna (np. Wikol, Soudal 64A) oraz zastosowanie gąbkowej uszczelki okiennej 3 mm na koszu głośnika, aby poprawić przyleganie kosza do płyty. Stare otwory po wkrętach można wypełnić klejem z dodatkiem drobnych wiórków lub pyłu drewnianego, tworząc konsystencję podobną do szpachli. Alternatywnie, można przykleić od wewnątrz małe kawałki sklejki lub cienkich płyt wiórowych. Dodatkowo, na kosz głośnika można nałożyć warstwę silikonu (1-2 cm), pozostawić do wyschnięcia na powietrzu, a następnie przykręcić do obudowy, co poprawi szczelność. Silikon stosowany "od środka" kolumny oraz szpachla do drewna na zewnątrz również dobrze uszczelniają, szczególnie przy większych szczelinach. Sprawdzono, że zawieszenie górne membrany jest całe i wykonane z gumy; nie ma skutecznych metod jego utwardzenia. Po uszczelnieniu membrana powinna być delikatnie wciśnięta przy zamkniętej kolumnie i powoli wracać do pozycji wyjściowej, co świadczy o prawidłowej szczelności konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA