logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA6 - jak wyłączyć naruszenie obwodu antysabotażowego po remoncie?

tester_pl 28 Gru 2007 02:03 2859 13
  • #1 4630664
    tester_pl
    Poziom 10  
    Witam,

Przed remontem w domu posiadalem dzialajaca instalacje alarmowa z centralka CA6. W czujki podlaczone byly przez manipulator. Zestaw dzialal bez zarzutow. Na czas remontu zdemontowalem calkowicie instalacje. Po remoncie w domu przyszedl czas na powtorne zainstalowanie calosci. Po remoncie nastapila jedna zmiana: odlaczylem linie telefoniczna (w domu mam tylko telefony komorkowe)

Przed wylaczeniem telefonowania w trybie serwisowym sprawdzilem poprawnosc instalacji. Wszystko dzialalo OK

Wszedlem w tryb serwisowy i wylaczylem telefonowanie. Nastepnie bedac pewnym ze wylaczylem tryb serwisowy zaczalem skakac po klawiaturze miedzy innymi probujac ustawic date i czas. Kiedy sie zorietowalem ze caly czas jestem w trybie serwisowym bylo juz za pozno. Cos pomieszalem w ustawieniach i przy 7 i 8 linii pala sie LEDy gasnac na chwile co 2 sekundy. Sprawdzilem w instrukcji: Naruszony obwod antysabotazowy wejscia typu 2EOL/NC lub 2EOL/NO. Nie potrafie tego wylaczyc.

Zeby bylo wszystko jasne dodam:

Pierwsza instalacje oraz programowanie robili instalatorzy
    Obie czujki podlaczone byly do Z1 i Z2 w manipulatorze najprawdopodobniej jako 2EOL/NC
    Po ponownym podlaczeniu wszystkiego (jeszcze przed wystapieniem problemu) instalacja dzialala prawidlowo i nie bylo zmian hardwarowych a TYLKO programowe

Prosze o pomoc
  • #3 4630687
    tester_pl
    Poziom 10  
    Mam instrukcje, jednak mam nadzieje ze obejdzie sie bez resetowania.

Mam nadzieje ze da sie "jakos" przestawic spowrotem ustawienia. Skoro przestawilem cos programowo to da sie to odwrocic. (taka mam nadzieje)

Dodam ze przy czujkach nie ma zadnych rezystorow
  • #4 4631024
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Odwócić się nie da chyba ,że do ustawień fabrycznych,nie masz rezystorów parametrycznych w czujce to zerknij tez do klawiatury może tam są jeśli nie ma to masz układ NC i pewnie sabotaż jest z płyty wyciągnięty zerknij też tam ,ale bez listy ustawień i instrukcji to raczej bedzie Ci cięzko może lepiej sprowadz montera jemu to zajmnie 10 minut ,a Ty możesz to klepać nawet cały dzień

Andrzej
  • #5 4631083
    tester_pl
    Poziom 10  
    niestety w miejscu gdzie mieszkam trudno bedzie o montera. To rozwiazanie raczej odpada.

Zastanawia mnie jednak cos innego:

Jesli u mnie "fabrycznie" nie bylo rezystorow to jak moglo to dzialac wczesniej. Co wiecej, czujki musialy byc w konfiguracji 2eolnc poniewaz mam jeszcze oryginalne zapiski (z pierwszej instalacji) z ktorych wynika ze pod LEDami 1, 2, 3 mam sabotaz centralki, syreny i PIRow.
  • #6 4631388
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4631514
    tester_pl
    Poziom 10  
    Panowie, problem opanowany. Sharp mial racje - byl problem z "typem czujnikow"

Pojawil sie natomiast inny problem.

Dolozylem trzecia czujke na Z6 w centralce. Tyle ze wzbudza ona alarm bez wzgledu na to czy system jest w czuwaniu czy nie.
  • #8 4631551
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4631687
    tester_pl
    Poziom 10  
    No tak :) tego wlasnie nie wiem...

Podlaczylem PIRa do centralki i zrobilem go jako NC. Ma to byc zwykla czujka pod sufitem w salonie.
    Nie bardzo wiem co jeszcze programowac :/
  • #10 4632025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4632336
    tester_pl
    Poziom 10  
    Tak wlasnie zrobilem, trzeci PIR jest podlaczony do centralki na Z6 i ustawiona jako NC. Podlaczenie jest OK (chyba) bo czujka dziala tyle ze wzbudza alarm nawet gdy system nie jest na czuwaniu. Podejrzewam ze trzeba zaprogramowac typ reakcji (tylko nie wiem jak :()

W pozniejszym czasie ustawie wszystkie czujki na 2EOLNC ale tymczasowo nie mam rezystorow i chce najpierw troche o tym poczytac. Teraz celem jest zaprogramowanie trzeciej czujki NC zeby wszystko dobrze bujalo.
  • #12 4632528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 4632762
    tester_pl
    Poziom 10  
    sharp napisał:
    Napisz jeszcze jaki alarm wychodzi z tej linii: naruszenie czy sabotaż
    Bo jeżeli rzeczywiście masz dobrze podłączoną czujkę i dobrze zaprogramowany typ linii, to wygląda, że ktoś przeprogramował wejście 6 na jakąś linię 24-godzinną. Spróbuj ją przeprogramować (wiem, że to trudne dla początkującego, ale wszyscy kiedyś próbowali :smoke: - poza tym jest to w instrukcji), ewentualnie spróbuj podpiąć się pod jakieś inne (jeśli jest wolne) wejście - może instalator zostawił domyślne.

M.

Naruszenie czy sabotaz?
    No wlasnie nie bardzo znam definicje tych slow w aspekcie instalacji alarmowych. Niestety ktos kto pisal instrukcje do centralki uznal (i slusznie) ze czytajacy ma taka wiedze. Jestem kumaty chlop z dyplomem magistra z informatyki ale na alarmach sie nie znam tyle ze potrafie czytac instrukcje a ta podstaw nie uczy. (przydlaby sie jakis FAQ)

O ile umiem (+/-) ustawic typ czujki o tyle programowanie wejsc i wyjsc to czarna magia. I nawet nie chodzi o programowanie bo to to raczej drobiazg, bardziej chodzi o zrozumienie idei tych wszystkich opcji

PS

Jaka jest roznica miedzy 2EOL/NC a EOL/NC

Prosze o wyrozumialosc
  • #14 4633622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Po remoncie i ponownym montażu instalacji alarmowej z centralą CA6 pojawił się problem z naruszeniem obwodu antysabotażowego na liniach 7 i 8, sygnalizowany migającymi diodami LED. Problem wynikał z nieprawidłowego ustawienia typu czujników w parametrach FS25, gdzie linie 7 i 8 były ustawione na 2EOL/NC, a w rzeczywistości czujki nie posiadały rezystorów parametrycznych. Po zmianie ustawień typu czujników na NC problem z sabotażem został rozwiązany. Dodatkowo, po dołożeniu trzeciej czujki PIR podłączonej do linii Z6 i ustawionej jako NC, czujka wywoływała alarm niezależnie od stanu czuwania systemu. Sugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia (zasilanie, linia dozorowa COM i NC, linia sabotażowa) oraz zmianę typu linii w FS25 z EOL na NC. Wskazano również, że możliwe jest, iż wejście 6 zostało zaprogramowane jako linia 24-godzinna, co wymaga korekty programowej. Dyskusja poruszyła także różnice między konfiguracjami 2EOL/NC a EOL/NC oraz potrzebę zrozumienia definicji naruszenia i sabotażu w kontekście alarmów. Zalecano konsultację instrukcji obsługi centrali CA6 oraz dokumentacji dotyczącej konfiguracji linii i typów czujek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA