logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 1018SE - Xtremeloader zatrzymuje się na waiting przy wgrywaniu softu

KrzysztofMałysz 28 Gru 2007 13:25 2091 12
REKLAMA
  • #1 4631718
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Problem polega na tym że chce wgrać soft przez program Xtremeloader gdy daje Send Tuner operacja stoi w miejscu i pisze waiting, nie wiem jak dojśc co jest nie tak , możliwe że Ferdek ma padnięta pamięć flash ? Fta stacje chodzą normalnie
    Załączniki:
    • Ferguson 1018SE - Xtremeloader zatrzymuje się na waiting przy wgrywaniu softu bbbb.JPG (49.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4632141
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    próbowałem ARIONEREM i efekt jest taki że widnieje napis "Waiting connect request ack " 10 minut czekałem i dalej wszystko stoi
  • #4 4632176
    Tadeusz156
    Poziom 23  
    Ocena: 40
    Jaki teraz masz soft w tunerze
  • #5 4632406
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    TSRE6820S700SEnc

mam wrażenie że coś nie tak jest u mnie w kompie z portem COM jak można sprawdzić czy on wogule działa , pierwszy raz cokolwiek robie przez ten port

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Jak moge dojść czy mój Port COm działa ? I Jak ma być ustawione na Biosie ?
  • #6 4634532
    Tadeusz156
    Poziom 23  
    Ocena: 40
    Sprubój wgrać klucze MultiArionerem jak się nie uda to napewno wina kabla lub Portu
  • REKLAMA
  • #7 4635256
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    Multi Arionem dalej to samo , a ten numer 74620 należy koniecznie wpisać ?

Chyba niema połaczenia z kompem , co może być nie tak z ustawieniami com a. w Biosie mam
    coś takiego
    3F8/com1albo auto
    3F8/CoM2albo auto
    EPP albo ECP- normal

Dodano po 39 [minuty]:

tak to wyglada

Dodano po 2 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/0_1198924014.jpg
  • REKLAMA
  • #8 4637429
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    udało mi się wwgrać softa teraz jest taki kłopot że tuner niemoze przejsc w tryb Stand By jedna dioda jest zielona a druga czerwono zielona . chce teraz wgrać Liste ale się nieda co zrobić ,
  • #9 4637532
    pakeross
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    KrzysztofMałysz napisał:
    udało mi się wwgrać softa teraz jest taki kłopot że tuner niemoze przejsc w tryb Stand By jedna dioda jest zielona a druga czerwono zielona . chce teraz wgrać Liste ale się nieda co zrobić ,

Zapewne Wgrałeś soft "Edukacyjny",rozwiązanie jest proste.Przejdzie w Stand By,ale tylko za pomocą pilota(taki drobny mankament).By zobaczyć obraz w TV ,podepnij tuner pod gniazdo oznaczone VCR.:D
  • #10 4637563
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    jak to zapomącą pilota ? skoro niereauguje na żadne przyciski pilota stoi w miejscu a tuner mam popięty przez euro i nic , mam wgrać inny soft ?
  • #11 4637716
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Najpierw spróbuj powrócić do oryginalnego softu. Jak opanujesz na oryginalnym to spróbuj nieautoryzowanego. Sprawdź czy nie będziesz musiał wgrać tzw. boota. Poza tym wg instrukcji po wgraniu zaleca się odczekanie paru minut. Co do sprawdzenia portu i kabla to proponuje drugiego kompa i program hyperterminal na odpowiednim comie jak zobaczysz krzaczki znaczy się program nadaje i kabel jest OK. Z pytaniami odsyłam do internetu - skoro znalazłeś program to i stronę z poradami na ten temat znajdziesz.
  • #12 4638506
    pakeross
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    KrzysztofMałysz napisał:
    jak to zapomącą pilota ? skoro niereauguje na żadne przyciski pilota stoi w miejscu a tuner mam popięty przez euro i nic , mam wgrać inny soft ?

Czyli co totalna martwica,jakoś nie wierzę.

Skorzystaj z tego programu,w rozwijanym menu opcja "Detect",i następnie korekcja czy soft lub boot.Poproszę o boot-a,iwtedy coś wymyślę

http://www.upload.dvhk.pl/content.php?id=54418
  • #13 4640173
    KrzysztofMałysz
    Poziom 11  
    dobra wszystko chodzi Dzięki za pomoc:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wgrywania oprogramowania (softu) do tunera Ferguson 1018SE za pomocą programu Xtremeloader, który zatrzymywał się na etapie "waiting" podczas wysyłania softu. Próby użycia alternatywnego oprogramowania Arioner i MultiArioner również kończyły się brakiem połączenia, co sugerowało problem z portem COM lub kablem. Użytkownik miał wątpliwości co do poprawności ustawień portu COM w BIOS-ie (adresy 3F8, tryby EPP/ECP). Zalecano sprawdzenie działania portu COM za pomocą programu HyperTerminal na innym komputerze oraz ewentualną wymianę kabla. Po wgraniu softu TSRE6820S700SEnc tuner nie przechodził w tryb Stand By, świeciły diody zielona i czerwono-zielona, a tuner nie reagował na pilota. Sugerowano, że wgrany soft mógł być "edukacyjny", który wymaga przejścia w Stand By pilotem oraz podłączenia tunera do gniazda VCR, lub powrót do oryginalnego softu i ewentualne wgranie bootloadera. Ostatecznie po zastosowaniu wskazówek i użyciu odpowiedniego oprogramowania problem został rozwiązany i tuner działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA