logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie subwoofera aktywnego do wzmacniacza Unitra WS442 – jak to zrobić?

Mamusa 28 Gru 2007 17:18 1236 11
REKLAMA
  • #1 4632615
    Mamusa
    Poziom 11  
    Witam.
    Zgłaszam się z zapytaniem, czy do w/w wzmacniacza da się podłączyć suba aktywnego. Chciałbym takowego wykonać, ale cała praca nie będzie miała sensu, gdy nie będę miał gdzie go użyć. Przepraszam za lamerskie pytanie:D
  • REKLAMA
  • #2 4632914
    Dj MegaMiX
    Poziom 15  
    Witam. po co chcesz podpinać ten wzmacniacz do aktywnego suba jak przecież sam aktywny subwoofer opiera sie na wbudowanym w sobie wzmacniaczu, chyba ze chcesz te diorke włożyć do środka skrzyni.... to jak??
  • REKLAMA
  • #3 4633176
    Mamusa
    Poziom 11  
    Hmmm... źle mnie zrozumiałeś. Chcę zrobić system 2.1 w tym 2 kolumny zasilane przez Diorę a sub przez swój oddzielny wzmacniacz. Amplitunery mają wyjście sygnału do suba w postaci złącza czincz, a ja pytam czy da się podłączyć na takiej samej zasadzie do Diory.
  • #4 4634055
    Dj MegaMiX
    Poziom 15  
    Nooo....... Zależy na jakich złączach będziesz miał podłączony sygnał wejściowy do tego suba..... najlepiej kupić jakieś łącze rozdzielające na 2 pary i podpiąć ten sprzęt bezpośrednio przed wejściem suba , wtedy bedziesz miał i sygnał na suba i na diorke.... zależy,,, ty masz wejście do suba na czincze??? czy na jecka??
  • #5 4634137
    AdexN
    Poziom 11  
    pod wyjscie sluchawkowe
  • #6 4634229
    Dj MegaMiX
    Poziom 15  
    czyli takie normalne standardowe???
  • #7 4636468
    Mamusa
    Poziom 11  
    AdexN jesteś pewien że da radę przez wyjście słuchawkowe?? Jeżeli tak, to bardzo ułatwia to sprawę :D
  • REKLAMA
  • #8 4637628
    Dj MegaMiX
    Poziom 15  
    Ja ma do kompa w ten sposób podłączoną wieże i wzmacniacz, tylko mam gniazdo na podwójny mały jeck, taki jak przy słuchawkach i narazie wszystko hula, a jak będzie w przyszłości?? Nikt tego nie wie....
  • #9 4639170
    Arturroo
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam!
    Moim zdaniem podłączając pod wyjście słuchawkowe odłącza się sygnał na kolumny i one w tym momencie nie grają, ale mając aktywnego suba z wejściem wysokosygnałowym bez problemu podłączysz go bezpośrednio z wyjścia jednego z kanałów. (równolegle z jedną z kolumn)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4639780
    Dj MegaMiX
    Poziom 15  
    Gniazdo to koszt złotówki, równolegle pod wyjście słuchawkowe, <nie wydaje mi się żeby występowało tam łączenie szeregowe> bo rozbierałem to moje i wiem!! Oba wejścia będą miały dostarczony sygnał, <Praktyka górą a nie teoria>

Dodano po 3 [minuty]:

Wejście sygnału pod kolumnę?? Równolegle?? To wygląda tak jak by ktoś podłączył wejście sygnału pod gniazda PHONO z tyłu wzmacniacza i nie przejmował sie poziomem VOLUME...
  • #11 4640659
    kelahcim6
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Arturroo napisał:
    Witam!
    Moim zdaniem podłączając pod wyjście słuchawkowe odłącza się sygnał na kolumny i one w tym momencie nie grają...

Ja mam Ws 432 i jak sie podpina sluchawki to nie odcina glosnikow tylko idzie na sluchawkach i na glosnikach. No a jak chce na samych sluchawkach to tylko wylaczam A i B i po klopocie:)
  • #12 4640971
    Dj MegaMiX
    Poziom 15  
    Noo... I to jest normalnie napisane....!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia aktywnego subwoofera do wzmacniacza Unitra WS442 (Diora). Użytkownik chce stworzyć system 2.1, gdzie kolumny będą zasilane przez wzmacniacz Diora, a subwoofer przez oddzielny wzmacniacz. Pytanie dotyczy sposobu podłączenia subwoofera, zwłaszcza czy można to zrobić podobnie jak w amplitunerach, wykorzystując wyjście sygnału subwoofera (złącze cinch). W odpowiedziach wskazano, że aktywny subwoofer ma własny wzmacniacz, więc podłączenie do wzmacniacza Unitra wymaga odpowiedniego sygnału wejściowego. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest podłączenie subwoofera równolegle do sygnału kolumn, np. poprzez rozdzielacz sygnału (splitter) na złącza cinch lub jack. Wzmacniacz Unitra WS442 posiada wyjście słuchawkowe, które w niektórych modelach (np. WS432) nie odcina sygnału na kolumny, co umożliwia jednoczesne korzystanie z kolumn i słuchawek/subwoofera. Podłączenie subwoofera do wyjścia słuchawkowego jest możliwe, ale może wymagać odpowiedniego adaptera i uwzględnienia poziomu sygnału. Podsumowując, podłączenie aktywnego subwoofera do Unitra WS442 jest możliwe przez wyjście słuchawkowe lub równoległe rozdzielenie sygnału wejściowego, jednak wymaga to odpowiednich kabli i ewentualnej regulacji poziomu sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA