logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Planex GW-AP11SP? Zmiana sieci i dostęp przez przeglądarkę

Radek_CB 28 Gru 2007 17:29 9589 16
  • #1 4632657
    Radek_CB
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Mam AP Planex gw-ap11sp. Jestem początkujący w tym temacie i mam nadzieję że ktos mi tu pomoże. Jak mogę zmienić sieć i dowolne konfigurować tego APka? W jaki sposób się tego dokonuje, czy instaluje się jakiś programik czy wchodzi się przez przeglądarkę? Z góry dziękuje za wszytkie odpowiedzi. pozdrawiam
  • #2 4634410
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na początek proponuję zerknąć do instrukcji.

AP konfiguruje się zwykle przez przeglądarkę na stronie WWW.
  • #3 4637738
    Radek_CB
    Poziom 13  
    Patrzyłem w instrukcji (jak masz ochotę to jest na pdf w internecie) i nic nie mogłem na ten temat znaleźć, zwłaszcza ze jest w języku angielskim. Dzieki za chec pomocy.
  • #4 4637786
    wojek stasiek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Musisz zainstalowac sobie odpowiedni program a przez www jak klega pisze wchodzi sie tylko do D-link i Asmax.
  • #6 4642745
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam

Na stronie 15 w/w instrukcji wyraźnie jest napisane, że w przeglądarce należy wpisać adres 192.168.100.100 a następnie
    user name: admin
    password: 0000

Pozdrawiam

Piotr
  • #7 4643670
    Radek_CB
    Poziom 13  
    Po wpisaniu tego IP przeglądarka mówi że nie ma takiej strony. Co robić dalej, może trzeba zmienić jakieś ustawienia?
  • #8 4644074
    salmon
    Ocena: 262
    wojek stasiek napisał:
    Musisz zainstalowac sobie odpowiedni program a przez www jak klega pisze wchodzi sie tylko do D-link i Asmax.

No cóż kolego, mało widocznie jeszcze widziałeś w życiu... Obecnie przerażającą większość popularnego sprzętu sieciowego konfiguruje się przez przeglądarkę, m.in. również tego Planexa. Ale to taki OT.

Co do tematu: na karcie sieciowej w swoim komputerze ustaw adres IP z tej samej podsieci, więc jeśli Planex ma fabrycznie 192.168.100.100 w masce prawdopodobnie 255.255.255.0, to u siebie ustaw np. 192.168.100.99 i taką samą maskę. Jeśli urządzenie było wcześniej skonfigurowane na inne IP, to jeśli go nie znasz, najszybszym sposobem będzie przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych (przycisk reset na ap-ku).
  • #9 4644263
    Radek_CB
    Poziom 13  
    No niestety był konfigurowany przez gościa który zakładał u mnie neta, czy jest jakiś sposób oprócz reseta na sprawdzenie aktualnego IP jaki on wpisał ??
  • #10 4646608
    salmon
    No możnaby zakładając, że urządzonko ma IP z niepublicznej klasy C ustawiać ip-ki z koleinych podsieci na komputerze i puszczać któryś skanerek IP - ale po pierwsze - żmudna to robota, po drugie jest szybszy sposób (reset do fabrycznych ustawień), po trzecie - po co ? Skoro instalował Ci to ktoś przy podłączaniu inet-u to pewnie i hasełko zmienił, a znasz je ? Poza tym jest najprawdopodobniej w trybie AP client i właśnie zapewnia Ci dostęp do internetu i tym bardziej nie ma tam co przestawiać...
  • #11 5564797
    wwekol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam mam wlasnie z tym ap problem nie mogę go z konfugorowac za pomocą przeglądarki-ek, robiłem tak jak na forach pisali czyli reset i w przeglądarce 192.168.100.100 ale dalej nic. Ap u mnie jest podlaczony do anteny kieronkowej i po ethernecie do kompa, Juz niemam sil z tym walczyc. Prosil bym o pomoc znawców tematu
  • #12 5564887
    salmon
    wwekol napisał:
    witam mam wlasnie z tym ap problem nie mogę go z konfugorowac za pomocą przeglądarki-ek, robiłem tak jak na forach pisali czyli reset i w przeglądarce 192.168.100.100 ale dalej nic. Ap u mnie jest podlaczony do anteny kieronkowej i po ethernecie do kompa, Juz niemam sil z tym walczyc. Prosil bym o pomoc znawców tematu

Sądząc po opisanym prezez Ciebie sposobie połączenia, to ap jest w tej chwili ap-clientem i zapiewnia Ci dostęp do internetu. Jeśli w dalszym ciągu działa Ci internet, to go wcale nie zresetowałeś. Druga sprawa, że w takiej konfiguracji tam nie ma co regulować...
    P.S. O poprawnym ustawieniu konfiguracji ip na komputerze już nie wspominam...
  • #13 5565139
    wwekol
    Poziom 12  
    internet mi nie działa, wchodze teraz na modemie telefonicznym. i masz racje ma dzialac jako ap-client, ip na komputerze ustawilem tak jak mi dostawdza wypisal na kartce, sprzet dzialal u kolegi pare miesiecy temu ale wyjechal a antena i ap-ek zostal, wiedz ja go sobie zaporzyczylem, wpisuje tak jak mi zostawil ip na kartce, ale komp pokazuje tylko ze jestem podlaczony ale nie szuka sieci, no i przez przegladarke tez nie moge wejsc na ap aby ustyawic opcje client
  • #14 5565991
    salmon
    To po kolei:
    - Internet Ci nie działa, bo jest prawdopodobnie przypisany IP-ek do MAC adresu karty sieciowej,
    -na ap nie możesz wejsc, bo chcąc wejść po resecie musisz ustawić na karcie sieciowej komputera IP z podsieci 192.168.100.0/24 - patrz wyżej
  • #15 5570213
    wwekol
    Poziom 12  
    tzn. internet mi nigdy jeszcze nie dzialal u mnie na tym sprzecie czyli ap i antenie. ale jak wezme laptopa i podjade pod antene nadawcza i wpisuje wszystkie ip i reszte z karteczki to mi internet łapie na wi fi z lapka bez żadnych anten ;-) ale postaram sie tak jak mi doradzasz zrobic
  • #16 5571510
    salmon
    OK, w takim razie blokowania po MAC-ach nie ma... Prawdopodobne jest więc, że jest nieprawidłowo skonfigurowany Planex lub też jest źle ustawiona antena.
  • #17 6186138
    daro822
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja tez mam ten Acces point i chcialem wejsc w jego konfiguracje bede musial zrobic reset ustawien zeby wejsc w niego po domyslnym loginie i hasle ale mam pytanie czy moge w tej chwili jakos sie dowiedziec jaki ma adres IP ten AP zeby potem mu go wpisac po resecie ustawien zebym mial nadal neta?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji punktu dostępowego Planex GW-AP11SP, w szczególności zmiany sieci i dostępu do ustawień przez przeglądarkę internetową. Urządzenie konfiguruje się standardowo poprzez wpisanie w przeglądarce adresu IP 192.168.100.100 oraz użycie domyślnych danych logowania: użytkownik "admin" i hasło "0000". Aby uzyskać dostęp do panelu konfiguracyjnego, komputer musi mieć ustawiony adres IP z tej samej podsieci, np. 192.168.100.99 z maską 255.255.255.0. Jeśli adres IP urządzenia został zmieniony przez poprzedniego użytkownika i jest nieznany, najprostszym rozwiązaniem jest przywrócenie ustawień fabrycznych za pomocą przycisku reset. W przypadku konfiguracji jako AP client, urządzenie może mieć przypisany inny adres IP, co utrudnia dostęp do panelu bez resetu. Problemy z dostępem do interfejsu WWW mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień IP komputera lub wcześniejszej konfiguracji urządzenia. Wskazano również, że konfiguracja Planex GW-AP11SP nie wymaga instalacji dodatkowego oprogramowania, a dostęp odbywa się wyłącznie przez przeglądarkę. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące możliwych problemów z anteną kierunkową i konfiguracją sieci, które mogą wpływać na działanie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA