logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Końcówki mocy z wieży Philps, czy da sie z nich zrobic wzmak

sosek 29 Gru 2007 09:49 1644 11
REKLAMA
  • #1 4635104
    sosek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Posiadam resztki wieży Philips, pamiętam że końcówki mocy w niej były sprawne. Mam pytanie czy da się to jakoś podłączyć, żeby dało się słuchać muzyki np. z komputera. Za chwile dam zdjęcia.

• REKLAMA
  • #2 4635154
    sosek
    Poziom 13  
    A dużo z tym roboty ?

Przeniosłem z Początkujący Serwisanci. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #3 4635480
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    podaj nazwy tych czarnych kostek ze spora iloscia nuzek, potrzebujesz jeszcze transformator najlepiej od tej wiezy
  • REKLAMA
  • #4 4635494
    sosek
    Poziom 13  
    Transformator mam z tej wieży i też jest sprawny. Jak będę miał czas to pójdę odczytać co pisze na tych tranzystorach.
  • #5 4635738
    puszak
    Poziom 28  
    nie chodzi mi tranzystory tylko o te scalaki ze zdjecia nr 3
  • #6 4640296
    sosek
    Poziom 13  
    Na tych z zdjęcia nr. 3 pisze AN716NFP pod spodem jest jeszcze 049
    Na prawym boku jest KBU6D pod spodem pisze GI 9015
    Na lewym boku BD675 i BD455
  • #7 4645435
    sosek
    Poziom 13  
    Czekam na pomoc
  • #8 4648781
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Nie wiem jakiej pomocy potrzebujesz. Poszukaj w necie noty aplikacyjnej AN7164( bo to zapewne te układy) i skoro masz oryginalne trafo to wystarczy tylko podłaczyć potencjometry n.p. 10kB na wejścia sygnału, jakiś kabel z wtyczką mały jack stereo i powinno grać. :)
  • #9 4648794
    puszak
    Poziom 28  
    bogunio napisał:
    Nie wiem jakiej pomocy potrzebujesz.

To weź daj tą notę i powiedz co gdzie podłączyć:!:
    bo ja sobie nie daje z tym rady niby znalazlem note ale sam zobacz...
  • #10 4648834
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Pin 5 wejście, 7 i 10 wyjście(mostkowe), 12 zasilanie, 9 masa, na pinie 6 - 5V(Standby - on).
  • REKLAMA
  • #11 4650171
    sosek
    Poziom 13  
    Gdzie mam podłączyć ten kabel, bo do tej końcówki dużo kabli jest przylutowanych, i w którym miejscu potencjometr mam dać. (Bardzo bym był wdzięczny gdyby mi to ktoś za zaznaczył na którymś ze zdjęć)

Dodano po 13 [minuty]:

Przed chwilą byłem zobaczyć gdzie te kable są polutowane. Jeden z nich jest przylutowany do potencjometru, kolejny już wy lutowany był przylutowany do wejścia na słuchawki, ten z którego idzie najwięcej kabelków jest przylutowany do korektora graficznego. I jeden żółty ma 4 kabelki i on jest przylutowany do płytki (chyba do tego mam tego mini jacka podłączyć ?)
    Aha i jeszcze jeden idzie do gniazd na głośniki.
  • #12 4665399
    sosek
    Poziom 13  
    Czekam na pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz resztek wieży Philips pyta o możliwość wykorzystania końcówek mocy z tej wieży do odsłuchu muzyki z komputera. W dyskusji pojawiły się zdjęcia układów scalonych i tranzystorów z końcówek mocy. Wskazano, że kluczowymi elementami są scalaki AN716NFP oraz tranzystory BD675, BD455 i mostek prostowniczy KBU6D. Zalecane jest użycie oryginalnego transformatora z wieży. Aby wzmacniacz działał, wystarczy podłączyć potencjometr (np. 10kB) na wejściu sygnału oraz kabel z wtyczką mini jack stereo. Podano także podstawowe informacje o pinach układu AN7164 (prawdopodobnie to ten sam typ co AN716NFP): pin 5 to wejście sygnału, piny 7 i 10 to wyjścia mostkowe, pin 12 to zasilanie, pin 9 masa, a pin 6 służy do włączania (standby). Autor prosił o wskazówki, gdzie podłączyć kable i potencjometr, opisując istniejące połączenia na płytce, m.in. do korektora graficznego, gniazda słuchawkowego i głośników. Ostatecznie, aby wykorzystać końcówki mocy z wieży Philips jako wzmacniacz do komputera, należy zastosować oryginalny transformator, odpowiednio podłączyć sygnał wejściowy przez potencjometr oraz zasilić układy scalone AN716NFP zgodnie z dokumentacją pinów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA