logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować płytkę PCB dla efektu MXR Distortion+?

Karol007Kielce 29 Gru 2007 15:24 6528 9
REKLAMA
  • #1 4636306
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Chciałbym zbudować efekt gitarowy MXR Distortion według tego schematu:
    Znazazłem go na tej stronie: http://www.efektygitarowe.pl/distortion.php
    I tu pojawia się moja prośba: czy jakaś dobra dusza nie zrobiłaby dla mnie wzoru płytki? W internecie jest dużo wzorów, ale niestety do innych wersji tego modelu(bardziej rozbudowanych), a boję się, że przy dostosowywaniu jej zrobię błąd(jestem raczej zielony) samodzielne rysowanie też sobie odpuszczam(nie wiem czy przy projektowaniu płytki trzeba zachowywać jakieś szczególne zasady).
    -Pytanie: zazwyczaj wykonywałem projekty ze strony www.tonepad.com, tam zawsze są przedstawione:schemat, schemat połączeń i płytka pcb. Tutaj spotkałem się z takim oznaczeniem wyprowazeń scalaka:

(obrazek się wolno ładuje, chodzi o taki symbol scalaka, jaki jest na schemacie powyżej)
    jak mam na podstawie tego wydedukować które wyprowadzenia gdzie idą?
  • REKLAMA
  • #2 4637667
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    zawsze i wszędzie :)

ps. nie ten dział
    a poza tym: http://elenota.pl/
  • #3 4638268
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: DIY Akustyka
  • REKLAMA
  • #4 4639495
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Czy mógłby ktoś sprawdzić czy narysowana przeze mnie płytka nadaje się do użycia?

Schemat:

Schemat montażowy (paskudny, ale jest :-) ) :

Wzór płytki(przygotowany do termotransferu-w lustrzanym odbiciu):

Czy dobrze to wszystko wykombinowałem?
  • Pomocny post
    #5 4639574
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jeśli to twój pierwszy projekt płytki, to całkiem nieźle. Tylko zapomniałeś o doprowadzeniu ścieżek zasilania ( + i masa) do scalaka, gdyż on bez zasilania nie ruszy. Zasilanie kostki, to nóżka 7 +zasilania, nóżka 4 masa lub –zasilania.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4639611
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    WielkieDzięki. Tak, to moja pierwsza płytka :-)
    A mógłbyś mi narysować z czym ma się łączyć 7 i 4nóżka?
    Czy mają być podłączone bezpośrednio do źródłą prądu?
  • REKLAMA
  • #7 4639786
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    W poprzednim poście napisałem (nóżka 7 +zasilania, nóżka 4 masa lub –zasilania) gdzie mają być podłączone te nóżki. Do tych nóżek trzeba doprowadzić napięcie zasilania ze źródła ( w twoim rysunku występuje jako źródło –bateria i do niej trzeba dołączyć te nóżki). Możesz nóżkę 4 połączyć z istniejącą już ścieżką masy a nóżkę 7 do istniejącej ścieżki +9V.
    Pozdrawiam.
  • #8 4639861
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Wieeelkie Dzięki, rozwiałeś już moje wszystkie wątpliwości :-)
    A to poprawiona płytka, może się komuś przyda:) :
  • #9 4758445
    jaqn
    Poziom 11  
    zadam male pytanko autorowi czy to ruszylo :P ?
  • #10 4800352
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Witam. 2 dni temu zrobiłem sobie podobny efekcik (praktycznie taki sam, różnica w wartościach elementów). Do autora tematu - ta płytka jest zła, brakuje w niej elementów ustalających punkt pracy (3xR + C). Do poprzednika - efekt działa jak dla mnie całkiem nieźle (nie jestem gitarzystą, efekt jest dla brata więc się do końca nie znam :) ). Moja konstrukcja bazuje na schemacie który załączam. załączam również wzór płytki do niej (ExpressPCB)[/img]
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować płytkę PCB dla efektu MXR Distortion+? dist_pcb.PNG (16.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zaprojektować płytkę PCB dla efektu MXR Distortion+? dist.PNG (13.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • efekty.zip (38.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania płytki PCB dla efektu gitarowego MXR Distortion+ na podstawie udostępnionego schematu. Autor prosi o pomoc w stworzeniu wzoru płytki, gdyż jest początkujący i obawia się błędów przy samodzielnym rysowaniu. W odpowiedziach pojawiły się przykładowe wzory płytek oraz uwagi dotyczące poprawności projektu. Zwrócono uwagę na konieczność doprowadzenia zasilania do układu scalonego, w szczególności nóżek 7 (+ zasilanie) i 4 (masa), co było pominięte w pierwszej wersji projektu. Użytkownik otrzymał wskazówki, jak prawidłowo podłączyć te nóżki do źródła zasilania (np. bateria 9V). Po poprawkach autor udostępnił zaktualizowany wzór płytki. W dalszej części dyskusji pojawiła się krytyka projektu dotycząca braku elementów ustalających punkt pracy układu (rezystory i kondensator), co jest istotne dla poprawnego działania efektu. Jeden z uczestników podzielił się własnym schematem i wzorem płytki wykonanym w programie ExpressPCB, który różni się wartościami elementów, ale działa poprawnie. Wątek podkreśla znaczenie prawidłowego zasilania i stabilizacji punktu pracy w projektowaniu PCB efektów gitarowych na bazie schematów MXR Distortion+.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA