logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GeForce 7600GS i GA-7VASFS - reset komputera przy zmianie rozdzielczości

mnik1 29 Gru 2007 21:11 2342 8
REKLAMA
  • #1 4637900
    mnik1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kupiłem tego GF, bo miałem nadzieję, że w końcu pogram sobie w nowsze gierki.
    A tu zonk. Może zacznę od początku - kartę kupiłem na Allegro.
    Podczas oczekiwania na przesyłkę dowiedziałem się, że potrzebuje ona wydajnego i mocnego zasilacza, dokupiłem więc 400 watowego Fortrona.
    Gdy karta dotarła, wymieniłem zasilacz, wyjąłem starego GF4 MX440, podłączyłem wszystkie kabelki i włączyłem kompjutra.
    Usunąłem stare sterowniki (pomógł mi w tym program Drive Cleaner) i zacząłem instalować nowe.
    Gdy instalacja była już na ukończeniu komputer nagle się zresetował.
    Po włączeniu dostałem komunikat, że "system sratatata po poważnym błędzie".
    Nic to, pomyślałem, i rozpocząłem ponowną instalację, która, o dziwo, powiodła się.
    Następnie chciałem zmienić rozdzielczość.
    Gdy kliknąłem "zastosuj" - restart i komunikat o znanym już błędzie. Następnie chciałem sprawdzić, jak chodzą gierki, uruchomiłem więc pierwszą lepszą, a tu kolejny zonk - po ekranie startowym gry (wiecie, taka plansza z tytułem) zgasł monitor (tak jakbym przeciął kabel łączący go z kartą) a komputer się zawiesił.
    Zresetowałem go więc, ale podczas ładowania systemu wyskoczył jakiś błąd i system ponownie się zresetował i tak w kółko.
    Pomogło tylko wejście w tryb awaryjny i reinstalacja sterowników.
    Jednak problem nie zniknął i wciąż muszę męczyć się ze starym GF4. Próbowałem już chyba wszystkiego (najróżniejsze wersje sterowników zarówno oficjalnych i nieoficjalnych, formatowanie dysku, wgrałem nawet nowy BIOS).
    Bardzo proszę o pomoc, bo obawiam się, że ten zaje*** złom zaraz wyleci przez okno ;)

Specyfikacja mojego sprzętu:
    Cytat:
    Sempron 2200+
    256RAM
    Fortron FSP400-60PFN 400W
    Płyta Gigabyte GA-7VASFS

Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 4638026
    MirasH
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zakładm, że jesli karta ma dodatkowe zasilanie to je podpiołeś. Jeśli tak to objawy wskazują na brak kompatybilności karty i grafiki. Być może zasilanie AGP na płycie nie wydala z tm nowym cudeńkiem.
  • REKLAMA
  • #3 4638091
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź kartę na innym komputerze. Najprawdopodobniej jest uszkodzona.
  • #4 4638171
    Mariusz_l
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Instalowałeś od nowa windowsa jeśli nie zmień system i po zmianie zainstaluj od nowa sterowniki.
  • REKLAMA
  • #5 4638244
    hamlet091089
    Poziom 11  
    zrób tak jak ci radz tronic1 sprawdz tą karte na innym kompie byc może problem tkwi w twoim sprzęcie
    jeśli karte kupuwałes nową to pewnie masz gwarancie z której możesz skożystac
    natomiast jeśli kupiłeś używaną po okazyjnej cenie to mogli ci wcisnąc wadliwy sprzęt
  • #6 4639296
    mnik1
    Poziom 10  
    Dzięki za rady. Karta przez chwilę była w serwisie mojego znajomego. Powiedział mi, że na jego komputerze (niestety nie znam jego specyfikacji) po włożeniu karty zwis systemu nastąpił podczas ładowania systemu. Karta co prawda jest używana, ale mam na nią jeszcze kilka miesięcy gwarancji, tak więc muszę skontaktować się ze sprzedającym. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie - czy mogę żądać od sklepu, aby wymienił mi ją na inny model (na tego samego GF tylko innej firmy, który jest w podobnej cenie)?
  • REKLAMA
  • #7 4640205
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Ja chciałem zwrócić uwagę autora tematu na pewną troszkę inną kwestię niż poruszona...
    Jeśli chcesz pograć w nowsze gry, to napewno nie z Sempronem 2200+. Musisz wymienić też procesor, a o tym że w tej chwili do grania potrzeba z 1GB ramu już nie będę wspominał :) (256MB to jest za mało nawet dla samego win XP).
    Przykro mi, ale niestety mniej więcej tak przedstawia się sytuacja. Samą kartą graficzną tutaj nic nie zdziałasz.

Ja mam u siebie P4 3.0GHz HT, 1GB RAM i kartę GeForce 6800GS. Jeśli mam być szczery to doświadczam często tego że procesor nie daje rady. Np w grze Neverwinter Nights 2 dużą różnicę w szybkości działania gry spowodowało podkręcenie procesora do 3,2GHz, różnica nie wielka ale wyraźnie odczuwalna.
  • #8 4642471
    mnik1
    Poziom 10  
    thrower napisał:

Jeśli chcesz pograć w nowsze gry, to napewno nie z Sempronem 2200+. Musisz wymienić też procesor, a o tym że w tej chwili do grania potrzeba z 1GB ramu już nie będę wspominał :) (256MB to jest za mało nawet dla samego win XP).

Zdaję sobie z tego sprawę, ale niestety nie mam tyle pieniędzy, żeby za jednym zamachem wymienić i procesor i ramy i jeszcze kartę graficzną :)
  • #9 4642794
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Rozumiem to że pieniądze z regóły nie rosną na drzewie, ani nie leżą na ulicy.
    Jednak jeśli chcesz pograć w cokolwiek nowszego to naprawde bez dołożenia conajmniej 512MB RAM samą kartą graficzną tutaj nic nie zdziałasz. Więc jeśli nie masz w tej chwili funduszy na troszke większą rozbudowę, weź pod uwagę to żeby od razu zacząć odkładać pieniążki na pamięć, przy czym najlepiej byłoby od razu na np 2x512MB tak aby uruchomić je w dualu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił używaną kartę graficzną Gigabyte GeForce 7600GS, wymienił zasilacz na 400W Fortron i zainstalował sterowniki po usunięciu starych za pomocą Drive Cleaner. Podczas instalacji i zmiany rozdzielczości komputer się resetuje, pojawia się komunikat o poważnym błędzie systemu. Karta testowana na innym komputerze powodowała zawieszenie systemu podczas ładowania, co sugeruje uszkodzenie sprzętu. Zalecane jest sprawdzenie kompatybilności zasilania AGP na płycie głównej oraz test na innym sprzęcie. Użytkownik posiada gwarancję i rozważa wymianę karty na inny model GeForce w podobnej cenie. W dyskusji zwrócono uwagę, że do gier nowszej generacji konieczna jest także wymiana procesora (np. Sempron 2200+ jest niewystarczający) oraz zwiększenie pamięci RAM do co najmniej 1GB, najlepiej w konfiguracji dual channel, gdyż sama karta graficzna nie zapewni płynnej rozgrywki bez odpowiednich podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA