logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 7600gs. Artefakty. Duże przygasanie obrazu.

grito 26 Lis 2006 14:04 1691 7
REKLAMA
  • #1 3265163
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Athlon xp 1800+
    Shuttle ak32a
    768 MB ramu
    GeForce 2mx400
    Zasilacz marki zasilacz (?) 350W:
    +12V 16A
    +5V  35A
    +3.3V 28A
    Windows XP sp2

Grafika zaczeła robić straszne artefakty więc postanowiłem ją wymienić. Nabyłem po promocyjnej cenie GeForce 7600gs Gigabyte z pasywnym chłodzeniem i w tym momencie zaczeły się problemy. Obraz niby wydaje się ok ale gdy jest wyświetlane coś animowanego to widać dość duże przygasanie obrazu w losowych miejscach. Gdy nie wyświetla nic animowanego obraz wydaje się stabilny jednak po 2-3 minutach jego oglądania bardzo bolą oczy. Nie pojawiają się żadne komunikaty o zbyt małej ilości prądu i przechodzeniu w tryb oszczędny. Sprawdziłem karte w innym komputerze i okazało się że tam jest wszystko ok. Myślałem że to zasilacz jednak po podpięciu markowego zasilacza jest dalej to samo. Gdzie szukać problemu ? W systemie ?
  • REKLAMA
  • #2 3265496
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Może winę ponosi AGP x 4 ?
  • REKLAMA
  • #3 3265606
    grito
    Poziom 19  
    Na komputerze na którym ją testowałem pracowała dobrze zarówno na x8 jak i x4
  • REKLAMA
  • #4 3266371
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Podstaw mocniejszy,firmowy zasilacz i sprawdź.Zmierz napięcia zasilacza miernikiem.
  • REKLAMA
  • #5 3266440
    szefmaly
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    moze banal, sprawdzales czestotliwosc odswiezania?
  • #6 3266568
    grito
    Poziom 19  
    Napięcia będe mógł zmieżyć dopiero jutro, miałem mocniejszy zasilacz i nie było zmian.
    Problem nie leży w odświerzaniu ale bardziej w wyświetlaniu, przy 85hz nie ma możliwości żeby od 20min przed monitorem oczy reszte dnia bolały. Taki sam efekt jest na zwykłym monitorze jak i na lcd
  • #7 3266641
    marpio09
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Szukanie wadliwego elementu to niestety czasochłona sprawa.
    Miernik to podstawa, dalej winny może być też sam monitor.
    Trudno coś więcej powiedzieć. Myślę jednak, że najbardziej jest podejrzany zasilacz, 7600GS to już nie jest zabawka jak MX, potrzebuje sporo mocy i ma dodatkową wtyczkę. Sprawdź całość na firmowym zasilaczu może będzie ok.
    Pozdrawiam
  • #8 3273343
    grito
    Poziom 19  
    Problem rozwiązany
    Sprawdziłem sprzęt na 4 różnych zasilaczach i na każdym było to samo. Jako że nie było poprawy postawiłem windowsa od nowa jednak podczas instalacji była włożona karta gs4mx440, na czystym systemie po zmianie karty znów zobaczyłem ten sam efekt. Przeinstalowałem jeszcze raz system z tą różnicą że podczas instalacji karta znajdowała się w komputerze i o dziwo karta zaczęła wyświetlać poprawnie.
    Dziękuję za wszystkie rady

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon XP 1800+, płytą Shuttle AK32A, 768 MB RAM oraz kartą graficzną GeForce 2MX400, zasilany zasilaczem 350W o podanych natężeniach. Po pojawieniu się artefaktów na starej karcie, wymienił ją na GeForce 7600GS Gigabyte z pasywnym chłodzeniem. Nowa karta wyświetlała obraz z dużym przygasaniem w miejscach animowanych, co powodowało dyskomfort wzrokowy mimo braku komunikatów o zasilaniu. Testy wykazały, że karta działa poprawnie w innym komputerze, a wymiana zasilacza na markowy nie rozwiązała problemu. Sprawdzono częstotliwość odświeżania (85 Hz) i napięcia zasilacza, które nie były przyczyną. Ostatecznie problem rozwiązała reinstalacja systemu Windows XP SP2 z kartą GeForce 7600GS obecnie w komputerze podczas instalacji, co przywróciło prawidłowe wyświetlanie obrazu. Podejrzewano także interfejs AGP x4/x8, ale nie wpłynął on na problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA