logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

żarówki, świetlówki ledy... jak wybrać rodzaj światła ... ?

pawelj 29 Gru 2007 22:07 2606 5
REKLAMA
  • #1 4638150
    pawelj
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    ... i gdzie kupić.

A mianowicie mój problem wygląda tak, że mam ochotę wymienić w domu żarówki na energooszczędne. I nie wiem na co.

Podawane są światłości żarówek w lm - tych oszczędnych - ale nie znalazłem nigdzie informacji o światłości tych zwykłych.

Np w pokoju z komputerem mam na suficie 2 żarówki 40W z małym trzonkiem. Co byłoby najlepsze w to miejsce?. Zastanawiam się nad ledami np takimi:
    cytat z allegro :

Średnica - 50mm
    Zasilanie – 230V
    Moc źródła światła - ok. 35 Watt
    Pobór mocy - 2 W
    Ilość diód – 18
    Kolor światła biały ciepły
    Kąt świecenia – 100 stopni
    Mocowanie – E27
    Światłość – 12000 mCd
    Temperatura barwowa - 3500K (+/- 200K)
    Czas pracy – do 100 000 godzin

A co do przedpokoju, gdzie światło jest włączane średnio co kilka minut ale czasem też zostanie na dłużej - też bym to chciał wymienić.

A co do pokoju bawialnego?

Czytałem że same energooszczędne są niezdrowe dla oczu. Więc stosować jakieś kombinacje mieszane ze zwykłymi czy ledowymi?

Może ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie albo zna jakieś artykuły do poczytania?
  • REKLAMA
  • #2 4638468
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Tu znajdziesz dużo materiałów na temat oświetlenia.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 4639002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 4639032
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    Podobnie jak z telewizorami- idziesz do dużego marketu i przyglądasz się poszczególnym, włączonym pod napięcie źródłom światła- wybierasz te, które Ci się spodoba. Dla wzroku męczące są świetlówki zasilane przez dławik z 230 V.
  • REKLAMA
  • #5 4639125
    pawelj
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Zenek napisał:
    Podobnie jak z telewizorami- idziesz do dużego marketu i przyglądasz się poszczególnym, włączonym pod napięcie źródłom światła- wybierasz te, które Ci się spodoba.

Wiem - to byłoby najprostsze. Ale jak na razie w moim miasteczku znalazłem aż jeden sklep w którym słyszeli, że są żarówki led. Natomiast sprzedawcy nawet nie widzieli jak one świecą. Nie zamawiają bo "są bardzo drogie".
  • #6 4639995
    Zumo
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Zenek napisał:
    Dla wzroku męczące są świetlówki zasilane przez dławik z 230 V.

Można zamontować układ anty-stroboskopowy :)
REKLAMA