logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie w waszym domu i oszczędności na rachunku.

michcio 06 Lip 2007 21:31 27614 90
Najlepsze odpowiedzi

Jak zmniejszyć pobór mocy oświetlenia w domu, zachowując ciepłą barwę światła podobną do żarówek lub halogenów?

Najprościej obniżyć rachunek, wymieniając zwykłe żarówki na markowe świetlówki kompaktowe o ciepłej bieli albo na dobre LED-y ciepłe; tanich no-name lepiej unikać, bo świecą słabo, zimno i niebieskawo [#4864328][#4141450][#4481582] W wątku polecano m.in. OSRAM i PHILIPS, np. Osram Dulux El Facility 18W/827 1100 lm oraz Philips Softone/Eco Candle, bo dają światło bardzo zbliżone do żarówki i szybko startują, a barwa zależy głównie od jakości luminoforu [#4864328][#5888433][#4481582] LED-y też mogą być bardzo oszczędne, ale dobre efekty dają dopiero porządne modele ciepłe; tanie potrafią mieć mało światła, złą barwę i szybką utratę jasności, choć nowsze diody osiągają już dużo lepsze parametry niż stare rozwiązania [#4142306][#4142422][#8216997][#7339645] Halogeny poprawiają sprawność tylko trochę względem zwykłych żarówek, więc oszczędność będzie dużo mniejsza niż przy CFL lub LED [#5873787] Z ekonomicznego punktu widzenia taka wymiana zwykle się zwraca, a przy wielu punktach świetlnych nawet po około roku, ale trwałość mocno zależy od częstego włączania i od jakości układu zapłonu, więc warto brać wersje z soft-startem i markowe [#5873129][#5872316]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4056997
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    Witam.
    W jaki sposób oświetlacie wasze mieszkania? Ja wszędzie używam żarówek.
    Tylko w dwóch miejscach, bardzo rzadko oświetlanych znajdują się świetlówki kompaktowe (żarówki energooszczędne).

Taka konfiguracja oświetlenia żre bardzo dużo prądu. Rachunki ogromne.

:idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea:

W jaki sposób zmniejszyć pobór mocy oświetlenia?
    I tak:
    Świetlówki kompaktowe i inne świetlówki odpadają. NIENAWIDZĘ tej barwy światła. Widzi się trupa a nie człowieka i ogólnie jest nieprzyjemne.
    Barwa światła wskazana taka, jak żarówki lub halogeny.
    Żarówki diodowe? Tak mało energii pobierają. Ale jak świecą? Jaka temperatura światła?

Wypowiadajcie się!

Pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4057021
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    To normalne. Chcesz mieć dużo światła to trzeba zapłacic za to. A jeżeli chcesz "dziadować" to kupuj żarówki energooszczędne. Tylko że zaoszczędzone pieniądze wydasz na okulary dobrej klasy. dlatego nie warto. Pozdrawiam
  • #3 4057074
    michcio
    Specjalista elektryk
    Przecież na pewno jest możliwe oświetlenie tańszym, równie wydajnym sposobem.
  • #4 4057115
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4057123
    michcio
    Specjalista elektryk
    A barwa światła? Wszystkie, jakie kupowałem miały taki podły odcień.
  • #6 4057342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4057770
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Popieram michna3 żarówki energooszczędne są dobre ale tylko te "lepsze" czyli ciepła biel nie zimna (właśnie taki trupia lekko niebieska)
  • #8 4057837
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Akurat u mnie w domu w jednym pokoju są żarówki diodowe, tzw punktowe. Jeśli chodzi o moc światła to jest bardzo jasno i dają bardzo przyjemny odcień.
  • REKLAMA
  • #9 4058149
    michcio
    Specjalista elektryk
    Zaintrygowały mnie diody :D
    Może ma ktoś fotkę pomieszczenia oświetlanego w ten sposób? I o jakiej mocy jest ta dioda.

W ogóle jak porównuje się moc diody do mocy żarówki? Np. żarówki energooszczędne: 20W = 100 W itd.

PS: Po podliczeniu, oświetlenie w moim domu pobiera dokładnie 1900 W (przy założeniu, że wszystkie żarówki się świecą.
  • #10 4058536
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Polecam oświetlanie mieszkania żarówkami OSRAM lub PHILIPS.
  • REKLAMA
  • #11 4084941
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    LED-y zniekształcają barwy - "białe" LED-y dają światło żółte + fioletowe, brak zielonego i czerwonego.
    Tak przynajmniej wynika z danych np. Luxeona, który robi LED-y o dużej mocy (po kilka W).
  • #12 4094871
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Ja polecam jednak świetlówki kompaktowe - zarówno 10letnie osram (większość nadal świeci!), jak i nowe philips dają dobry kolor światła. O wiele łatwiej trafić na takie świecące bardzo brzydko, chociaż też dość trwałe.
  • #13 4095261
    michcio
    Specjalista elektryk
    Miałem kiedyś żarówki Apollo, ale właśnie miały taką trupią biel, a po 2 tygodniach się zepsuły (tzn. w jednej nie działał zapłon, a druga bez powodu przestała świecić).
    A jak jest ze skokami napięcia? Wrażliwe są na takie anomalie?
  • #15 4141450
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Nie nalezy kupowac tanich zarowek energooszczednych w supermarkecie. Sam kiedys kupilem bo byly w promocji i wogole nie da sie tego uzywac. Swieca slabo i na niebieskawy kolor.
    Wystarczy kupic lepsze swietlowki, ktore daja swiatlo nie do odroznienia od zarowki. Mam takie i nie widze roznicy.
  • #16 4142085
    Dora4
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Koledzy niestety nic nie mówią zastosowaniu diod do oświetlania pobierają dużo mniej prądu ale jak sprawa wygląda ze świeceniem no i ilością.
  • #19 4142422
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Pobor energii na poziomie 1,5W to niezly wynik. Ciekawe jak to wyglada.[/quote]

Mam takie w lampkach do czytania. Teraz już w jednej, bo jedna po 6 miesiącach świecenia powiedziała pa-pa. Moje spostrzeżenia są bardzo sceptyczne. Jeśli chodzi o barwę to zbyt niebieskie, ale to może być akurat kwestia wyboru konkretnej barwy świecenia. Jeśli chodzi o natężenie światła, to - tragedia. Przy tej "żarówce" LED nie da się czytać! Ogólne odczucie to - "zimno i ciemno". Jedyny plus to te 1,5W w porównaniu do 35W w drugiej lampce.

Pozdrawiam
  • #20 4142470
    _jta_
    Specjalista elektronik
    To chyba jakieś badziewne LED-y, bo ja czytałem oświetlając książkę latarką na jednym LED-zie
    (Kingbright L53SRD/G, kilkanaście lat temu) i w zupełności wystarczało, zużywało to 50mW, i bez
    żadnych soczewek - sam LED daje światło dość rozproszone, przez co oświetla równomiernie.

Luxeon III, z kolimatorem 30 stopni, użyty w lampce, powinien oświetlić jak żarówka 200W...
    ale to już nie miliwaty, a 4W, jak jeszcze doliczyć straty w transformatorze, zasilaniu, to z 10W.
    Aha, jasność zależy od koloru, te niebieskawe świecą jaśniej, taki "ciepły" to pewnie jak 150W.
  • #21 4142694
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Przy latarce to i ja czytałem jak była potrzeba. A tu chodzi o komfortowe czytanie tzn. przy odpowiedniej ilości luxów z pewnej odległości (ok. 1 m), których te żaróweczki http://www.555.pl/index.php?act=1525 nie zapewniają.

Pozdrawiam
  • #22 4364529
    test
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Może ja dam fotkę świecenia żarówek diodowych... Tu akurat świecą 3 watt'y ;]... Mam ich dużo w domu i jestem z nich bardzo zadowolony... barwa światła porównywalna do żarówki halogenowej ;)

Oświetlenie w waszym domu i oszczędności na rachunku.

ps moderator. sorki, że piszę z konta "test" ale nie chciało mi się rejestrować :D

Oczywiście pozdrawiam ;)
  • #23 4481582
    bary1
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Barwa światła w świetlówkach energooszczędnych w dużej mierze zależy od jakości luminoforu którym jest pokryta od wewnątrz. Ja sam używam tylko świetlówek we wszystkich pomieszczeniach i jestem zadowolony tylko z firmy OSRAM. Kiedyś kupiłem "w promocji " jakieś tanie badziewie i po włączeniu świeciła prawie jak UV. Niestety jakość, trwałość i barwa światła w świetlówkach energooszczędnych powiązana jestściśle z ceną.
  • #24 4481905
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Żeby całkiem jak UV, to nie powiedziałbym - tych znaków na banknotach świecących w UV nie udało mi się zobaczyć. ;)
    Proponuję: jak ktoś ma takie tanie, niech sprawdzi; najłatwiej powinno być zauważalne na banknocie 20zł (bo jest dużo).
    Może jak wszyscy poszukamy, to znajdziemy jakieś tanie świetlówki nadające się do testowania banknotów?
  • #25 4481946
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Szkło filtruje UV.
  • #26 4482077
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja używam świetlówek OSRAM i PHILIPS, ale z tych pierwszych jestem bardziej zadowolony. Świecą ciepłym białym światłem, żadnych niebieskich odcieni.

OT:
    Jeżeli ktoś chce zobaczyć widmo emisyjne takiej świetlówki, proponuję użyć płytę CD lub DVD. Należy patrzeć pod pewnym kątem, na odbicie świetlówki. Można również delikatnie usunąć warstwę aluminium i patrzeć bezpośrednio przez płytę.
    Taki prosty spektroskop, ładnie pokazuje różnicę między zwykłymi żarówkami i świetlówkami. Te pierwsze świecą widmem ciągłym, a kompaktowe widmem prążkowym (w przypadku OSRAM, widać 6-7 prążków: w dalekim fiolecie, fioletowy, niebieski, zielony, pomarańczowy i czerwony, te dwa ostatnie najintensywniej).

Pozdrawiam
  • #27 4864328
    PiotrTuralski
    Poziom 11  
    Cześć Wszystkim,

Bardzo przepraszam, że powielam to co już napisałem w innym temacie, ale mam problem z dodaniem działającego linku.
    Jeżeli uda mi się to poprawić, to oczywiście to zrobię.

"W domu zostało policzone ile procent w rachunku za prąd jest zużywane na oświetlenie.
    Wyszło, że warto jest się zastanowić nad jakimś sposobem oszczędności.
    Padło na świetlówki kompaktowe.

Ze swojej strony mogę polecić:

- Osram Dulux El Facility 18 W/827 1100 lm

Dlaczego tą ? (a nie inne, które przedstawię poniżej)
    Cena ok. 43 zł i 15 000 h świecenia zwykłej edisonki
    - odpowiednik żarówki 100 W,
    - bardzo podobne widmo do zwykłej żarówki (jedynie biały ser jest
    trochę bielszy - prywatne odczucie),
    - natychmiastowy start ~ 1s ?,
    - mogą być montowane w oprawach, gdzie żarówka standardowa
    powoduje za duże grzanie i nie chcemy zmieniać oprawy/lampy.
    - mała i mieści się wszędzie, gdzie były wcześniej żarówki. Nie
    sprawdzałem w ekstremalnie małych oprawach, gdzie ledwo
    normalna się mieści.

Lub inne wynalazki, które doprowadziły mnie do tego co chciałem kupić:

- Philips Tornado 15 W
    cena ok. 25 zł i 8000 h świecenia.
    - nawet całkiem szybki start i bardzo dobre światło.
    Może być troszkę ciemniej niż przy zwykłej 75 W - 950 lm
    ale to moje zdanie.

- Philips Genie 18W
    cena 20 zł i 8000 h sprawności.
    - faktyczny odpowiednik 100 W żarówki, ale jakby za bardzo
    o białym świetle. Do pełnego strumienia światła potrzeba jej
    dłuższą chwilę (po paru tygodniach użytkowania człowiek
    już nie zwraca na to uwagi)

- Osram Duluxstar 24 W
    cena ok. 20 zł ok. 6000 h działania
    - jeżeli chcesz bardzo jasno oświetlić małe pomieszczenie, to
    to kup jedna taką świetlówkę kompaktową (lub inna ale tej
    mocy) 1500 lm !!!

- Osram Dulux Superstar 16 W
    cena ok. 35 zł ok. 10 000 h działania
    - jest to siostra Facility, ma jej wymiary i tak samo szybko
    startuje. Plusem jest, że można dostać ją w normalnym
    sklepie na półce.

- Osram Duled 12 W/827
    cena ok. 30 zł, 6 000 h
    - świetlówka + dioda led. Całkiem fajna sprawa, warto samemu
    kupić.
    Dla szperaczy - jak skończy żywot świetlówka, l led będzie dalej świecić?

Czego NIE kupować

- Osram Duluxstar 21 W
    cena ok. 20 zł, ok. 6000 h działania
    - "brzęczą" jak tani transformator, i daje dość specyficzne światło.

Parę uwag które mi się nasunęły podczas czytania postów:

- jak można wyrzucać do kubła świetlówkę ? Jest w niej min. rtęć. Nie
    mówię już o tym, że prawo reguluje tą kwestie jasno (kara do 5000
    zł). Więcej na www.elektroeko.pl - nie tylko ustawy, ale i dane gdzie
    i jak należy oddać sprzęt elektroniczny (nie tylko świetlówki !!!)

- polecam poczytać: www.pl.wikipedia.org/wiki/Rt%C4%99cica
    Było wcześniej ale uważam, że należy powtórzyć.

- halogeny - osoba miała zamiar zamontować halogeny w domu -
    przeznaczone do samochodu. Zachodzę teraz w głowę, czy halogeny
    samochodowe mają wzbogacone szkło kwarcowe (chroni przed UV)
    czy producent zakłada, że to oprawa będzie chronić przed UV. Więc
    jeśli Macie dzieci w domu i troszczycie się o nie, a dodatkowo robicie
    eksperymenty, to zapytajcie u producenta co Macie w ręce. "

i jeszcze coś ekstra:

Pozdrawiam
    Piotrek Turalski
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #28 4864353
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    A sprawdź tera dla bardziej realnego czasu życia świetlówki - 6000 godzin.
  • #29 4864897
    PiotrTuralski
    Poziom 11  
    Witam,

-RoMan- napisał:
    A sprawdź tera dla bardziej realnego czasu życia świetlówki - 6000 godzin.

RoMan - jeżeli nie wierzysz, że świetlówka podziała 15 000 h, i sądzisz, że tylko 6 000 h - jest to Twoje prywatne zdanie.
    Nie popierasz go żadnymi danymi "technicznymi", próbami zmierzenia czasu działania (zależnego od różnych czynników), zrobienia "statystyki" dla odpowiedniej ilości sztuk z różnych partii i dostaw.

Uważam, że takie podejście jest błędne - bez przedstawienia wyników, a tylko osądów. Mówimy o elektronice, a nie o wróżeniu z fusów.

Firma osram działa już przeszło 100 lat (i nie chyli się ku upadkowi) - też dlatego, że to co jest podane w specyfikacji, odpowiada prawdzie.

Bardziej technicznie - z długością użytkowania związane jest nierozerwalnie min. zmniejszenie strumienia świetlnego. Tego nie neguje. Jednak przy 18 W świetlówce, która odpowiada 100 W żarówce, po 12 000 h, nawet jeżeli zostanie 75 % strumienia światła, to będzie to 75 W - czyli dość jasno.

Na koniec:

- jeżeli Ktoś posiada konkretne dane, przeprowadził na jakimś modelu
    testy i ma je gdzieś opracowane - chętnie je przeanalizuje (z czystej
    ciekawości).

Miałem zamiar zrobić samemu takie pomiary - z użyciem
    komputera, który steruje wszystkim, co mu zadam i wymyśle, lecz
    bez minimum 30 sztuk do testów można zapomnieć o jakimś dobrym
    pomiarze.

Oczywiście linki do producentów i jak oni to robią, miłe widziane.

Pozdrawiam
    Piotr Turalski
  • #30 5844255
    Daniel_dan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    hmmm, a może xsenon samochodowy 35w i 6000h świecenia i około 3400lm, co wy na to?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy efektywności i oszczędności oświetlenia domowego, ze szczególnym uwzględnieniem porównania tradycyjnych żarówek, świetlówek kompaktowych (CFL) oraz żarówek diodowych LED. Użytkownicy wskazują, że zwykłe żarówki emitują dużo ciepła i zużywają więcej energii, natomiast świetlówki kompaktowe oferują lepszą efektywność energetyczną, ale często mają nieprzyjemną, zimną barwę światła, co jest problemem estetycznym i zdrowotnym. Wskazano, że wybór świetlówek o ciepłej barwie (warm white) poprawia komfort wizualny. Żarówki LED charakteryzują się bardzo niskim poborem mocy (1,5-5W), długą żywotnością (nawet do 50 000 godzin) oraz możliwością uzyskania barwy światła zbliżonej do halogenów lub żarówek tradycyjnych, jednak ich koszt jest wyższy, a jakość i jasność zależą od producenta i warunków pracy (temperatura, prąd). W dyskusji pojawiły się uwagi o problemach z tanimi LED-ami i świetlówkami, które świecą słabo lub mają niekorzystną barwę. Poruszono także kwestie techniczne, takie jak pomiar mocy, wpływ cykli włączania na trwałość świetlówek, oraz znaczenie dobrego zasilania i zabezpieczeń (soft-start, pozystory). Wskazano, że oszczędności na rachunkach wynikają nie tylko z mniejszego poboru mocy, ale także z kosztów zakupu i trwałości źródeł światła. Wspomniano o przyszłości oświetlenia LED, w tym o możliwościach regulacji barwy światła i rosnącej popularności tej technologii. Poruszono również kwestie ekologiczne i utylizacji świetlówek zawierających rtęć. Wskazano na popularne marki i modele żarówek energooszczędnych oraz LED, które oferują dobre parametry świetlne i trwałość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA