Witam serdecznie. Mam wielki problem z tym czymś,tzn: pojawia się usterka L4 01 zaznaczam iż silnik jest w jak najlepszym porządku , a po naciśnięciu start kopia wychodzi lecz tylko do połowy.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamPrzemek26 napisał:Jeśli silnik główny na 100% działa ok. to masz przebicia na sprężynie korony dolnej ... może też poprostu haczyć ... sprawdź ją dokładnie ... spróbuj wyczyścić ... jeśli nie pomoże to wymień i będzie hulało aż miło
fajfer3 napisał:To może być jakiś "nie logiczny błąd". Takowe czasami występują. Informacja podawana przez kopiarkę nie pokrywa się z rzeczywistym problemem. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
PS. Miałem już taki przypadek. W ostateczności pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych
fajfer3 napisał:Opory mogą wywołać również inne elementy maszyny.
1.Koła zębat - sprawdź czy są całe.
2.Opory w utrwalaniu.
3.Opory wywoływaczki/pojemnik toneru (zwłaszcza należy zwrócić uwagę w wypadku własnoręcznego napełniania pojemnika tonerem. Kopiarki cyfrowe są słabej konstrukcji. Za dużo toneru w pojemniku spowoduje, że silnik napędowy nie może obrócić mieszadła i pęka plastikowy łącznik silnika z kołem napędowym mieszadła.)
PS. Ustawienie fabryczne .... z głowy to nie pamiętam, ale widziałem gdzieś na forum Service manual AR-160/161/200/205. Powinno tam być co i jak. Chociaż lepsza by była instrukcja konkretnie do AR-161.
Mój przypadek to AR-286,skaner obiektywu wariował przez utrwalanie. Jakiś „fachman” źle poskładał utrwalanie (źle umocowany termistor).Poprawka, resecik i była jak „z fabryki”.
omega11524 napisał:... po naciśnięciu start kopia wychodzi lecz tylko do połowy.
rafal.m napisał:Możesz jeszcze sprawdzić wszystkie kabelki w okolicy toru papieru, może któryś jest przycięty, szczególnie przy czujnikach papieru może się zdarzyć że przy składaniu maszyny któryś kabelek się podwinie i zostanie przyciśnięty a wtedy się dzieją różne dziwne rzeczy. W którym miejscu dokładnie się zatrzymuje kopia i czy zawsze w tym samym?