logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR 161 - Usterka L4 01 i niepełne kopie, co robić?

omega11524 15 Gru 2003 19:33 2906 16
REKLAMA
  • #1 438423
    omega11524
    Poziom 11  
    Witam serdecznie. Mam wielki problem z tym czymś,tzn: pojawia się usterka L4 01 zaznaczam iż silnik jest w jak najlepszym porządku , a po naciśnięciu start kopia wychodzi lecz tylko do połowy.
  • REKLAMA
  • #2 441190
    Viny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Jeśli problem jest aktualny to powiem tak.

Oficjalnie wg service manuala to coś blokuje silnik główny. Czyli sprawdź połączenie silnik-płyta, działanie silnika SIM 25-01, może poszła jakaś zębatka i stwarza opory, albo zapieczona któraś tulejka do tego dochodzi w trakcie pracy reszta mechanizmu i błąd wyskauje.

Nieoficjalnie (raczej mało prawdopodobne ale możliwe) problemy z wysokim napięciem na elektrodzie transferowej (przebicie) lub na połączeniu elektrody z maszyną (sprężynki). Wtedy potrafi się zatrzymać papier w okolicy wygrzewacza.
  • REKLAMA
  • #3 441195
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeśli silnik główny na 100% działa ok. to masz przebicia na sprężynie korony dolnej ... może też poprostu haczyć ... sprawdź ją dokładnie ... spróbuj wyczyścić ... jeśli nie pomoże to wymień i będzie hulało aż miło :D:D
  • #4 451874
    omega11524
    Poziom 11  
    Przemek26 napisał:
    Jeśli silnik główny na 100% działa ok. to masz przebicia na sprężynie korony dolnej ... może też poprostu haczyć ... sprawdź ją dokładnie ... spróbuj wyczyścić ... jeśli nie pomoże to wymień i będzie hulało aż miło :D:D

Pomimo wyczyszczenia obu elektrod nie działa,silnika nic nie blokuje,rozebrałem całą maszynę na słoiki,złożyłem i nadal nic . Po załączeniu maszyny pojawia się L4 o1, jeżeli natomiast uda się w jakiś cudowny sposób wyłączyć uszkodzenie to po wciśnięciu START maszyna się blokuje i znów wyskakuje to samo uszkodzenie.
  • #5 452172
    fajfer3
    Poziom 13  
    To może być jakiś "nie logiczny błąd". Takowe czasami występują. Informacja podawana przez kopiarkę nie pokrywa się z rzeczywistym problemem. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

PS. Miałem już taki przypadek. W ostateczności pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych
  • REKLAMA
  • #6 454729
    omega11524
    Poziom 11  
    fajfer3 napisał:
    To może być jakiś "nie logiczny błąd". Takowe czasami występują. Informacja podawana przez kopiarkę nie pokrywa się z rzeczywistym problemem. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

PS. Miałem już taki przypadek. W ostateczności pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych

Właśnie jest tak jak Panowie piszecie , błąd podawany przez kopiarkę w rzeczywistości oznacza co innego. A wracając do ustawień fabrycznych: jak maszynę do nich przywrócić? Zrobie w zamian prawie wszystko żeby tylko to coś uruchomić...
  • #7 454926
    fajfer3
    Poziom 13  
    Opory mogą wywołać również inne elementy maszyny.
    1.Koła zębat - sprawdź czy są całe.
    2.Opory w utrwalaniu.
    3.Opory wywoływaczki/pojemnik toneru (zwłaszcza należy zwrócić uwagę w wypadku własnoręcznego napełniania pojemnika tonerem. Kopiarki cyfrowe są słabej konstrukcji. Za dużo toneru w pojemniku spowoduje, że silnik napędowy nie może obrócić mieszadła i pęka plastikowy łącznik silnika z kołem napędowym mieszadła.)

PS. Ustawienie fabryczne .... z głowy to nie pamiętam, ale widziałem gdzieś na forum Service manual AR-160/161/200/205. Powinno tam być co i jak. Chociaż lepsza by była instrukcja konkretnie do AR-161.

Mój przypadek to AR-286,skaner obiektywu wariował przez utrwalanie. Jakiś „fachman” źle poskładał utrwalanie (źle umocowany termistor).Poprawka, resecik i była jak „z fabryki”.
  • #8 459952
    omega11524
    Poziom 11  
    fajfer3 napisał:
    Opory mogą wywołać również inne elementy maszyny.
    1.Koła zębat - sprawdź czy są całe.
    2.Opory w utrwalaniu.
    3.Opory wywoływaczki/pojemnik toneru (zwłaszcza należy zwrócić uwagę w wypadku własnoręcznego napełniania pojemnika tonerem. Kopiarki cyfrowe są słabej konstrukcji. Za dużo toneru w pojemniku spowoduje, że silnik napędowy nie może obrócić mieszadła i pęka plastikowy łącznik silnika z kołem napędowym mieszadła.)

PS. Ustawienie fabryczne .... z głowy to nie pamiętam, ale widziałem gdzieś na forum Service manual AR-160/161/200/205. Powinno tam być co i jak. Chociaż lepsza by była instrukcja konkretnie do AR-161.

Mój przypadek to AR-286,skaner obiektywu wariował przez utrwalanie. Jakiś „fachman” źle poskładał utrwalanie (źle umocowany termistor).Poprawka, resecik i była jak „z fabryki”.

Wiece co? Jeszcze raz rozebrałem na słoiki tego sharpa , złożyłem i nic , L4 01 jak się pojawiało tak nadal się pojawia ,ręce już mi opadają ,wszystko jest w porządku , koła zębate jak wszystko inne są w porządku a maszyna stoi na biurku i się śmieje. Prosiłbym o pomoc w zresetowaniu jej do ustawień fabrycznych.
  • #9 460160
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Oficjalnie nie ma takiego czegoś ... jak reset do ustawień fabrycznych. Nieoficjalnie wiem, że są oprócz trybów serwisowych ... tzw. fabryczne kody ... ale nie mam dokładnej rozpiski co który kod wykonuje. Wejście w ten tryb ... C-CA-0-C.

Wracając do problemu z tą maszynką .. upierałbym się, że bez powodu nie pojawia się L4 01 ... zatem jakiekolwiek kasowanie czegokolwiek nic tu nie pomoże ... no chyba, że elektronika padła i stąd te problemy .... ale na tym etapie warto byłoby postarać się o drugą taką maszynkę ... i pobawić się w podmianki ... jeśli o to chodzi to służę pomocą ... mam AR161 u siebie w firmie ... tylko nie wiem skąd jesteś omega11524, i czy da się to jakoś zrobić.

Pozdrawiam

Przemek
  • #10 463600
    fajfer3
    Poziom 13  
    omega11524 napisał:
    ... po naciśnięciu start kopia wychodzi lecz tylko do połowy.

Skaner można więc wykluczyć. Problem występuje w trakcie prowadzenia papieru na linii pobieranie -> wywoływaczka/moduł bębna -> utrwalanie. A skoro wychodzi do połowy, to logicznie wynika z tego że ma problemy z swobodnym przejściem w/w drogi.
    Druga maszyna ... i podmianki??
    Właśnie, to jest ten plus jeśli dysponujesz drugą taką samą maszyną. Zawsze jakoś możesz się poratować.
  • #11 465275
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Możesz jeszcze sprawdzić wszystkie kabelki w okolicy toru papieru, może któryś jest przycięty, szczególnie przy czujnikach papieru może się zdarzyć że przy składaniu maszyny któryś kabelek się podwinie i zostanie przyciśnięty a wtedy się dzieją różne dziwne rzeczy. W którym miejscu dokładnie się zatrzymuje kopia i czy zawsze w tym samym?
  • #12 466496
    fajfer3
    Poziom 13  
    Ewentualnie jeszcze sprawdź czy nie zawiesza się jakiś czujnik
  • #13 467248
    omega11524
    Poziom 11  
    rafal.m napisał:
    Możesz jeszcze sprawdzić wszystkie kabelki w okolicy toru papieru, może któryś jest przycięty, szczególnie przy czujnikach papieru może się zdarzyć że przy składaniu maszyny któryś kabelek się podwinie i zostanie przyciśnięty a wtedy się dzieją różne dziwne rzeczy. W którym miejscu dokładnie się zatrzymuje kopia i czy zawsze w tym samym?

Witam wszystkich,dziękuje bardzo za pomoc.
    Wracając do kodów serwisowych,a w szczególności do ustawień fabrycznych: nie mogę zatwierdzić tych że kodów, wciskam C-CA-0-C wprowadzam dany program i ... koniec , czym zatwierdzić?
  • #14 467277
    fajfer3
    Poziom 13  
    Start lub Enter, podstawowe klawisze do zatwierdzania zmian.
  • REKLAMA
  • #15 470555
    Krzycho
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Sprawdź elektrode transferową, przebicia na niej mogą czasem powodować wystąpienie tego błedu. Nielogiczne ale prawdziwe.
  • #16 1138176
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a kto mi powie jak zmienić stan liczika ???
    mam takie cudo prawie nółwka a licznik 200 000 - ekspalowana na maxa a wizualnie jak spod igły.
    maszyan prawie 2 lata wewnętzrnie wsio ok ale tan licznik to aż w oczy kole ;)
  • #17 1138259
    paweldrozdz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Ja również proponuje sprawdzić elektrodę transferową. Miałem Kilka przypadków tego typu, że jeden z uchwytów (zazwyczaj od przodu kopiarki) był złamany i elektroda sobie luźno latała, lub też brakowało spręzynki po elektrodą (tam są dwie).

Dodano po 41 [sekundy]:

Witam!
    Ja również proponuje sprawdzić elektrodę transferową. Miałem Kilka przypadków tego typu, że jeden z uchwytów (zazwyczaj od przodu kopiarki) był złamany i elektroda sobie luźno latała, lub też brakowało spręzynki po elektrodą (tam są dwie).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kopiarki Sharp AR-161, która wyświetla błąd L4 01 i wykonuje kopie tylko do połowy. Oficjalnie błąd ten wskazuje na blokadę silnika głównego, jednak silnik jest sprawny. Możliwe przyczyny to uszkodzenia mechaniczne, takie jak zębatki lub tulejki powodujące opory, a także przebicia lub uszkodzenia elektrody transferowej i sprężyn przy niej. Zalecane jest sprawdzenie połączeń silnik-płyta, stanu kół zębatych, elementów utrwalania, pojemnika z tonerem oraz czujników papieru. Próby rozebrania i ponownego złożenia urządzenia nie przyniosły efektu. Wskazano, że błąd może być "nielogiczny" i nie odzwierciedlać rzeczywistego problemu, co sugeruje konieczność przywrócenia ustawień fabrycznych lub serwisowych, choć oficjalny reset do ustawień fabrycznych nie jest udokumentowany. Wskazano również na możliwość uszkodzenia elektroniki. Proponowano wymianę elektrody transferowej lub sprężyn oraz sprawdzenie kabli i czujników w torze papieru. Wskazano, że posiadanie drugiej maszyny tego samego modelu umożliwiłoby testy podmian części. Do zatwierdzania kodów serwisowych służy klawisz Start lub Enter.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA