logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika z oznaczeniami PE N LA LB ? 230V

No name 30 Gru 2007 13:05 5753 7
REKLAMA
  • #1 4639904
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Witam, mam dość lamerskie pytanie dla coniektórych, ale jak to mówią, kto pyta nie błądzi
    Posiadam taki silnik z oznaczeniami w miejscu przylącza PE N LA LB
    i moje pytanie jest takie, jak należy podłączyć ten silnik, gdyż jest on na zsilanei 230V. Miałem już takli sam silnik, ale go spaliłem poprzez podłączenie do niego 3 faz :/
    Jest to silnik od wyciągów wentylacyjnych z zaznaczonym ruchem obrotów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4639940
    O S T R Y
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    PE- przewod ochronny
    N- przewod zerowy
    LA, LB - faza jeden albo drugi bieg lub dolaczany kondensator razem z faza
  • REKLAMA
  • #3 4639981
    No name
    Poziom 21  
    jest tam dołączony kondensator, czyli poprostu podłączam fazę do LA, albo do LB? a jeden z nich zostaje wolny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4640100
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Wygląda na to że tak. Najlepiej podłączaj LA, przez bezpiecznik o odpowiedniej wartości. Ten kondensator jest pomiędzy LA i LB?
  • #5 4640110
    O S T R Y
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Raczej tak tylko niewiem do którego powinna byc faza. Niema jakiegos schematu np. na pokrywce od zlaczki? Rozumiem, ze kondensator jest pomiedzy zaciskiem LA a LB ?
  • #6 4640539
    No name
    Poziom 21  
    przysiadłem do tego silniczka, rozebrałem pokrywkę i oto co znalazłem

(w poprzednim silniku nie było żadnego schematu połączenia ;p)

czyli wystarczy, że podłącze albo pod LA albo pod LB, ewentualnie przełącznik 2 pozycyjny?
  • Pomocny post
    #7 4640754
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Tak.
    Wygląda na to, że to silnik dwubiegowy 800 i 200 obr/min.
    Wybierasz sobie odpowiadającą ci prędkość. Przełącznik pomiędzy fazami LA i LB służy do sterowania, gdy chcesz wykorzystywać obie prędkości w trakcie pracy - np. dla pralki wirnikowej, pranie 200 obr/min, odwirowywanie 800.
  • REKLAMA
  • #8 4641010
    No name
    Poziom 21  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika elektrycznego z oznaczeniami zacisków PE, N, LA, LB do zasilania 230V. PE to przewód ochronny, N to przewód zerowy, natomiast LA i LB to zaciski fazowe, które odpowiadają za wybór jednego z dwóch biegów silnika lub podłączenie kondensatora rozruchowego. Silnik jest dwubiegowy, umożliwiający pracę z prędkościami około 200 i 800 obr./min. Kondensator jest podłączony pomiędzy zaciskami LA i LB. Podłączenie polega na doprowadzeniu fazy do jednego z zacisków LA lub LB, a drugi pozostaje niepodłączony lub służy do przełączania biegów za pomocą przełącznika dwupozycyjnego. Wskazano, że podłączenie fazy przez bezpiecznik o odpowiedniej wartości jest zalecane. Schemat połączeń można znaleźć na pokrywce silnika, co ułatwia prawidłowe podłączenie i zapobiega uszkodzeniom, takim jak spalenie silnika przez podłączenie do zasilania trójfazowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA