logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się po 3 sekundach od włączenia zasilacza.

malacz123 30 Gru 2007 18:51 2690 12
REKLAMA
  • #1 4641550
    malacz123
    Poziom 10  
    Mam taki problem podłanczam do płyty karte graficzna ram zasilacz procesor Athlon 2000+ XP i po 3 sekundach sei wyłancza przez te 3 sekundy wiatraczki pracują niekiedy jest tak żę krenci sie i wiatraczek spowalnia tak choćby niei miał wystrczająco mocy.
    Podłonczyłem inny procesor Athlon 950(spalony) co się okazało płyta się nie wyłancza żądnego piknięcia żę ram nie ma procesor jest na 100% spalony. Podłonczyłem athlona 1600+ Xp i komputer chodzi powyrzej 5 sekund. Mam płyte główną z firmy MINT tak pisze na płycie. Pewnego razu załanczałęm go chyba 10 razy na athlonie 2000+ i się załonczył już się cieszyłem zresetowałem go i znowu sie zaczoł resetować po 3 sekundach dlatego wykluczam że procek jest zjarany.( tylko raz mi sie tak zdażyło). To samo mi się działo na płycie SOLTEK.

Po raporcie.
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4641610
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Spróbuj to swoje zagadnienie uporządkować.
    Jeśli do płyty podłaczysz nisprawne elementy, lub występuje ich brak a płyta nie sygnalizuje dźwiękami-płyta lub bios wykonał pad.
    Co do Solteka to przyznam się, że problemu nie ogarniam.
    Może obydwie płyty masz wadliwe?
  • #3 4641716
    malacz123
    Poziom 10  
    napewno nie są obydwie wadliwe.
    Wygląda to tak jakby było zamało mocy an dopalenie 2000MHZ athlona.

Po raporcie.
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #4 4641769
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    To pomierz napięcia lub wymień zasilacz i po kłopocie.
    Jak Ci się nie powiedzie to z dobrym opisem konfiguracji i problemu powróć na forum.
    Powodzenia.
  • #5 4641781
    malacz123
    Poziom 10  
    Testowałem an 3 zasilaczach i nic.
  • #6 4642267
    abic
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    A sprawdzałeś kondensatory przy gnieździe procesora ? Jeśli wkładałeś spalonego procka do dobrej płyty to później sprawdzałeś ta płytę ? Może procek jest tak spalony ze pali płyty ??
  • REKLAMA
  • #8 4643144
    malacz123
    Poziom 10  
    załamałeś mnie chłopaku kondensatory dobre:(

Grzeczniej proszę!
    [_P_}
  • REKLAMA
  • #9 4643261
    yureek
    Poziom 1  
    zobacz jeszcze czy radiator nie dotyka kondensatorów, to tez może być przyczyna, miałem tak na płycie solteka, zanim doszedłem do tego wymieniłem w sklepie 2 zasilacze bo myślałem że są za słabe
  • #10 4643469
    malacz123
    Poziom 10  
    ok a powieccće mi co bendzie jak pujde do sklepu komputerowego zapłace im za sprawdzenie procka a im się płyta zepsuje moge mieć kłopoty
    a radiator nie dotyka kondensaotrów
  • #11 4643478
    abic
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Jeśli płacisz za sprawdzenie, to czemu masz płacić za sprzęt który ulegnie zniszczeniu to ich problem. Tylko czy jakiś sklep podejmie się tego ? Szybciej mogą sprawdzić ci płytę + procek, ale sklepy raczej się już tak nie bawią.
  • #12 4643528
    malacz123
    Poziom 10  
    Podejmą się tego pytałem się ich wezną 10zł.
    Wrcajmy do tematu \: powiecćie mi trzemu za 10 razem chyba ,komputer się włonczył na tym Athlonie 2000+ i pisało athlon 2000+ tylko ekran startowy był pomniejszony. Zaznaczam zanim się załoczył wyłanczał się po 3 sekundach.
  • #13 4644241
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Dwukrotnie proszono kolegę o poprawienie błędów w postach. Ponieważ kolega nie raczył na to zareagować, więc - pomimo krótkiego stażu kolegi na Forum - karzę kolegę ostrzeżeniem. Nie zwalnia to kolegi z obowiązku poprawienia wszystkich dotychczas popełnionych błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera, który wyłącza się po około 3 sekundach od włączenia zasilacza, mimo że wentylatory pracują. Konfiguracja obejmuje płytę główną marki MINT, procesory Athlon 2000+, Athlon 1600+ XP oraz Athlon 950 (spalony). Objawy sugerują możliwy niedobór mocy lub uszkodzenie komponentów. Testowano różne zasilacze bez poprawy sytuacji. Spalony procesor może uszkadzać płyty główne, co potwierdzają doświadczenia z podobnymi przypadkami. Sprawdzano kondensatory przy gnieździe procesora, które są w dobrym stanie, a także czy radiator nie dotyka kondensatorów – to wykluczono. Zalecane jest pomiar napięć zasilacza lub wymiana płyty głównej, gdyż problem może leżeć w uszkodzeniu płyty lub wadliwym BIOS-ie. Próby uruchomienia na Athlonie 2000+ czasem kończyły się sukcesem, co wyklucza całkowite uszkodzenie procesora. Wskazano również, że sklepy komputerowe mogą za opłatą sprawdzić procesor, choć ryzyko uszkodzenia sprzętu jest ich problemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA