logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić AMD Sempron 3000+ na płycie GA-K8VT800? BIOS resetuje zmiany

barlew14 30 Gru 2007 21:06 2665 5
REKLAMA
  • #1 4642231
    barlew14
    Poziom 2  
    Sprzęt:
    Procek jak w tytule.
    Płyta K8 Triton GA-K8VT800
    Ram- 1Gb
    Zasilacz 450volt

Chcę podkręcic mój procek ale jest jeden szkopół.
    Nie moge w biosie zmienic 200MHZ na 255MHZ (co jest u mnie max)
    Co muszę zrobic aby wprowadzic te zmiany ?

Gdy zmieniam na 255MHZ (max) i chcę zapisać, to po zapisaniu i zrestartowaniu komputera, wraca MHZ do stanu początkowego 200MHZ (minimum)

Jeśli to możliwe proszę o szczegółowy opis jak zmienic te nieszcęsne MHZ na 255.

Z góry dziękuje.

Proszę nie zamieszczać ozdobników w temacie.[conQeror]
  • REKLAMA
  • #2 4642296
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Nie za zachłannie tak jak na pierwsze podkręcanie?

Zasilacz ma jak coś 450Wat, a nie Volt co jak przypuszczam jest również kłamstwem z tabliczki znamionowej zasilacza.

Próbuj małymi krokami, a wnioskując po chipsecie musisz zablokować szyne PCI podczas krecenia.
    Sprawdz taktowanie pamieci itd.
  • REKLAMA
  • #3 4642368
    barlew14
    Poziom 2  
    TomaszRag napisał:

Zasilacz ma jak coś 450Wat, a nie Volt co jak przypuszczam jest również kłamstwem z tabliczki znamionowej zasilacza.

Nie kłamie-nie czytałem z tabliczki znamionowej
    tylko wiem ze ma 450-a pomylic sie chyba mozna..........
  • REKLAMA
  • #4 4642381
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Raczej mialem na myśli, iz czesto na zasilaczach piszze, ze maja 450W, a tak naprawde to tyle moze maja sekunde przed wybuchem.
  • REKLAMA
  • #5 4642404
    barlew14
    Poziom 2  
    ok
    ale w jaki sposób zablokowac szyne PCI.Jesli mozesz to bardzo prosze wyjasnij po koleji jak podkręcic to badziewie
  • Pomocny post
    #6 4643471
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Pamiętaj, że wszystkie podzespoły w kompie masz połączone przez fsb i podnosząc mhz dla procesora podnosisz taktowanie dla wszystkich urządzeń w kompie a wiekszość z nich tego bardzo nie lubi. Tak jak wyżej napisano musisz zablokować (jeżeli płyta ma taka opcję) taktowaniedla pci i agp czy pci-ex zależy na czym masz grafę. Poza tym jeżeli podniesiesz o jeden mhz taktowanie proca to o dwa mhz podniesie się taktowanie ram - tu też musisz uważać - bo jak system nie wstanie to niewiadomo czy skończył sie proc czy ram. Do sprawdzenia możesz dzielnikiem ustawić ram poniżej core tak żeby dobijać do szybkości nominalnej ale to jest tryb asynchroniczny i tylko da Ci jakieś pojęcie o krańcowych fsb dla ramu i proca, wydajnościowo to raczej omijaj asynchro na platwormach amd
REKLAMA