logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 626 1992 – brak tylnych, postojowych, cofania i podświetlenia wskaźników

krzysio007 02 Sty 2008 22:28 3278 6
REKLAMA
  • #1 4651476
    krzysio007
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    w w.w auteczku przestały działać:
    -tylne swiatła (stop jest),
    -światła "wsteczne",
    -oświetlenie wskaźników kierownicy
    -przednie światła postojowe.
    Czy ktoś z szanownych kolegów ma schemat lub wiedzę od czego zacząć.
    dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4651508
    eleom
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    proponowalbym zaczac od bezpiecznikow
  • REKLAMA
  • #3 4651510
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Zacznij od bezpieczników. Na wyłącznik świateł mi to nie wygląda bo wsteczny też nie dział. Zobacz czy wszystkie kostki są po dociskane.
  • #4 4654318
    krzysio007
    Poziom 15  
    panowie poproszę o poważne podpowiedzi dziękuję.

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
  • REKLAMA
  • #5 4654396
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    A co w tych wypowiedziach jest niepoważnego?
    Jaka wersja? która generacja (w tym roczniku dwa modele na siebie zachodzą)?
    jak hatchback to sprawdzić wiązkę w klapie
    Światła przód tył i deska (te usterki są ze sobą powiązane)
    sprawdzić gdzie ginie napięcie
  • #6 4655211
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4426
    Ja stawiam na dwie niezależne usterki.
    Pierwsza dotyczy świateł, zobacz podając zasilanie na bezpieczniki od pozycyjnych. Jeśli zadziałają stronami, usterka tkwi w wyłączniku, jak wymienisz będą świeciła i deska. Druga usterka to światło wstecznego, sprawdziłbym żarówki (tak, tak...banalne ale częste), włącznik i wiązkę w klapie(jeśli wsteczne są w tej części lampy) jak pisał goldwinger.
  • REKLAMA
  • #7 4658047
    krzysio007
    Poziom 15  
    Goldwinger nie w mojej mocy jest poprawianie regulaminu. Światła naprawiłem w nieco inny sposób ( pociągnąłem nową instalację przez przekaźnik i dodatkowy bezpiecznik).
    Temat bym zamknął.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Mazda 626 z 1992 roku wystąpiła awaria polegająca na braku działania tylnych świateł postojowych (stop działa), świateł cofania oraz podświetlenia wskaźników na desce rozdzielczej i przednich świateł postojowych. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od sprawdzenia bezpieczników oraz stanu połączeń kostek elektrycznych. Wskazano, że usterki mogą być powiązane z uszkodzeniem wiązki przewodów, szczególnie w przypadku wersji hatchback – warto zweryfikować wiązkę w klapie bagażnika. Możliwe są dwie niezależne usterki: pierwsza dotycząca świateł postojowych i podświetlenia wskaźników, którą można diagnozować poprzez podawanie zasilania bezpośrednio na bezpieczniki i ewentualną wymianę wyłącznika świateł; druga związana ze światłem cofania, gdzie należy sprawdzić żarówki, włącznik świateł cofania oraz wiązkę w klapie. Ostatecznie problem z oświetleniem został rozwiązany przez autora poprzez poprowadzenie nowej instalacji elektrycznej z przekaźnikiem i dodatkowym bezpiecznikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA