logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 626 1.8 16V 1994 - awaria świateł, wycieraczek i klaksonu, przekaźniki?

koliber27 11 Sie 2010 23:37 6576 9
REKLAMA
  • #1 8389635
    koliber27
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam
    Auto jak w temacie. Pozycja swieci. Po włączeniu świateł mijania zapala się na tablicy zegarów kontrolka od świateł drogowych i prawy kierunek, oraz zaczynają działać wycieraczki (światła nie świecą ). Po wciśnięciu klaksonu zaczynają działać wycieraczki (klakson nie działa ). Na bezpiecznikach napięcie jest, na kostkach przy światłach napięcia nie ma. Po odpięciu kostki od świateł w przełączniku zespolonym wycieraczki działają poprawnie. Lewy kierunek działa poprawnie, natomiast po włączeniu przwego zaczynają mrugać światła pozycyjne i kontrolka od drogowych.
    Czy miał ktoś z Was taki przypadek? Czy są w tym modelu przekaźniki od świateł?
    Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 8389801
    niuniu7
    Poziom 17  
    Raz miałem ale nie wiem czy to to sprawdź masę gdy jej brak tez tak se dzieje myślę że bezpieczniki już sprawdzałeś wizualnie czasem mogą wyglądać na dobre sprawdź miernikiem i po dociskaj przekaźniki często są zaśniedziałe.
  • REKLAMA
  • #3 8391297
    slawek-lazarek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Prawdopodobnie masz zepsuty przełącznik pod kierownicą,
    nie pamiętam jak w mazdzie ale w większości japonczyków światła mijania i drogowe sterowane są masą bez przekazników
  • #4 9278767
    dargry
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu. W mojej maździe wystąpiła identyczna usterka. Czy udało się wykryć przyczynę?
  • REKLAMA
  • #5 9289284
    koliber27
    Poziom 12  
    Auto trafiło do elektryka. Nie wiem co dokładnie zrobił ponieważ nic nie powiedział. Niczego nie wymienił. Koszt naprawy 80zł. Więcej niestety nie pomogę. Pozdrawiam
  • #6 9289316
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Brak masy. Przełącznik zespolony.
  • #7 9289669
    majonez934
    Poziom 10  
    możliwe że robi Ci się zwarcie po za kostką,ale tez możliwe jest to że przełącznik masz do wymiany.
  • #8 9290603
    dargry
    Poziom 10  
    Wszystko dzieje się podobnie jak w temacie. Po włączeniu świateł postojowych,jest ok.Po przełączeniu na mijania,postojówki gasną,włącza się kontrolka drogowych i kontrolka płynu do spryskiwaczy.Po właczeniu w tej pozycji zapłonu,zaczynają działać wycieraczki.Oczywiście świateł mijania i drogowych brak.Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, masę akumulatora itp. Został przełącznik.Nie wiem jak można go sprawdzić,czy trzeba go wymontować?
  • REKLAMA
  • #10 9307214
    dargry
    Poziom 10  
    Po odłączeniu przełącznika , połączyłem w/g schematu ( dzięki ) odpowiednie gniazda na krótko , i okazało się że nadal wszystko pulsuje i świateł brak. Wyklucza to raczej winę przełącznika. Co ciekawe, w kostce od świateł drogowych, jest napięcie na wszystkich 3 przewodach , co może świadczyć , że gdzieś jest zwarcie. W ogóle w tej kostce 1 z przewodów był bardzo skorodowany,że oddzielił się od wsuwki. Podmieniałem też przekaźniki , nic to nie dało .Będę szukał dalej .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mazda 626 1.8 16V z 1994 roku, gdzie po włączeniu świateł mijania zapala się kontrolka świateł drogowych, a wycieraczki zaczynają działać, mimo że światła nie świecą. Klakson również nie działa, a napięcie na bezpiecznikach jest obecne, ale nie ma go na kostkach przy światłach. Użytkownicy sugerują sprawdzenie masy, przekaźników oraz przełącznika zespolonego, który może być uszkodzony. Wskazano również na możliwość zwarcia w instalacji elektrycznej. Użytkownik, który miał podobny problem, potwierdza, że po odłączeniu przełącznika i podłączeniu na krótko, problem nadal występuje, co sugeruje, że przyczyna leży gdzie indziej, być może w skorodowanej kostce.
REKLAMA