logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiatrak w Compaq Armada M700 nie włącza się mimo sprawności - co robić?

Sheol80 03 Sty 2008 14:07 4514 20
REKLAMA
  • #1 4652795
    Sheol80
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Od kilku miesięcy nie włacza się w ogóle wiatrak w moim laptopie.
    Gdy nie obciązam zbytnio procesora (internet, słuchanie muzyki) to nie ma problemu bo temperatura nie jest zbyt wysoka, gdy jednak komputer mocniej "przydusze" zaczyna sie grzac do tego stopnia, ze klawiatura i obudowa od dołu jest bardzo gorąca.
    Wiatrak jest sprawny, podpinałem inny i tez nie działa.

Nie wiem co zrobić z tym problemem.

Moze ktoś sie orientuje co moze byc powodem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4652926
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Moim skromnym zdaniem trzeba ustawić wiatrak w Biosie, powinny być jakieś ustawienia (w manualu do laptopa powinno być dokładnie opisane).
  • #3 4652958
    Sheol80
    Poziom 12  
    To chyba nie tak...

Zreszta w biosie laptopów nie ma praktycznie nic, kilka beznadziejnych opcji.
  • Pomocny post
    #4 4652982
    soulreaver1
    Poziom 21  
    No więc prawie na pewno jest uszkodzony czujnik termiczny.

Dodano po 0.03 [sekundy]:

ale tak na 100% to nie wiem.
  • #5 4653057
    Sheol80
    Poziom 12  
    Wczesniej przy właczeniu przycisku "power" wiatrak drgnał i stawał. Teraz jest kompletnie martwy i nic sie nie dzieje.

Czy taki czujnik jest częscią płyty głownej, tzn jest wlutowany na stałe? Podejrzewam, ze naprawa nie opłacalna..
  • Pomocny post
    #6 4653091
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Sheol80 napisał:
    Wczesniej przy właczeniu przycisku "power" wiatrak drgnał i stawał. Teraz jest kompletnie martwy i nic sie nie dzieje.

Czy taki czujnik jest częscią płyty głownej, tzn jest wlutowany na stałe? Podejrzewam, ze naprawa nie opłacalna..

Ja bym spróbował dać do jakiegoś "sprawdzonego serwisu".
  • REKLAMA
  • #7 4654901
    Sheol80
    Poziom 12  
    Nie wiem czy sie opłaci... To stara Armada z 1GHz :/

Tak mysle, ale nic mi nie przychodzi do głowy poza uszkodzoną płyta. Myslałem aby podłaczyc wiatrak na krótko aby pracował cały czas, ale bedzie buczał, wiec to bezsensu. Zamontowac reczny włacznik? Tez w sumie bezsensu...

Taka płyta główna to koszt ok 150zł, koszty diagnozy i naprawy pewnie podobne albo większe :/

Sam nie wiem
  • Pomocny post
    #8 4655807
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Możliwe że regulacja PWM jest naprawdę uszkodzona...A może by tak podłączyć wiatraczek poprzez prosty czujnik temperatury - jakiś termistor (koszt kilkunastu groszy).
  • #9 4655873
    Sheol80
    Poziom 12  
    Nie bardzo sie znam na tych sprawach i nie mam pojecia jak to działa.. Niestety
  • Pomocny post
    #11 4657804
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Czy przy starcie w momencie ladowania systemu sie uruchamia?
    Jezeli tak to nic mu nie jest . Po prostu M700 tak ma ze rzadko sie wiatrak uruchamia. Naprawde trzeb adac prockowi mocnego kopa zeby wiatrak sie uruchomil
    "Stara armada z 1GHz"... Hehe ja mam 500mega i jeszcze nie jest taka stara. A hula ze hoho.
    Pozdrawiam
  • #12 4658680
    Sheol80
    Poziom 12  
    Własnie kiedyś gdy załaczałem komputer to wiatrak drgnał, obrócił sie troszke i stanał, wtedy wszystko działało.

Teraz nie ma juz nawet tego drgnięcia. Martwy.

Nie uzywam go zbyt czesto bo mam jeszcze PC, ale ostatnio na urlopie po kilkugodzinnym oglądaniu filmów przeraziłem sie gdy sie okazało, ze obudowy od dołu nie da się dotknąc bo jest taka gorąca. Nie mówie już jaka gorąca była blacha klawiatury nad procesorem :/ Wiatrak sie nie załaczył ;(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 4658925
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Przy ladowaniu systemu powinien troszke pokrecic sie jakies 10-15 sekund i stanac. Przynajmniej u mnie sie tak dzieje z kompa mam w porzadku (przynajmniej tak wyglada). Na poczatek to bym sie wiatrakowi przyjrzal , pomierzyl napiecia przy starcie. Dopiero wtedy mozna cos stwierdzic.
    Pozdrawiam
  • #14 4729195
    klimimoto
    Poziom 12  
    Witam
    mam prawie identyczny problem z taką różnicą, ze na 10 uruchomień kompa 1 jest bez pracy z chłodzeniem. zawsze przy starcie biosu jest test wiatraka i zawsze słychać jak kręci sie na full obrotach przez kilka sekund - czyli sterowanie jest ok. Tak jakby czasem zapominał sie włączyć - czy to problem z płytą czy soft ( ktoś mi kiedyś powiedział,że winda steruje pracą wiatraka ale czy to prawda to nie wiem?????) Jakieś pomysły na naprawę???
  • Pomocny post
    #15 4742556
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Sheol80 Krótko: najprawdopodobniej płyta gł. jest do wymiany.
    Możesz spróbować podpiąć wiatraczek na 5V jeśli możesz.
    Zainstaluj sobie SpeedFan-a albo Everesta i sprawdź jakie to są temp.. HDD też może mieć przez to ciepło...
    klimimoto Sprawdź, czy wiatrak jest dobrze podpięty, spróbuj z innym wiatrakiem.
  • REKLAMA
  • #16 4743020
    Sheol80
    Poziom 12  
    Jezeli chodzi o Everesta (korzystam z Aida32, to jest to samo) to nie mam jak sprawdzic. Czujnik nie działa na tym laptopie i nie pokazuje żadnych danych, tak jakby go nie było?

SpeedFan tez pewnie nic nie powie. Zobacze.

Akurat wczoraj był przypadek, ze laptop sie wyłaczył podczas oglądania filmu, po załaczeniu na matrycy pojawiały sie krzaki, kolorowe literki chaotycznie "rozsypane" etc, "rejon" procesora był okropnie gorący.

Co ciekawsze laptop sie bardziej grzeje gdy pracuje na pamięci 2x256MB niz na 2x128MB. Nie wiem czemu tak.

Mysle, ze naprawa tego złomu nie jest opłacalna i trzeba pomyślec o nowym notebooku. (nowym w sensie innym, używanym)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #17 4749276
    LED5W
    Poziom 34  
    Cytat:
    Czujnik nie działa na tym laptopie i nie pokazuje żadnych danych, tak jakby go nie było?

SpeedFan tez pewnie nic nie powie. Zobacze.

Prawdopodobnie SpeedFan pokaże błędne wskazanie, chyba, że czujnika nie ma.
    Nawiasem miałem kiedyś tak, że czasami pokazywał mi na CPU chyba 128°C i raz -128°C. Everest nie pokazywał wtedy czujnika. Pomogła zmiana rodzaju czujki w ustawieniach SpeedF-a.
    Cytat:
    na matrycy pojawiały sie krzaki, kolorowe literki chaotycznie "rozsypane" etc

To prawdopodobnie efekt przegrzania zintegrowanej karty graficznej.
    Cytat:
    laptop sie bardziej grzeje gdy pracuje na pamięci 2x256MB niz na 2x128MB

Też nie wiem dlaczego...
    Cytat:
    trzeba pomyślec o nowym notebooku. (nowym w sensie innym, używanym)

Chyba tak, bo z wymianą samej płyty gł. to może być ciężko.
  • #18 4750769
    Sheol80
    Poziom 12  
    W SpeedFan odczytał temperature, wynosiła ona 42*C

Gdy właczyłem film po chwili skoczyła na 68* i rosła, wiec...

No cóz, wiatrak ani drgnał. Podłacze go na krótko, niech sobie wiruje..

Moze jakas porada dotycząca miejsca gdzie mozna się wpiąc z wiatrakiem?
  • Pomocny post
    #19 4751546
    LED5W
    Poziom 34  
    To jest temp. CPU? Jakieś inne pokazuje?
    Cytat:
    Gdy właczyłem film po chwili skoczyła na 68* i rosła, wiec...

Będziesz sprawdzał ile wytrzyma? :D
    Cytat:
    wiatrak ani drgnał. Podłacze go na krótko, niech sobie wiruje..

Gdzie go podłączysz? Nie rozumiem...
    Cytat:
    jakas porada dotycząca miejsca gdzie mozna się wpiąc z wiatrakiem

W zwykłym pececie napisałbym, że na gniazdo dodatkowego wiatraka lub wewn. USB, ale w laptopie tego chyba nie znajdziesz.:| Więc pozostanie podpięcie go do zewn. USB. Jeśli posiadasz tak egzotyczne urządzenie jak :) lutownica to kup w elektroniku wtyczkę USB i gniazdko do wiatraka (mogą być zwykłe goldpiny). Wiatraczek ma 3, czy 4 piny? I kup kawałek kabelka jak nie masz. ;) Masz może miernik?
  • #20 4751613
    Sheol80
    Poziom 12  
    Temperatura CPU. Nie bede sprawdzał do ilu dojdzie ;)

W spoczynku utrzymuje sie na poziomie ok 45*

SpeedFan nie wykrył żadnych wiatraków w tym laptopie, w PC zas wykrył mi wszystkie czyli trzy.

Jesli chodzi o podpięcie wiatraka na krótko chodziło mi o miejsce gdzie najlepiej przylutowac jego kabelki. Tak zeby było 5V
  • Pomocny post
    #21 4752546
    LED5W
    Poziom 34  
    1.
    Cytat:
    gdzie najlepiej przylutowac jego kabelki

To on nie ma wtyczki?
    2.
    Ma trzy, czy cztery kabelki?
    3.
    Masz do wyboru:
    -robisz "przejściówkę" na USB
    -wylutowujesz gniazdko USB
    -szukasz na płycie głównej czegoś o takim napięciu (małe szanse)

Sam nie miałem nigdy laptopa nie mówiąc już o rozkręcaniu i za bardzo nie wiem jak to wygląda. :|
    Odpowiedz na te 3 pkt. to napiszę co dalej. :D

Dodano po 1 [minuty]:

Cytat:
    SpeedFan nie wykrył żadnych wiatraków w tym laptopie, w PC zas wykrył mi wszystkie czyli trzy.

Nie chodziło mi o wiatraczki (tym bardziej w PC) tylko o temperatury.

Dodano po 10 [minuty]:

Chociaż powinien wykryć przynajmniej jednego i pokazać 0 RPM :(
    Nawiasem u mnie wykrywa tak jak widać, mimo że mam tylko 2 gniazdka na płycie. ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy laptopa Compaq Armada M700, w którym wentylator nie uruchamia się mimo sprawności samego wiatraka i podłączenia innego egzemplarza. Przy niskim obciążeniu procesora temperatura jest akceptowalna, jednak przy większym obciążeniu obudowa i klawiatura nagrzewają się do niebezpiecznych wartości. Możliwe przyczyny to uszkodzony czujnik termiczny lub uszkodzona regulacja PWM na płycie głównej, która steruje pracą wentylatora. W BIOS-ie brak jest opcji sterowania wiatrakiem. Diagnostyka wskazuje, że płyta główna może być uszkodzona, a jej wymiana jest kosztowna i nieopłacalna ze względu na wiek urządzenia. Proponowano podłączenie wentylatora na stałe do zasilania 5V lub zastosowanie zewnętrznego czujnika temperatury (np. termistora) do manualnego sterowania wiatrakiem. Programy monitorujące temperaturę, takie jak SpeedFan czy Everest (Aida32), mogą nie wykrywać czujników temperatury ani wentylatora w tym modelu, co utrudnia diagnostykę. Użytkownik rozważa samodzielne podłączenie wentylatora na stałe, jednak brak jest prostych miejsc do podłączenia na płycie głównej. W dyskusji pojawiły się sugestie konsultacji z serwisem, jednak ze względu na wiek i wartość laptopa naprawa może być nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA