logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stycznik prądu stałego, a stycznik prądu zmiennego

Misznik 16 Gru 2003 23:14 16972 7
REKLAMA
  • #1 440042
    Misznik
    Poziom 2  
    Potrzebuje wiedziec (praca domowa) jaka jest roznica miedzy stycznikiem pradu stalego, a stycznikiem pradu zmiennego. Prosze o krotkie uzasadnienie typu: ten ma to a ten nie ma, ten tak dziala a ten tak. Z gory TXH.
  • REKLAMA
  • #2 440189
    Ambrozyagh
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    To jest część mojego sprawozdania z labolatorium urządzeń elektrycznych ze styczników. Mam nadzieję, że Ci sie to do czegoś przyda. Pozdrawiam!!!
    Załączniki:
    • styczniki.doc (19.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 440282
    Misznik
    Poziom 2  
    Dzieki. Mniej wiecej o to mi chodzilo.
  • #4 456475
    vard
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    poza tym co wyżej to cewka stycznika napięcia przemiennego posiada zwarty zwój po to by rdzeń nie drgał i był stale przyciągany po podaniu napięcia
  • #5 456907
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Trudno się dogadać - zwarty zwój na cewce to przy CEWCE na prąd zmienny.

Gaszenie łuku jest problemem, gdy prąd stały płynie przez STYKI.
  • REKLAMA
  • #6 457006
    vard
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    dokładnie to ten zwarty zwój jest na rdzeniu elektromagnesu stycznika na napięcie przemienne przesuwa siłe elektromagnetyczną o 90stopni przez co zwora rdzenia nie puszcza w momęcie przejścia sinusoidy prze zero :multi:
  • REKLAMA
  • #7 1850623
    pepek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A czy zna ktoś jakiegoś producenta styczników na prąd stały ??
  • #8 1850773
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    pepek napisał:
    A czy zna ktoś jakiegoś producenta styczników na prąd stały ??

Witam
    Z mojej praktyki wiem że każdy producent styczników i przekaźników ma w ofercie te elementy na prąd stały jak i zmienny. Różnice opisali moi poprzednicy.
    Łuk na stykach powstaje wtedy gdy w obwodzie występuje indukcyjność. Jednym ze sposobów aby łuk nie wystąpił jest zrównoleglenie indukcyjności diodą, lub warystorem dla prądów przemiennych.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Styczniki prądu stałego różnią się od styczników prądu zmiennego przede wszystkim budową cewki elektromagnesu. W stycznikach na prąd zmienny stosuje się zwarty zwój na cewce, który zapobiega drganiom rdzenia i utrzymuje stałe przyciąganie elektromagnesu, przesuwając siłę elektromagnetyczną o 90 stopni, co zapobiega zwolnieniu zwory w momencie przejścia napięcia przez zero. W stycznikach prądu stałego problemem jest gaszenie łuku elektrycznego na stykach, który powstaje szczególnie przy obecności indukcyjności w obwodzie. Rozwiązaniem jest stosowanie elementów takich jak diody lub warystory do zrównoleglenia indukcyjności, co pomaga w eliminacji łuku. Większość producentów oferuje styczniki zarówno na prąd stały, jak i zmienny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA