logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić sygnał Polsatu na tunerze Ferguson z czaszą 95 i zezem?

krzysio555 16 Gru 2003 23:55 11040 19
REKLAMA
  • #1 440091
    krzysio555
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam zestaw z cyfrowym tunerem ferguson , czasza 95 + zez.
    Problem w tym że prawie wszystkie kanały nadawane z HB maja b. dobry poziom sygnału np. polonia 99%, tvn 90-%, natomiast sygnał polsatu wacha się w granicach 50 -60 % przy dość precyzyjnym nastawieniu anteny. Obraz zrywa i niestety nie da się oglądać :-(
    Wymieniłem konwenter na inny ( ćwiczyłem takie z niskim tłumieniem 0,3 db) oraz normalne oczywiście nowe. Zmieniłem przełącznik na inny - zyskałem ok 10 % (teraz 60%) ale problem nadal występuje szczególnie podczas nawet niewielkich opadów deszczu. POMOCY PLIS !!!
  • REKLAMA
  • #2 440501
    muminek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Sprobuj przekrecic konwerter o kila stopni w prawo stojac przadem do anteny, moze pomoze.
    Napisz
  • #3 440821
    godunow
    Poziom 15  
    muminek napisał:
    Sprobuj przekrecic konwerter o kila stopni w prawo stojac przadem do anteny, moze pomoze.
    Napisz

Nic to nie da bo Plsat z takiego bolawego transpordera nadaje ja mam czasza 120 cm woj katowickie i słaby sygnał Polsatu

Pozdrawiam
  • #4 440907
    krzysio555
    Poziom 11  
    Tak, kręcenie konwenterem nic nie daje, sygnał dochodzi do 60 % ale często zrywa. Przesuwanie konwentera tył-przód też nic - co zrobić ?
  • REKLAMA
  • #5 441443
    Zbychu
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Może antena już wypaczona i nie ma dobrego ogniskowania wiązki a moze głowica tunera ma słabą czułość ja tam nie narzekam na sygnał antena 120 bieszczady i musi dobrze padać żeby szatkowało.
  • #6 441583
    godunow
    Poziom 15  
    Zbychu napisał:
    Może antena już wypaczona i nie ma dobrego ogniskowania wiązki a moze głowica tunera ma słabą czułość ja tam nie narzekam na sygnał antena 120 bieszczady i musi dobrze padać żeby szatkowało.

Ale około Rybnika juz tak dobzre nie jest I im dalej na pólnoc czy pólnocny zachód
    Polsatem jest gozrej.. Polsat nadaje ze stosunkowo słabych transporderów.. Jak zawsze Polsat musi coś zepsuc..

Pozdrawiam
  • #7 441596
    Gienio
    Poziom 14  
    Nic sie nie da zrobic, sygnal cyfrowy jest slaby poniewaz do nadawania go wykorzystywana jest tylko czesc mocy transpondera. Polsat wykorzystuje
    ten transponder takze do nadawania programu analogowego, zdaje sie ze nadaja tv4.
  • #8 441696
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Z polsatem nic nie wymyślisz. Ja mam antene 90 cm. Ustawiłem antene na polsat ale przy opadach deszczu też mi pikseluje. Nadają słabą wiązką także musisz sie z tym pogodzić.
    zn21
  • #9 442576
    godunow
    Poziom 15  
    Musze jednak sprostywać Polsat 1 i Polsat 2 nadja tez na innych transpnderach (niekodowane)Dzisiaj odkryłem

podaje namiary
    Satelita HortB.
    transporder

11413
    Polaryzacja H
    Scr 6200

I faktycznie nic się niedzieje obraz jest dobry.!!
  • #10 443044
    godunow
    Poziom 15  
    Dla zainteresowanych

stronka po angielsku gdzie na bierząco są aktualizowane transpordery prawie wszystkich satlit z podawnymu pidami etc..

poniżej
    www.lyngsat.com

Pozdrawiam
  • #11 443093
    Gienio
    Poziom 14  
    Zanim cokolwiek "sprostujesz" zwreyfikuj swoja wiedze na dany temat.
  • REKLAMA
  • #12 443476
    godunow
    Poziom 15  
    Gienio napisał:
    Zanim cokolwiek "sprostujesz" zwreyfikuj swoja wiedze na dany temat.

Wiedza jest zweryfikowana ponieważ zmieniłem w swoim tunerze dane Polsatu i chodzi bez problemu..

A zanim coś napiszesz trza by się przekonać co się pisze..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 447747
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Poczekaj ża mocniej popada deszcz lub śnieg. Polsat zniknie a inne będzie mozna odbierać bez problemów.
    Mówie o niekodowanym Polsat1i2
    zn21
  • #14 458576
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Nie wiem czy wszystkie posty dotycza odbioru tych samych programow,
    ale dorzuce moje spostrzezenia.
    Odbieram cyfrowy polsat ,okolice Katowic,antena 60 cm,konwerter 0,3 dB.
    Wskaznik sygnalu na dekoderze przy dobrej pogodzie pokazuje 83%.
    Zdarza sie niekiedy ze podczas przelaczania kanalow nie ma tylko kanalow "polsatowskich" a inne sa. Przypadki takie obserwuje z 3 razy w tygodniu w czasie ok.2 minut.
    Dlatego uwazam ze transponder nie jest slaby ,tylko gdzies po drodze gubi sie chwilowo sygnal. :?
  • #15 480726
    emi13
    Poziom 11  
    Hey.
    Tez tak mialem jak tu slaby obraz i dzwiek, krecilem antana, glowica i nic , na koniec jak sie poddalem , nacisnolem w tuneze funkcje -sciagnij nowy soft po przez satelite -OTA - po restarcie tunera , musialem go ustawiac na nowo i tu pierwsza niespodzianka jezyk polski w menu, wiec dalej do wyszukiwania kanaluw , popracowal tuner z 15 min. i niespodzianka nr. 2 PIEKNY polsat i pols 1, i inne polskie kanaly kturych nie mialem przedtem , tak wiec moim zdaniem , to byla wina starego oprogramowania....
  • #16 481434
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Miałem u klienta podobny problem z Polsatem - wymieniłem przewód i poprowadziłem go inną (krótszą drogą) w moim przypadku to pomogło, ale sama odległość od czaszy była około 30m. pozdro
  • #17 493115
    waldekmik
    Poziom 13  
    panowie to do końca nie jest tak. Mieszkam na mazurach mam czasze 95cm konwerter alps i wszystko działa jak trzeba brak objawów o jakich piszecie.Testowane na Nokii D box Skymaksie nadmienię że na wskażniku Philipsa 6010 jakość sygnału to 100% czasz ustawiona wzorcowo miernikiem
  • #18 503849
    DiodakXXX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jest to wina tunera. Polsaty nadają na niskim SR 6200 i dlatego ogromna liczba tunerów FTA nie radzi sobie z tymi przekazami (chodzi dokładnie o głowicę tunera). Osobiście posiadam Opticuma 2003 FTA, czaszę 90cm, przełącznik DiseqC i moc sygnału prawie zawsze 100% na polsatach (żadziej spada do 95%) a czasze ustawiłem "na oko" i wszystko działa jak należy więc proponuje sprawdzić najpierw na innym tunerze
  • #19 513357
    kaaktus
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    ja prpoponuje podmiane konwertera, nie wiem jak w tym przypadku, ale np. tunery Polsatu nie dzialaja poprawnie z kazdym konwerterem, objawy sa takie ze wieczorem jest "piskeloza" na czesci kanalow Polszitu , pewnie jest to wada progu zadzialania ARW w glowicy, ten objaw bardzo czesto spotykany w polsce wschodniej, slaby sygnal :)
    dla porownania ALPS stary typ zle dziala a nowy typ ( maly polarmont) dziala perfekt
  • #20 515602
    wojtek26
    Poziom 11  
    jeżeli twierdzisz że czasza jest dobrze ustawiona spróbuj obrucić konwenterem w osi (polsaty są słabe potrzebuja ok 70-80% aby ich nie zrywało)

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabego i niestabilnego sygnału Polsatu na tunerze Ferguson z czaszą 95 cm i konwerterem (zez) wynika głównie z niskiej mocy nadawania Polsatu na transponderach o niskim symbol rate (SR 6200) oraz wykorzystaniu części mocy transpondera do nadawania analogowego. Użytkownicy zauważają, że sygnał innych kanałów z satelity Hot Bird jest znacznie silniejszy (np. Polonia, TVN), podczas gdy Polsat utrzymuje się na poziomie 50-60%, co powoduje zrywanie obrazu, szczególnie podczas opadów deszczu. Próby poprawy sygnału poprzez obracanie konwertera, wymianę konwertera na niskotłumieniowy (0,3 dB), zmianę przełącznika DiseqC oraz skracanie i zmianę trasy kabla przyniosły niewielkie lub krótkotrwałe efekty. Wskazuje się, że problem może leżeć także w czułości głowicy tunera Ferguson, która gorzej radzi sobie z niskim SR Polsatu. Zalecane jest sprawdzenie odbioru na innym tunerze (np. Opticum 2003 FTA), który lepiej obsługuje sygnał Polsatu. Aktualizacja oprogramowania tunera przez OTA może poprawić odbiór i dostępność kanałów. W niektórych regionach (np. Mazury) czasza 95 cm z konwerterem Alps i tunerami Nokia D-Box, Skymaks, Philips 6010 pozwala na stabilny odbiór Polsatu z sygnałem bliskim 100%. Ogólnie Polsat nadaje słabszą wiązką i wymaga sygnału na poziomie około 70-80% dla stabilnego odbioru. Wskazane jest także korzystanie z aktualnych danych transponderów (np. z serwisu lyngsat.com) dla prawidłowego strojenia tunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA