logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siła sygnału 92% a jakość 0%

swirek 22 Lut 2007 12:53 145283 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak ustawić antenę satelitarną, gdy tuner pokazuje wysoką siłę sygnału, ale jakość pozostaje na 0%?

To zwykle oznacza, że antena „widzi” niewłaściwy satelitę albo zły transponder, więc trzeba stroić ustawienie na pewnym, aktualnie nadawanym kanale i kierować się jakością, nie samą siłą sygnału [#3606197][#3626724] Ustaw najpierw elewację dla swojej miejscowości, a potem bardzo delikatnie obracaj antenę w lewo/prawo, czekając kilka sekund po każdym ruchu; przy antenie offsetowej czasza musi być bardziej nachylona w dół niż w klasycznej paraboli [#3603212][#3608309] Sprawdź też skręt konwertera, bo jego przekręcenie może dawać sygnał na kilku częstotliwościach, a na innych 0% jakości [#3608743] Jeśli nadal masz tylko siłę bez jakości, skontroluj kabel, ustawienia tunera (np. LNB uniwersalny) oraz sam konwerter, bo uszkodzony LNB, zły transponder lub inny satelita też dają taki objaw [#3607250][#3612064][#3617183] Najpewniejsza metoda bez miernika to porównać odbiór z analogowym tunerem albo z działającą instalacją i ustawiać na znanym programie z Hot Birda, np. TV Polonia/TVN [#3626724][#3606197]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3603159
    swirek
    Poziom 11  
    Ocena: 52
    wiem że było to na forum ale nie ma rzadnych propozycji rozwiązania problemu, które by mi pomogły.
    Juz 2 dzień męcze się z ustawieniem tej anteny.
    Ferguson AF 5018 CI
    Anteną kręciłem w boki w góre i dół nic nie pomaga.
    Na siłe sygnału wpływa ustawienie konwertera, położenie anteny prawie nic, ustawiłem siłe na 92% (konwerter patrzy na dolną część anteny) potem antene ustawiałem wegług stopni z programu, z wypisanych na stronie, według satelit przy okolicznych domach, według słońca. Nie wiem czy jeszcze są jakieś inne sposoby. Wszystkie jakie znalazłem w internecie wypróbowałem i nic :(
    dodam że nie mam gdzie sprawdzić mojego fergusonika a zakupiłem go na allegro, podobno miał być sprawny w 100% ale teraz już sam niewiem. Blomba nie zerwana
    prosze o jakieś rady
  • REKLAMA
  • #2 3603212
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jeśli detektor anteny "patrzy" na jej dół to znaczy że to antena offsetowa i kąt (elewacja pionowa) jej ustawienia jest inny niż w antenach parabolicznych. Trzeba ją bardziej nachylić w kierunku ziemi. Delikatnymi ruchami w dół i w górę i jednocześnie poruszamy się w poziomie "skanując" niebo w poszukiwaniu nastawiopnej w tunerze stacji. Jeśli to nic nie da, sprawdź połaczenie kablowe pomiędzy detektorem a tunerem.
  • #3 3603291
    GiGi7
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witaj z fredkami i tańszymi tunerami fta są właśnie takie kłopoty. Z praktyki wiem że i z tunerami Polsatu też jest kłopot. Najlepiej rozwiązany ten problem mają tunery cyfry+ - ale zastrzegam, iż tylko na orginalnym oprogramowaniu. Więc najprościej, jeśli masz taką możliwość to ustaw na takowym sprzęcie. Jeśli nie posiadasz nikogo ze znajomych który Ci taki sprzęt udostępni to: Wyszukaj w menu opcji przewróć do ustawień fabrycznych- tuner zapyta na pewno i ostrzeże że utracisz dane tym się nie przejmuj daj ok i dopiero wtedy zacznij ustawianie. Niewiadomo, co jest zmienione, więc ta operacja jest wskazana. Potem jak pisał przedmówca o ile masz antenę na pionowej ścianie i masz podziałkę na mocowaniu czaszy to ustaw jak dobrze pamiętam na 32-34 stopnie i pion powinien być ok. Potem drobnymi skokami tylko wprawo i w lewo- oczywiście najpierw wybierając w ustawieniach anteny w menu gł. Hotbird. Jeśli nie znajdziesz to znaczy, że z pionem coś nie tak więc o jak najmniej przestaw w góre pion lub w dół i znowu w lewo i prawo aż zaskoczy sprawdzaj oczywiście na teście ciągle efekt swoich starań. Jeśli masz dobry kabel i konwerter to będzie ok... POZDRAWIAM GiGi7:D
  • #4 3603612
    Lidzia
    Poziom 28  
    Ocena: 36
    Pierwsze ustaw w pionie (elewacja) musisz dobrac według towojej miejscowośi a potem dopiero kierunek domyślam sie że nie masz zeza nie pisze teraz o oczach tylko o antenie bo jak masz to ustaw diseqc jak nie masz to tlko obrót anteną tu masz linki jak poczytaj i wybierz w kalkulatorach ustawienia ,elewacja i azymut
    http://jackysat.prv.pl/
    http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/index.html
    http://www.satkurier.pl/azel/
    http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/zez.html
    http://www.satlex.de/pl/azel_calc.html
    http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/4lnb.htm
    http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/index.html
  • REKLAMA
  • #5 3604556
    swirek
    Poziom 11  
    już siła jest na 99% po przestawieniach a jakość nadal 0%
    kombinowałem przestawiać i nic. 15 minut temu zlazłem z dachu i już mnie szlak trafia bo ile można tależem kręcić ;/
    przecież jakość powinna chociaż troche drgnąć.
    przywróciłem ustawienia fabryczne.

mam zeza na antenie i 2 konwertery ale nie mam narazie disec/ta bo najpierw chce z jednego odebrać a dopiero kombinować z dwoma ;/ A może ferdki tego typu mają takie skłonności i trzeba coś w nich poszperać? Coś z głowicą może. Plomba nie otwarta a fergusonika kupiłem na allegro i podobno 100% sprawny.

To jest wogóle możliwe mieć siłe na 99% a jakość na 0%?
  • #6 3604683
    Lidzia
    Poziom 28  
    To pożycz od kogoś drugi tuner najlepiej analog i sprawdż, można mieć 99% a jakość o% jest tak na globo jak nie ustawisz diseqc lub coś z instalacją.A miernikiem to robisz te ustawienia ? jak nie to tylo analog cie ratuje
  • REKLAMA
  • #7 3604698
    swirek
    Poziom 11  
    nie miernikiem bo takiego nie posiadam.
    ja na dachu brat w domu przed ekranem i krzyczymy sobie ;]

i takie podstawowe pytanie bo też nie umie znaleść odpowiedzi ;p
    tylko mnie nie wyśmiejcie bardzo prosze ;]

czym się różni ta jakość sygnału od siły?

Siła to jest to co przychodzi do anteny z satelity tak?
    a jakość :> od czego to zależy
  • #8 3606133
    jugo007
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    witam tez miałem taki problam ale przysłoniłem niechcąco palcam pół konwentera i zaczło chodzić potem zakleiłem taśmą te połowe i tak działało z 2 tygodnie aż a końcu wymieniłem na nowy możesz miec uwalony konwenter wymień lub pożycz od kogoś do sprawdzenia pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

witam tez miałem taki problam ale przysłoniłem niechcąco palcam pół konwentera i zaczło chodzić potem zakleiłem taśmą te połowe i tak działało z 2 tygodnie aż a końcu wymieniłem na nowy możesz miec uwalony konwenter wymień lub pożycz od kogoś do sprawdzenia pozdrawiam
  • #9 3606197
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    swirek napisał:

czym się różni ta jakość sygnału od siły?

Wytłumaczę ale nie fachowo.
    Jak złapiesz sygnał z satelity o takiej samej częstotliwości na jakiej sprawdzasz, ale o innych pozostałych parametrach, to pokaże tylko siłę, a jakość zero.
    Czyli wnioski:
    - ustawiać antenę na programie który jest na pewno nadawany
    - mogłeś trafić w satelitę, ale nie jest aktualna lista kanałów
    - trafiłeś w innego satelitę
    Zdaj sobie sprawę że co kilka stopni jest inny satelita, więc drgnięcie anteną :-(
    Musisz to robić nie nerwowo, po każdym drgnięciu odczekać kilka sekund.
    Jakość dodatkowo zależy od jakości poszczególnych elementów instalacji
    Ale było o tym już wiele razy pisane. Jeśli stosowałeś się do tych zasad, to należy szukać usterki.
  • #10 3606614
    swirek
    Poziom 11  
    posiadam 2 konwertery i na obydwóch jest ten sam problem ;(
    zaraz ide na dach biore antene w łape i spróbuje dalej.
    Życzcie mi powodzenia.Dzięki za wyjaśnienie tego sygnału.
  • REKLAMA
  • #11 3607250
    WCHPikus
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam!
    Taka sytuacja ma miejsce jak masz:
    -ustawiony box na inny transponder (moze juz go tam nie ma lub nie ustawiasz anteny do danej satelity)

Sprawdz ustawienia tunera

Zle ustawiona antena lub uszkodzony LNB.

Aby sprawdzc podlacz inny box lub najlepiej analog, zlokalizujesz jaka satke masz ustawiona.
    Bez miernika inaczej ciezko

Pozdrawiam
  • #12 3607461
    swirek
    Poziom 11  
    powinienem ustawić kąt elewacji 32*
    ale jak mam dokładnie policzyć ten kąt? od pionu do ustawienia anteny uchwyt nie pozwoli mi tak wysoko podnieść anteny ;/ to chyba coś nie tak jest.
  • #13 3608309
    tomarex
    Poziom 24  
    Ten kąt możesz łatwo ustawić tylko w przypadku:
    - jest skala w stopniach w miejscu regulacji tego kąta (warunek stojak anteny idealnie jest w pionie)
    - producent podał tzw. kąt elewacji anteny (niestety to się bardzo rzadko zdarza)
    - antena nie jest offsetowa (bardzo stare anteny były paraboliczne - konwerter był centrycznie umieszczony względem czaszy)
    Przy antenach offsetowych kąt odchylenia od pionu jest najczęściej rzędu kilkunastu stopni.
  • #14 3608414
    GiGi7
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Wygląda na to, że masz odwrotnie założony element metalowy, na którym masz ceche-Dokładnie chodzi o ten element, który ma- jeden otwór na śrubę a drugi otwór jest takim rozciągniętym oczkiem do regulacji - NAJPRAWDOPODOBNIEJ MASZ TE CZEŚĆ ODWROTNIE ZAMONTOWANĄ. Druga strona tej części ma takie ząbki dotykające rurki masztu. Więc spróbuj ją odwrócić i wówczas i podziałka będzie w innym miejscu. POZDRAWIAM i życze sporo ciepła przy regulacji w pogode to nie za bardzo trafiłeś. GiGi7
  • #15 3608439
    qryszard
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    O godz 12-30 wysięgnik konwertera skierowany jest dokładnie w stronę słońca.Weż tylko poprawkę na położenie geograficzne.Ja jestem z Włodawy .
    Wysokość dobierz eksperymentalnie. Sprawdż jeszcze czy dobrze jest ustawiona polaryzacja w konwerterze.Bywały konwertery gdzie złączka kabla skierowana była w bok.
  • #16 3608633
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    swirek napisał:
    powinienem ustawić kąt elewacji 32*
    ale jak mam dokładnie policzyć ten kąt? od pionu do ustawienia anteny uchwyt nie pozwoli mi tak wysoko podnieść anteny ;/ to chyba coś nie tak jest.

Tak, jak pisali koledzy wyżej - prawdopodobnie odbierasz innego satelitę niż chciałbyś.
    Jeśli nia masz miernika, możesz zrobić w ten sposób ("na czuja"):
    1. Wybierz z listy program TvPolonia.
    2. Sprawdź siłę sygnału - jeśli jest ok. 90% i nie ma obrazu, to:
    3. Obracaj anteną delikatnie w lewo do uzyskania "następnych %"
    4. Jeśli pojawi się siła sygnału, a w dalszym ciądunie ma obrazu obracaj delikatnie w prawo i tak, aż do skutku.
    Twoja antena powinna być skierowana tak, jak anteny z logo Cyfra+.
  • #17 3608663
    swirek
    Poziom 11  
    ustawiłem tak że tylko na kilku częstotliwościach mi coś łapie :>
    a nie na wszystkich ;(
    co może być powodem ?
  • #18 3608743
    tomarex
    Poziom 24  
    No to już coś :-)
    - Nie dokładne ustawienie anteny (teraz to wymaga naprawdę precyzji - dokręcając jażma antena też się przestawia)
    - kąta skręcenia konwertera (ok 6° od pionu)
    - jeśli przywróciłeś ustawienia fabryczne, to dopisać ręcznie nowe transpondery i przeskanować
  • #19 3610694
    swirek
    Poziom 11  
    jakie transpondery dodać bo ich tam dużo jest?
    wgrałem liste kanałów to nie wystarczy :]

na astrze też łapie mi tylko kilka częstotliwości :(
    na 2 konwenterze
  • #20 3611455
    tomarex
    Poziom 24  
    O to chodzi że co chwilę są zmiany na satelitach.
    Jeśli wgrałeś naprawdę najnowszą listę to wystarczy dla pewności przeskanować satelity, aby uaktualniło ewentualne najnowsze zmiany w programach.
    Ale jeśli lista np z przed roku, to będą duże braki w transponderach (na wiosnę 2006 wystrzelono nowego satelitę HB i wtedy były bardzo duże zmiany, lecz nie pamiętam jak z Astrą było).
    Jeżeli lista nowa to pewnie wymagane jest jeszcze bardzo precyzyjne ustawienie (odbierasz pewnie tylko najsilniejsze transpondery). Chyba że jest jakaś usterka np brak jednej polaryzacji, pasma itp.
  • #21 3611545
    swirek
    Poziom 11  
    niestety łapie tylko kilka kanałów i nie potrafie innych ;( polskich nie mam wogóle. Co może być grane ruszam leciutko i nic to niedaje. Większość częstotliwości ma jakość 0% a tylko niektóre (ok.5 transkoderów) dobrą
    może coś nie tak mam w tunerze :>
  • #23 3611987
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    A kolega nie daje się nakłonić do rad. Dalej nie wiemy jaką listę wgrano. Może to być lista nieakualna. Jeśli odbiornik chwyta już jakieś stacje odpowiednie dla określonego satelity to skanowałbym na nowo całego satelitę. Ale tak naprawdę to wielu rzeczy nie wiemy poza tym, że kolega kręci anteną.
  • #25 3612064
    tomarex
    Poziom 24  
    No właśnie trudno tak zdalnie odnaleźć przyczynę.
    Powodów może być wiele.
    Właśnie ta lista. Trzeba by przeanalizować dane odbieranych i nie odbieranych transponderów z wykazami danych satelitów.
    Ustawienia nie prawidłowe w tunerze - np konwerter ma być uniwersalny.
    Starego typu lub uszkodzony konwerter.
    Antena - za mała, uszkodzona, źle zmontowana, napisałeś konwerter patrzy na dół anteny - powinien patrzeć w środek czaszy.
    Tuner przecież też nie wiadomo czy nie uszkodzony.
    Na początek skanowanie i ta analiza, może stwierdzi się jakieś prawidłowości.
  • #26 3612717
    swirek
    Poziom 11  
    lista jest aktualna właśnie ta co podałeś wyżej.
    na hotbrida konwerter jest w środek ustawiony i łapie mi tylko niektóre częstotliwości, na astra też mam na środek ale wtedy brak jakości, gdy jest skierowany w dół to tak samo jak w hotbrid łapie mi tylko niektóre częstotliwości :( Mam 2 konwertery ale narazie nie mam disec więc wchodze na dach i przepinam kabel. nic nie pomaga a już nie mam ochoty tam wchodzić narazie bo troche tam wieje ;]
  • #27 3615540
    meloch
    Poziom 29  
    meloch napisał:

Tak, jak pisali koledzy wyżej - prawdopodobnie odbierasz innego satelitę niż chciałbyś.
    Jeśli nia masz miernika, możesz zrobić w ten sposób ("na czuja"):
    1. Wybierz z listy program TvPolonia.
    2. Sprawdź siłę sygnału - jeśli jest ok. 90% i nie ma obrazu, to:
    3. Obracaj anteną delikatnie w lewo do uzyskania "następnych %"
    4. Jeśli pojawi się siła sygnału, a w dalszym ciądunie ma obrazu obracaj delikatnie w prawo i tak, aż do skutku.
    Twoja antena powinna być skierowana tak, jak anteny z logo Cyfra+.

Czy próbowałeś regulować antenę wg tego opisu?
  • #28 3616511
    swirek
    Poziom 11  
    tak robiłem i nie pomogło :(
    Łapie jakiś music max
  • #29 3617183
    Lidzia
    Poziom 28  
    swirek napisał:
    Łapie jakiś music max

I nie pomoże bo :
    Jestes na Izraelskim satelicie Amos1 pakiet Telespazio Hungary jako jedyny kanał niekodowany. Parametry stacji 11,260 GHz, polaryzacja H, sr 27500, FEC 3/4.A gdzie tam horbird.
    http://img130.imageshack.us/my.php?image=satylityrozmieszczeniectp6.jpg .
    Podaj miejscowość województwo zrobie jakieś namiary no i jaka antena parabola czy offset
  • #30 3617973
    meloch
    Poziom 29  
    swirek napisał:
    Łapie jakiś music max

Nie postępujesz wg opisu, próbujesz coś na chybył trafił!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia anteny satelitarnej Ferguson AF 5018 CI, gdzie siła sygnału osiąga około 92-99%, natomiast jakość sygnału pozostaje na poziomie 0%. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być nieprawidłowe ustawienie anteny offsetowej, zwłaszcza kąt elewacji, który powinien być mniejszy niż w antenach parabolicznych i wymaga precyzyjnego dostrojenia. Zalecane jest delikatne skanowanie anteną w pionie i poziomie, uwzględniając azymut i elewację, najlepiej z wykorzystaniem aktualnych danych satelitarnych i list transponderów. Wskazano, że siła sygnału to poziom odbieranego sygnału, natomiast jakość zależy od prawidłowego odbioru i dekodowania sygnału, co może być zaburzone przez błędne ustawienia tunera, nieaktualne listy kanałów, uszkodzony konwerter (LNB) lub problemy z instalacją kablową. Sugerowano testowanie tunera na innym sprzęcie, użycie tunera analogowego do precyzyjnego ustawienia oraz sprawdzenie poprawności podłączeń i polaryzacji konwertera. Wskazano również na możliwość uszkodzenia tunera Ferguson, mimo deklaracji sprzedawcy o pełnej sprawności. Ustalono, że aktualizacja listy transponderów i kanałów jest kluczowa, a także że w okresach przesłonięcia satelity przez słońce mogą występować chwilowe problemy z odbiorem. Ostatecznie autor potwierdził poprawne ustawienie anteny, kierując się jakością sygnału, choć liczba dostępnych programów niekodowanych jest ograniczona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA