logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kondensatory do inwertera LCD 17 LM17XU? Brak oznaczeń na żółtych.

DawiDD 04 Sty 2008 15:22 8046 28
REKLAMA
  • #1 4656517
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    Witam
    Mam problem z podświetlaniem w monitorze o oznaczeniu LM17XU i jak to w bezfirmowych monitorach bywa znaleźć schemat - sprawa niemożliwa. Po włączeniu monitora podświetlanie świeci ok 2 s i gaśnie. Przelutowalem tranzystory sterujące (2SD882) transformatorki, kondensatory przed transformatorem i gniazda łączące z lampami. Specjalnie nic to nie pomogło, co prawda raz monitor sie włączył, ale przy kolejnej próbie włączenia już nie działał. Ale gdy sie włączył widziałem ze obraz falował, mrowił czy jak to tam nazwać. Zrobiłem fotki inwertera, chciałem wymienić te żółte kondensatory i niebieskie oraz 2 elektrolity. Tyle ze na żółtych nie ma żadnych oznaczeń. A na niebieskich jest 33J 3KV - czy to jest 33pF ?na jakie napięcie?
    Pozdrawiam
    Jakie kondensatory do inwertera LCD 17 LM17XU? Brak oznaczeń na żółtych.

Wklejanie zdjęć: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html (poprawiłem). [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4657605
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Te zółte kondki to 0,22/100 natomiast niebieskie dobrze odczytałeś one są na 3KV.Wymień elektrolity koniecznie i jezeli to nie pomoze to sprawdz tranzystory i jezeli ktOryś z nich jest uszkodzony to wymień odrazu układ sterujący.A na początek to bym sprawdził swietlówki bo taki objaw moze byc spowodowany uszkodzeniem jednej z nich.Poczytaj trochę na temat podświetlenia korzystając z wyszukiwarki było duzo postów.
  • #3 4659634
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Jest to wyrób z "dolnej półki" tajwańskiej firmy Zodiac Technology
    - z fotki nie widać jaki tam scalak
    Napisz jego nazwę ..?
  • #4 4660907
    DawiDD
    Poziom 28  
    scalak ten na srodku to 1250ET a pod cewkami sa 2 male 8 dip'owe APM9435

Dodano po 36 [minuty]:

wymieniłem elki, podświetlanie już nie gaśnie, ale obraz dalej faluje, czy to może być od kondensatorów żółtych albo niebieskich?
  • #5 4661122
    aaaaa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    tak od niebieskich kondensatorów
  • #6 4678315
    DawiDD
    Poziom 28  
    mam trochę problemu ze zdobyciem 33p/3000V, ale mam 100p/3000V, jak myślicie, można by je wstawić. Nie uszkodzi sie inwerter albo jarzeniówki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4678777
    DawiDD
    Poziom 28  
    wiem wiem ze po polaczeniu mozna uzyskac 33p, ale jak to tam wepchnac? nie ma za bardzo na to miejsca. Pytanie aktualne czy gdybym wstawil 100n to bedzie ok?
  • #9 4682866
    Jakant
    Poziom 35  
    Nie będzie ok.Trzeba wstawić taką wartość jaką przewidział konstruktor.Chyba ze przekonstruujesz budowę inwertera.
  • #10 4698634
    DawiDD
    Poziom 28  
    wymieniłem te kondensatorki 33p przed świetlówkami - nic nie pomogło. Co to do wymiany świetlówki? od tych świetlówek co sa w matrycy wychodzą 3 przewody, nie rozebrałem jeszcze tej matrycy, ten trzeci przewód to od czego?
  • #12 4703180
    DawiDD
    Poziom 28  
    tak sa 2 świetlówki, ale dokładnie nie rozumiem co z tym niskonapięciowym, czy on jest jakoś podpięty do świetlówki? Czy podejdzie mi na wymianę zwykła świetlówka z rozbitej matrycy z której wychodziły 2 przewody od świetlówki?
  • REKLAMA
  • #13 4703752
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Dwa końce świetlówek są połączone razem i są wyprowadzone tym niskonap. WN każda ma wyprowadzony osobno. Dobieranie się do swietlówek w matrycy to ostateczność, lepiej upewnić się czy diagnoza została postawiona prawidłowo.
  • #14 4703914
    DawiDD
    Poziom 28  
    Jeżeli obraz "faluje, mrowi" i wymieniłem wszystkie kondensatory w inwerterze to co jeszcze może być? Monitor zasilam zasilaczem o wydajności 2 A , na monitorze jest ze powinien być 4,17 - ale to chyba nie jest przyczyna
  • #15 4725844
    DawiDD
    Poziom 28  
    Witam ponownie
    Rozebrałem matryce, na górze i na dole są po 2 świetlówki z czego świeci tylko jedna na górze i jedna na dole. Wziąłem przełożyłem 2 sprawne razem i 2 niesprawne razem, włączyłem a tu ku mojemu zdziwieniu znów świecą jedna z kompletu sprawnych i jedna z kompletu niesprawnych. A wiec podejrzenie padło mi na inwerter, ale podłączyłem jeszcze 2 inne świetlówki 15" i one zaświeciły razem. No i teraz nie wiem co robić, Czy to wina inwertera czy może świetlówek?

Dodano po 6 [minuty]:

dodam jeszcze ze jak podłączę pojedynczo świetlówki to świeci każda, nie ma żadnej przepalonej
  • #16 4726031
    Jakant
    Poziom 35  
    Straszny ryzykant z Ciebie.Zeby się przekonać czy to wina inwertera czy świetlówek rozbierałeś matrycę,w ten sposób mogłeś narobić sobie niezłego bigosu poniewaz polączenia taśm z matrycą na wskutek ciepła starzeją się i mozna się spodziewać ze utracą kontakt na wskutek wyginania przy wyjmowaniu świetlówek.Prościej jest pomierzyć napięcia z zasilacza podczas pracy monitora poniewaz jak piszesz uzywaz zasilacza o mniejszej wydajności prądowej co moze powodować znaczny spadek napięcia i inwerter zasilany jest zamiast 12V ,10V co moze się objawiać swieceniem jednej świetlówki zamiast dwóch i mrowieniem na obrazie.Radzę sprawdzić tą kwestię a nóz jest to właściwa uwaga.
  • #17 4726326
    DawiDD
    Poziom 28  
    napięcie trzyma się na poziomie ok 11,8V. podłączyłem regulowany zasilacz (nie impulsowy) wydajności 5A, zmieniałem napięcie od 10-15V mrowienie zmieniało sie ale nie znikło.
  • #18 4727209
    Jakant
    Poziom 35  
    Jezeli mozna by było stosować zasilacze transformatorowe to producenci by to robili.Zeby zasilacz nie wprowadzał zakłóceń pojemności elektrolityczne były by bardzo duze i zajmowały by wiele miejsca.Przetwornice impulsowe dają stabilne napięcie.
  • #19 4729569
    DawiDD
    Poziom 28  
    podłączyłem monitor pod zasilacz komputerowy, ten myślę ze spokojnie ma wydajność 4A, niestety mrowienie jak było tak jest. A wiec to nie kwestia zasilacza. Zauwazylem ze jak monitor pochodz jakis czas to mrowienie sie znacznie zmniejsza, niemalze ustepuje, ale jest. Podlacze jeszcze inny inwerete z monitora 19" zobacze co bedzie
  • #20 4730043
    Jakant
    Poziom 35  
    Zasilacz komputerowy ma napewno odpowiednią wydajność prądową,ale radzę sprawdzić napięcie jakie on daje pod obciązeniem.Spotkałem się z takimi co nigdy nie osiągały 12.Mrowienie jest skutkiem złej filtracji.Wymień elki na płycie sygnałowej zwłaszcza jezeli są mini.
  • #21 4730591
    DawiDD
    Poziom 28  
    kondensatory smd na płycie z procesorem są, ale w okolicy wzmacniacza i samego procesora, natomiast przy wyjściu zasilania na inwerter jest jeden 470u zwykły -wymienię go i zobaczymy
  • #22 4730723
    Jakant
    Poziom 35  
    To uwazasz ze tamte nie mogą wprowadzać zakłóceń.Sprawdz to oscyloskopem co Ci generuje zakłócenia.
  • #24 4737749
    DawiDD
    Poziom 28  
    wymieniłem 3 470u, nic nie pomogło, oscyloskopu nie mam a wymiana 18 kondensatorków smd średnio się mi uśmiecha bo żadnej pewności nie ma ze to pomoże. Podepnę inny inwerter, i zobaczę co będzie bo może te świetlówki są niesprawne. Jezeli chodzi o przebicia WN to kondensatory sa nowe, upalone lacza nie sa, trafa nie sprawdzalem
  • #25 4748188
    DawiDD
    Poziom 28  
    Podłączyłem drugi inwewrter na osobnym zasilaczu, jedna świetlówkę żeby sprawdzić czy będzie mrowienie i niestety dalej było. Czyli inwerter mogę wykluczyć. Czyli albo jest wina świetlówek albo płyty głównej.
  • #26 4750128
    DawiDD
    Poziom 28  
    zmieniłem kilka elekrolitow smd tak jak sugerowaliście ale nic to nie zmieniło. Zauważyłem ze mrowienia nie ma na menu ekranowym monitora, czyli to nie kwestia świetlówek tylko cos z płyta sterującą, tylko co?
  • #27 4750939
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Zaśnieżony ekran może być również przez zaniżone nap. zasilające elektronikę matrycy. Typowo ta elektronika powinna być zasilana nap. 5V ale są takie typy matryc że to nap jest 3,3v a nawet 12v. To nap. jest podawane tylko wtedy gdy monitor włączy inwerter.
  • #28 4758289
    DawiDD
    Poziom 28  
    podłączyłem akumulator samochodowy żeby mięć pewność ze to mrowienie to nie kwestia zasilanie no i mrowienie dalej było, mniejsze ale było. Rozbiorę jeszcze raz matryce i wstawię świetlówki inne i zobaczę czy to cos pomoże czy to może jest kwestia uszkodzonej płytki sterującej matryca
  • #29 4763561
    DawiDD
    Poziom 28  
    podłączyłem druga matryce na osobnym inwerterze i zasilaczu - tylko pod płytkę sygnałową - obraz dalej mrowił, czyli to teraz na 100% jest kwestia płyty z prockiem. Wymieniłem na niej wszystkie elki smd i normalne, sprawdzałem poszczególne napięcia, wszystko jest ok. Zasilacz kupiłem 12V 5A - nic to nie zmieniło. Co może być jeszcze przyczyna takiego zachowania?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podświetlania monitora LCD oznaczonego jako LM17XU, gdzie inwerter świeci podświetleniem około 2 sekund, po czym gaśnie, a obraz mrowi i falują. Wymieniono tranzystory sterujące (2SD882), kondensatory elektrolityczne oraz kondensatory żółte (0,22µF/100V) i niebieskie (33pF/3kV), jednak problem mrowienia obrazu pozostał. Kondensatory niebieskie o oznaczeniu 33J 3KV to kondensatory 33pF na 3000V. Próby zastąpienia ich kondensatorami 100pF nie są zalecane, gdyż należy stosować wartości zgodne z oryginałem. Wymiana elektrolitów na płycie sygnałowej i przy wyjściu inwertera (470µF) nie przyniosła poprawy. Podłączenie inwertera i świetlówek z innego monitora 19" wykazało, że mrowienie nie ustępuje, co wskazuje na problem z płytą główną sterującą matrycą. Sprawdzenie napięcia zasilania (około 12V) oraz użycie zasilacza o odpowiedniej wydajności (4-5A) nie wyeliminowało zakłóceń. Mrowienie nie występuje na ekranie menu monitora, co potwierdza, że problem leży w elektronice matrycy, a nie w świetlówkach czy inwerterze. Możliwe przyczyny to uszkodzenie elementów na płycie głównej, złe filtrowanie lub zakłócenia generowane przez układy scalone. Zalecane jest dalsze testowanie płyty głównej, w tym wymiana kondensatorów SMD i analiza sygnałów oscyloskopem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA