logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować PCB dla sterownika ogrzewania na AVR z PID?

peper123 04 Sty 2008 16:14 1107 4
REKLAMA
  • #1 4656691
    peper123
    Poziom 2  
    Witam wszystkich jako ze jestem tutaj nowym uzytkownikiem:)

Moja przygoda z elektronika zaczela sie dosc niedawno i juz pojawiaja sie pierwsze klopoty:) Mianowicie mam do zrealizowania sterownik ogrzewania zrealizowany na mikrokontrolerze AVR z wykorzystaniem regulatora PID.

Posiadam schemat ideowy, wiem jak to ma dzialac co to ma robic z tym ze nigdy nie robilem schematu pod wytrawienie plytki. Zaczalem w tym dlubac i pojawiaja sie porblemy gdyz nie znam rozmiaru poszczegolnych elementow, nie wiem na co ile zarezerwowac miejsca w ukladzie i ogolnie rzeczy z ktorymi na pewno mieliscie klopoty na poczatku.

Czy jakas dobra duszyczka z chwila wolnego czasu moglaby mi pomoc? Tutaj umieszczam schemat mojego dziela :
    http://img258.imageshack.us/img258/7320/schematay9.jpg

Wszelkie wskazowki od czego zaczac i jak to zrobic mile widziane:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4656968
    tytus41
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ale to jest schemat ideowy a nie płytki do wytrawienia. Masz coś jeszcze?
  • REKLAMA
  • #3 4656992
    peper123
    Poziom 2  
    Nie mam nic wiecej, wlasnie tu jest problem. Nie wiem jakich rozmiarow plytke wziac, nie wiem od czego zaczac. Nie znam wymiarow tych komponentow i nie mam pojecia jakie maja byc przerwy miedzy nimi itp itd
  • REKLAMA
  • #4 4657038
    tytus41
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ze schematem nie pomogę bo to żmudna praca na "piechotkę". Do tego służą programy. Nie korzystałem jeszcze więc nie będę się wymądrzał. Ale chyba w protelu robisz schemat ideowy (w Twoim przypadku musisz przerysować), z bibliotek dostępnych w programie wybierasz elementy i program generuje schemat płytki. Tak to chyba wygląda. Najlepiej jak się wypowiedzą ci, co już coś takiego robili. Potraktuj to jako wskazówkę. Protel 99 SE znajdziesz w "darmowej" bibliotece eMule, albo na torrentach :D. Nie obejdzie się bez instrukcji do programu, bo to podobno kombajn dla elektroników.
  • #5 4657371
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Ten schemat jest bardzo niewyraźny i nawet, gdybym chciał ci pomóc, to nic z niego nie mogę wyczytać ( przy próbie powiększenia wszystko się rozmazuje). Jeżeli schemat robiłeś w jakimś programie to podaj jego nazwę i dołącz oryginalny plik tego programu. Gdybyś sam próbował zaprojektować płytkę, to najpierw trzeba by było narysować schemat w jakimś programie wspomagającym projektowanie ( do tego celu możesz zastosować Protel, Eagle, KiCAD, orCAD i wiele innych). Na podstawie schematu można w programie wybrać poszczególne rodzaje obudów i dopiero wtedy zaprojektować płytkę.
    Pozdrawiam.
REKLAMA