logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyski Seagate 15GB i 20GB nie działają po stukach i dziwnym zapachu - co robić?

pawcik 17 Gru 2003 06:23 1098 3
REKLAMA
  • #1 440259
    pawcik
    Poziom 11  
    :cry:
    Po normalnym wlaczeniu komputera uslyszalem stuk, stuk, i zaden z 2 dysków seagate'a juz nie dzialal. Ponad to troche dziwny zapach z nich szedl. Byly podlaczone na tym samym kablu napieciowym, ale dymu czy cos tam nie bylo. Nie spadly, nie byly wyjmowane. Jeden to seagate 15GB, drugi 20GB. Od trzech lat nic im sie nie dzialo, az tu nagle :( Kupilem wiec nowy dysk, ale po jakims czasie zasilacz padl i podejrzewam ze byla to wina zasilacza (235W), ktoremu podobnie jak calemu komputerowi od 3 lat nic nie bylo. Potrzebuje sie dowiedziec czy jezeli padly silniki tych dysków - a wszystko na to wskazuje (nie kreci sie nic) - albo cos innego ( i co to moze byc?) - to czy moge to naprawic, gdzie i za ile? Serdeczne dzieki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 440265
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Naprawa tego dysku mija się z celem. No chyba, że masz na nim jakieś ważne dane. Wtedy możesz się pokusić o naprawe, ale zapłacisz za nią jak za kilkanaście nowych dysków. Ewentualnie możesz pochodzić po giełdach i poszukać takich samych dysków z innymi uszkodzeniami i z dwóch złożyć jeden.
  • REKLAMA
  • #3 440380
    marcus6
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

No cóż zgadzam się ze swoim przedmówcą, kiedyś miałem coś podobnego niby się kręci ale w biosie nie wykryty za chwilę stuk, stuk itd. kupiłem elektronikę gdzieś na giełdzie odpaliło ale było pełno bad sektorów i działał twardziel całe dwa dni. Znowu elektronika i .... poddałem się :wink:
    za te części zapłaciłem ponad stówkę plus koszty poszukiwań dojazdów do różnych komputerowych komisów itp. w sumie ok 200zł jak nie więcej.
    Serwis odpada też z racji kosztów ( no chyba że dane firmowe i bardzo potrzebne )
    Więc policz sam jaki twardziel za podobną kasę i zdecyduj :D
  • #4 441032
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Ja naprawiałem w Warszawie na CGK (nie wiem dokładnie u kogo bo znajomy woził) dysk twardy seagate z badsectorami i...naprawili!Dysk chodzi do dziś (40GB)! Kosztowało to około 70 złotych! Nie wiem jak z napędem ale teraz podobno "wszystko sie da naprawić" (text z serwisu komputerowego:)
REKLAMA