logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukanie i problemy z danymi na dysku Seagate 40GB po upadku - co zrobić?

Macio21 05 Kwi 2005 21:26 9124 38
Najlepsze odpowiedzi

Co zrobić z dyskiem Seagate 40 GB, który po upadku stuka coraz częściej i zaczyna mieć problemy z kopiowaniem oraz usuwaniem danych?

Najpierw jak najszybciej skopiuj wszystkie ważne dane na inny nośnik, bo rytmiczne stukanie po upadku zwykle oznacza uszkodzenie mechaniki albo głowicy i problem będzie się pogarszał [#1379332][#1379474] Jeśli dysk jest jeszcze na gwarancji i nie widać śladów upadku, po zrobieniu kopii możesz spróbować reklamacji; jeśli gwarancji nie ma, trzeba liczyć się z tym, że dysk jest praktycznie do wymiany [#1379474] Serwis może próbować go ustawić, ale po takim uszkodzeniu szanse oceniono jako małe [#1379332] Jako nowy dysk polecano 80 GB 7200 obr./min z 8 MB cache, np. Maxtor albo Western Digital, zwracając uwagę na długość gwarancji [#1379519]
  • #1 1379223
    Macio21
    Poziom 11  
    W zeszlym tygodniu upadl mi dysk na ziemie (Seagate 40GB).. Wiedzialem ze cos sie stalo.. Po podlaczeniu do kompa slychac bylo od czasu do czasu rytmiczne stukanie.. Nie mialem wiekszych problemow z danymi oprocz tego stukania.. W dniu dzisiajszym mam juz problem z kopiowaniem i usuwaniem danych z niego a stukanie staje sie coraz czestsze i dluzsze w czasie.. zawiesza sie badz strasznie dlugo to trwa.. Bios i win wykrywa go normalnie.. Co moge z tym zrobic?? Bardzo prosze o jakakolwiek pomoc... Z gory dziekuje i pozdr
  • Pomocny post
    #2 1379332
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Prawdopodobnie glowica siada. Najlepiej to kup nowy i jak masz cos waznego to jak najszybciej przekopiuj. Z tym dyskiem możesz iść do serwisu ale raczej wątpie jak ustawią dobrze. ówiąc wprost upadek zakończył prawidłowe działanie dysku
  • #3 1379369
    Macio21
    Poziom 11  
    Zauwazylem jeszcze jedna rzecz... sa miejsca gdzie nagrzewa sie elektronika.. Czytalem dzisiaj forum i zauwazylem ze sa ludzie ktorzy kabinuja z zamianami elektroniki i mechaniki w dyskach.. Czy cos takiego pomogloby?? Wiadomo ze nowy dysk to koszta a taki dysk jaki jest zdecydowanie mi wystarcza do moich robotek:) Jesli jest jakies wyjscie z tej sytuacji to prosze o HELPA..

Pozdrawiam i dzieki
  • #4 1379400
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Macio21, zastanów się: dysk Ci stuka (bo upadł) co oznacza, że coś złego dzieje się z mechaniką. Ponadto grzeje się, co oznacza, że masz problem z elektroniką. Więc co chciałbyś wymienić: elektronikę, mechanikę czy wszystko?
  • #5 1379427
    Macio21
    Poziom 11  
    jankolo moze masz racje, ale jesli on chodzil a moj zmysl dotyku sie nie zna na temp elementow mocy jakie tam wystepuja to moze tylko mechanika sie skonczyla.. Nie wiem jak to jest bo dysk ten chodzil normalnie tylko ze z tymi pukaniami.. Teraz jest juz gorzej..:(

Szczerze to jestem zielony pod tym wzgledem dlatego potrzebuje Helpa
  • Pomocny post
    #6 1379474
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Macio21, kolega Radzious radzi Ci dobrze. Sam widzisz, że z dyskiem jest coraz gorzej. I to będzie się pogłębiać. Więc jeżeli dysk jest jeszcze na gwarancji i nie ma śladów wskazujących na upadek, to skopiuj jego zawartość gdzieś u kolegó i dysk zareklamuj. Jeżeli dysk nie jest już na gwarancji.... cóż, przykro mi.
    Trzymam za Ciebie kciuki.
  • #7 1379487
    Macio21
    Poziom 11  
    Jesli az tak czarna jest wizja mojego HDD to doradzcie mi jaki w miare tani ale dobry dysk sobie zakupic, powiedzmy do 80GB bo wiecej mi nie potrzeba..

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam ;)
  • Pomocny post
    #8 1379519
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Na przykład Maxtor 80GB 7200 obr/min 8MB cache albo Western Digital o identycznych parametrach. Cena obu dysków jest zbliżona, więz zwróć baczną uwagę na gwarancje. Zazwyczaj ten Maxtor ma 12 miesięcy gwarancji a Western Digital 24 miesiące.
  • #9 1379595
    Macio21
    Poziom 11  
    to jeszcze mam pytanko czy taki dysk dobrze wspolpracowalby z 700MHz? i czy nie gryzlby sie z 20GB baracuda?? czy moze to spowalniac kompa przez ten drugi dysk??

Dzieki za pomoc i serdecznie pozdrawiam ;)
  • Pomocny post
    #10 1379616
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeżeli masz drugi dysk (a i nagrywarkę zapewne również), to zrobiłbym tak: ten nowy dysk podłączyłbym jako primary master taśmą 80-żyłową. natomiast ten drugi dysk podłączyłbym też 80-żyłową taśmą razem z nagrywarką. W ten sposób - moim zdaniem - nie spowolnisz szybkiego dysku.
    Zegar procesora nie ma tutaj nic do rzeczy.
    Acha, pamiętaj, żebyś nie montował dysków bezpośrednio nad sobą. Powinny mieć w miarę dobrą wentylację.
  • #11 1379961
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    @jankolo - od kiedy jesteśmy w Uni gwarancja wynosi 24 miesiące. Jaśli ktoś oferuje 12, to nie zna przepisów lub to naciągacz.
  • #12 1379977
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Więcej. Action na nowe dyski IDE daje 3 lata a na Serial ATA nawet 5 lat. I to dużo wcześniej niż weszliśmy do Unii. A o gwarancji też było:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic120622.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic171921.html
  • #13 1380327
    zozol2004
    Poziom 11  
    Najlepiej poleciłbym ci dysk SAMSUNGA 80GB/7200obr. 8MB Cache. Wiem zaraz ktoś wejdzie i powie że to szajs. Ale są zalety:
    1-Jest tak samo szybki jak inne dyski, lekkie 2%-3% różnice
    2-Jest dużo bardziej cichy niż WD
    3-Nie wydziela dużej temperatury (MAX 40st.) a Maxtor potrafi mieć 55 st.
    4-trzy letnia gwarancja
    Tak więc wybór należy do ciebie. Sam mam WD ale pod SATA Raptora. Lecz chłodze go wentylatorem z przodu na 6 Voltach. Powodzenia
  • Pomocny post
    #14 1382491
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    zozol2004 napisał:
    Najlepiej poleciłbym ci dysk SAMSUNGA 80GB/7200obr. 8MB Cache. Wiem zaraz ktoś wejdzie i powie że to szajs. Ale są zalety:
    1-Jest tak samo szybki jak inne dyski, lekkie 2%-3% różnice
    2-Jest dużo bardziej cichy niż WD
    3-Nie wydziela dużej temperatury (MAX 40st.) a Maxtor potrafi mieć 55 st.
    4-trzy letnia gwarancja
    Tak więc wybór należy do ciebie. Sam mam WD ale pod SATA Raptora. Lecz chłodze go wentylatorem z przodu na 6 Voltach. Powodzenia

A pewnie, że powie :-D Unikaj Szajsungów jak ognia, chyba, że chcesz zrobić sobie powtórkę z rozrywki, ale bez rzucania dyskiem!!!
    Samsungi to chyba najbardzie awaryjne dyski, a co za tym idzie... najtańsze i montowane chyba we wszystkich komputerach na promocjach w hipermarketach :-P Czy jest cichszy to nie wiem, ale na pewno wybierając pomiędzy dyskiem WD a Samsung wybrałbym pierwszego... zresztą już tak kiedyś zrobiłem i nawet dopłaciłem 50 zł za wymianę!! Maxtory również odradzam; kiedy się tym bardziej interesowałem w dziale uszkodzone na Allegro Maxtory to było jakieś 70-80% wszystkich dysków, większość spalona elektronika!
    WD w porównaniu do innych dysków ATA w jednym pozostaje w tyle: chyba wszystkie dyski obsługują co najwyżej ATA100, podczas gdy konkurencja jedzie na ATA133. Jednak wcale nie wpływa to negatywnie na transfery, no może troszeczkę. Z drugiej jednak strony, WD chyba jako pierwszy (o ile nie jedyny) wypuścił na rynek dyski 10000obr/min na SATA!!! Na razie jest to zabawka dla bogaczy, ale kiedyś...
  • Pomocny post
    #15 1382532
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    witam - chciałbym się wtrącić:) może jednak warto rozejrzeć się na allegro za takim dyskiem? z uszkodzona elektroniką? większość jest właśnie taka nie z bad-ami tylko z uwalona elektoniką np po zasilaczu trefnym... oczywiście typ ten sam musi byći firm ware tez by dobże było ..
    sądze że za 40 zł kupisz mechanike, i jeszcze coś... jak ktoś taki dysk sprzedaje, opis jest "niepełny" to popatrz po jego innych wcześniejszych aukcjach, niektórzy jeszcze takie odpady powstale po złożeniu dysku czyli spalona elektonika i uszkodzona mechanika składają na dysk i sprzedają jako "nie wykrywany przez bios" lub co gorsze "nie sprawdzony" taka zamiana elektroniki czy mechaniki to nic strasznego - naprawde a dysk wstaje - sam tak robiłem. A jeśli koniecznie chcesz nowy to wystaw stary na allego napwno zarobisz kilanascie złotych na nim

pozdrawiam Łukasz
  • #16 1382590
    CIUKU
    Poziom 18  
    ja bym z kolei radził dyski seagate...może i troszkę droższe ale za to dobre...
  • #17 1382779
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    zaraz zaraz
    Dziś sie przekonalem że stukanie głowicy niekoniecznie jest spowodowane zepsutą mechaniką.

Koleś przyniusł mi dysk IBM 20GB i mówi że mu stuka i czy sie da coś z tym zrobić.

Podłaczyłem i żeczywiście wali glowicą. BIOS miał problemy żeby go wykryć. Linux sie męczył i wywalił bląd prartycji. program do diagnozowania wywalił Particion table... fail.

w końcu test w wdclean wykazał..... błąd sum kontrolnych ECC.
    Wiec sobie pomyślałem (ważne byly dane) że wyzeruje kilka pierwszych sektrorów wdcleanem.
    po tym zabiegu (przerwalem jak przeleciało 1 cylinder) zresetowałem kompa.
    BIOS bez najmniejszych podkniec wylkrył dysk. Linux bez problemu sie uruchomił (wcześniej był problem przy LILO).

Zapodałem program do odzyskiwania partycji i...... odzyskał.....

Problem mam teraz taki że nie moge zapisać tablicy partycji bo mam same dema tychże programów do odzyskiwania. :D

Wniosek: Stukanie głowicy było spowodowane procedurą korygującą zaimplementowaną w dysku. (resetowanie pozycji głowicy).
  • #18 1383165
    Dydzio
    Poziom 30  
    @arnie, na dema są zawsze jakieś sposoby :D Ale przyznam szczeże, że mnie troszkę zdziwiłeś twoim sposobem odzysku dysku. Kiedyś miałem taki klupiący młoteczeka, ale niestety, nie wykrywał go BIOS i do tego był to dysk ok. 50MB, więc poszedł na anatomię :D

@lukas_B, masz rację, sam tak kiedyś zrobiłem :D

@CIUKU, zgoda Seagate nie są złe, ale dyski z rodziny Baracuda, poza tym, że są, jak sam napisałeś, droższe, to na dodatek są dość głośne!!
  • #19 1389503
    lukasb9
    Poziom 28  
    witam - ma ktoś może ten program WDclean? coś o tej nazwie ściągnąłem ale to pod windowsem chodzi?!? (a raczej nie chodzi) chce żebym mu załadował jakiś plik *.WDP
    o co chodzi? ktoś mi wytłumaczy?

pozdrawiam Łukasz
  • #20 1389521
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Lukasb, a do czego miał byc ten program? Może miałeś na myśli wdclear (program do zerowania dysków)?
  • #21 1389556
    Dydzio
    Poziom 30  
    lukasb9 napisał:
    witam - ma ktoś może ten program WDclean? coś o tej nazwie ściągnąłem ale to pod windowsem chodzi?!? (a raczej nie chodzi) chce żebym mu załadował jakiś plik *.WDP
    o co chodzi? ktoś mi wytłumaczy?

pozdrawiam Łukasz

WDclean jak sama nazwa wskazuje nadaje się tylko do dysków Western Digital. Na innych pewnie się wyglepie:(
    Wejdź na stronę producenta swojego dysku i poszukaj narzędzi diagnostycznych. Tylko nie pytaj o strone:/ Google lub www.[producent].com!!!
  • #22 1389912
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Dyzio => nie masz racji.
    Tym programem nie jeden dysk potraktowalem i nie bylo najmniejszych problemów.
    WD świadczy zapewne o tym że został napisany przez Westerna.
  • #23 1390056
    Dydzio
    Poziom 30  
    arnie napisał:
    Dyzio => nie masz racji.
    Tym programem nie jeden dysk potraktowalem i nie bylo najmniejszych problemów.
    WD świadczy zapewne o tym że został napisany przez Westerna.

Zazwyczaj, jak któryś producent wypuszcza coś swojego, to tak, żeby działało tylko z danym sprzętem; jeśli WDclean współpracuje też z innymi dyskami, to chwała mu za to. Ja mam 2 WD-ki, więc może żeczywiście pospieszyłem się pisząc, że tylko z takimi będzie działał.
    Mimo to, raczej poszukałbym do łaskotania Seagate`a programu wypuszczonego przez Seagate!
  • #24 1390113
    zmludek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A może masz jeszce na gwarancji z tego co wiem to w Samsungach często coś stuka szczególnie przy wyłączaniu komputera słychac i serwis przeważnie to przyjmuje i albo usuwa albo daje nowy dysk. Miałem też przypadek w wakacje ze dali zamist 40GB 80GB bo 40 akurat nie mieli więc nic nie stracisz. Prózc danych ewentualnie.
  • #25 1390442
    lukasb9
    Poziom 28  
    dokładnie tak - chodzi mi o program do zerowania dysków... poprostu dajcie jakiś namiar i powiedzcie czy to co napisałem ,co ściągnąłem to jest to? nazwa ta sama niby narzędzie do dysków... ale jak już pisałem zasuwa mi to pod windowsem i po odpaleniu chce jakiegoś pliku z rozszerzeniem *.WDP niewiem co jest grane... nigdy nie używałem tego i nawet niewiem czy to o to chodzi ... chce wyzerować dysk taki jest cel

pozdrawiam Łukasz

PS mam inne narzędzia diagnostyczne, interesuje mnie jednak ten konkretny program
  • #27 1391391
    lukasb9
    Poziom 28  
    witam ponownie - już wszystko jasne mam już to co chciałem:) a to o czym pisałem to niewiem co to było:) ale już tego niemam:)

pozdrawiam Łukasz
  • #28 1391459
    Dydzio
    Poziom 30  
    lukasb9 napisał:
    witam ponownie - już wszystko jasne mam już to co chciałem:) a to o czym pisałem to niewiem co to było:) ale już tego niemam:)

pozdrawiam Łukasz

No to bardzo jasno napisałeś :(
    Napisz co masz, a czego już nie masz, będzie dla potomności!!! Napisz co wreszcie zrobiłeś!! Sam też jestem ciekaw!
  • #29 1398102
    lukasb9
    Poziom 28  
    witam :) mam program WDclear to tyle bo tyle chciałem:) a to o co się pytałem to jakas głupotka była i niemam pojęcia do zego nazywało się WDcleak zasuwało pod windowsem i zaraz na dzień dobry chciało jakiegoś pliku:) niewiem czy to nie była część jakiego pakietu niemam pojęcia a teraz niesprawdze bo usunąłem, wyzerowałem sobie dysk:) i tu prosze o informacje.. czy ten program kasuje wszytko z dysku? rozumiem że tablice partycji tak, a jakieś obszary pozycjonujące głowice? niewiem czy coś takiego istnieje i jest normalnie zapisywane. Chodzi mi o to czy producent zapisuje coś na talerzu czego użytkownik w żaden nomalny programowy sposób skasowac niemorze

pozdrawiam Łukasz
  • #30 1398220
    Dydzio
    Poziom 30  
    lukasb9 napisał:
    witam :) mam program WDclear to tyle bo tyle chciałem:) a to o co się pytałem to jakas głupotka była i niemam pojęcia do zego nazywało się WDcleak zasuwało pod windowsem i zaraz na dzień dobry chciało jakiegoś pliku:) niewiem czy to nie była część jakiego pakietu niemam pojęcia a teraz niesprawdze bo usunąłem, wyzerowałem sobie dysk:) i tu prosze o informacje.. czy ten program kasuje wszytko z dysku? rozumiem że tablice partycji tak, a jakieś obszary pozycjonujące głowice? niewiem czy coś takiego istnieje i jest normalnie zapisywane. Chodzi mi o to czy producent zapisuje coś na talerzu czego użytkownik w żaden nomalny programowy sposób skasowac niemorze

pozdrawiam Łukasz

Za pozycjonowanie głowicy odpowiedzialny jest chip na elektronice lub w skorupie zaraz przy głowicy (raczej to pierwsze).
    Jeśli ktoś zaawansowany wie, dlaczego po wyczyszczeniu twardziela dysk przestaje klupać, bardzo chętnie się dowiem!! Dobrze, że tak prosty sposób jest skuteczny, zapamiętam!!
    Do głowy przychodzi mi co najwyżej jakiś wredny vir, który zapisuje na dysku odpowiedni kod, który jest wykonywany bez pytania i jest odpowiedzialny za "głupienie" głowicy, czyli np. odczyt z nieistniejącego cylindra.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate 40GB po upadku zaczął wydawać rytmiczne stukanie, które nasiliło się wraz z problemami z kopiowaniem i usuwaniem danych. BIOS i system wykrywają dysk normalnie, jednak mechanika i elektronika mogą być uszkodzone. Zaleca się jak najszybsze skopiowanie ważnych danych i rozważenie wymiany dysku, gdyż uszkodzenia mechaniczne głowicy i elektroniki po upadku są trudne do naprawy. Możliwe jest również samodzielne lub serwisowe przeprowadzenie wymiany elektroniki lub mechaniki, jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy i kompatybilności części. Do zerowania dysku i formatowania niskopoziomowego polecane są narzędzia producenta, np. programy Seagate, choć mogą mieć ograniczenia w obsłudze systemów plików NTFS. Dyskusja poruszała także kwestie doboru nowego dysku do 80GB, z rekomendacjami modeli Maxtor 80GB 7200rpm, Western Digital o podobnych parametrach oraz Samsunga 80GB 7200rpm 8MB cache, z uwzględnieniem gwarancji i kompatybilności z istniejącym sprzętem. Wskazano, że stukanie głowicy nie zawsze oznacza uszkodzenie mechaniki, czasem może być związane z błędami ECC i procedurami korekcji dysku. Zalecane jest stosowanie taśm 80-żyłowych dla dysków IDE, odpowiednia wentylacja oraz unikanie montażu dysków bezpośrednio nad sobą. Wspomniano także o możliwości znalezienia uszkodzonych elementów na aukcjach internetowych i samodzielnej naprawie poprzez wymianę elektroniki lub mechaniki. Dodatkowo, pojawiła się wzmianka o nietypowej metodzie chłodzenia dysku w lodówce jako doraźnym rozwiązaniu na stukającą głowicę.
REKLAMA